logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dźwięku w ECS K7S5A z C-Media AC97 9738 po instalacji Windows XP

kolega77 08 Cze 2003 19:38 2596 10
REKLAMA
  • #1 241998
    kolega77
    Poziom 12  
    Po zainstalowaniu Windy XP brak dzwieku, najnowsze sterowniki do tej karty zalozone i nic. Bios zresetowany, ustawienia sprawdzone w Biosie. SP1 zainstalowany, jak rowniez probowalem podstawic inne sterowniki do tej karty dzwiekowej ze strony producenta chipu karty - jest to karta onboard C media AC97 model 9738 na Plycie ECS K7S5A. No i nic nie podchodzi tylko wypisuje blad Code 10.
    W czym moze lezec problem ????
  • REKLAMA
  • #2 242108
    kolega77
    Poziom 12  
    Sprawa sie wyjasnila Win XP blednie rozpoznawal te karte jako C media AC 97 model 9738, w zeczywistosci jet to karta SIS 7012.
  • REKLAMA
  • #3 242116
    TM85
    Poziom 27  
    Ocena: 150
    Oby na pewno C media AC97 :?:
    Te same przeboje miałem w kompie u kumpla, okazało się że ma chipset REALTEK 8O a nie C-Media, pomimo opisu na stronie ECS. Instalowałem nieprawidłowe stery kilka razy a komp prawie dostał z glana. 8)
  • #4 242141
    kolega77
    Poziom 12  
    No i wlasnie podawali na stronie ECSa rte wlasnie karte a w zeczywistosci byla karta SISa, chociarz w opiusie tej plyty jest 100% C media. :x
  • REKLAMA
  • #5 242623
    wojtas
    Poziom 15  
    C-Media w ogole ma fajne sterowniki... Raz jak instalowalem na Xp to musialem uzyc sterow z W98SE bo te do Xp nie dzialaly :)
  • #6 244498
    ajfik
    Poziom 12  
    Te płyty były robione i z dźwiękiem sis i z c-media
    Wcześniejsze modele były z sis a ostatnie wypusty z c-media
  • #7 302950
    watom
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    macie te sterowniki do sis 7012
  • REKLAMA
  • #8 302994
    ajfik
    Poziom 12  
    ftp://ftp.ecs.com.tw/driver/mb/sound/sis/7012_110.zip
  • #9 324198
    LesioL
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Mam w mojej taki efekt: początkowo w Windozie 98SE nie grał mi jeden kanał ( przy zmianie balansem słychac było trzaski). Myślałem że padła końcówka wzmacniacza na jednym kanale, ale sprawdziłem pod Linuchem i tam wszystko było ok. Zainstalowałem nowy ster do 98 i przez jakis czas bylo wszystko ok. Taraz jednak mam podobną sytauację - choć w grają oba kanały, ale w obu to samo. Podobnie pod Linchem . Nowy soft nie pomaga, resetowanie biosa również. Macie jakieś pomysły?

LesioL
  • #10 326884
    regis440
    Poziom 14  
    LesioL-mialem kiedys podobny problem ,dzwiek byl jakis dziwny,przy przesuwaniu bzlance braly i tak oba glosniki i to mialem na roznych krtach,sb16,live,tej z k7s5a,i okazalo sie za kazdym razem ze to byla wina zle polutowanej wtyczki i wlaczanych pierdol takich jak dzwiek 3d itp, a w k7s5a to mialem kiedys tak ze pewnwnego dnia dzwiek padl calkowicie nie pomagalo zmiana sterow wyciagnalem plytke z kompa,ale zdarzylo sie tak ze tego dnia jej nie oddalem do serwisu wiec wsadzilem ja z powrotem do kompa i dzwiek ozyl. 8O
  • #11 327433
    LesioL
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Dzięki :wink: - pocieszyłeś mnie przynajmniej, że to nie musi być
    hardwareowa usterka..
    Wtyczka jest ok - pierwsze co sprawdziłem. Spróbuję rzeczywiście zabrać z płyty wszystkie żódła zasilania może to coś da.

Pozdrawiam
    LesioL

Podsumowanie tematu

✨ Po instalacji Windows XP na płycie ECS K7S5A pojawił się problem z brakiem dźwięku na karcie dźwiękowej opisanej jako C-Media AC97 model 9738. Pomimo instalacji najnowszych sterowników i resetu BIOS-u, system zgłaszał błąd Code 10. Okazało się, że Windows XP błędnie rozpoznawał kartę dźwiękową – w rzeczywistości była to karta SIS 7012, a nie C-Media, co potwierdziło niezgodność informacji na stronie producenta ECS. Wcześniejsze wersje płyty mogły mieć karty SIS, a nowsze C-Media. Użytkownicy sugerowali użycie sterowników dedykowanych dla SIS 7012, dostępnych na ftp ECS. Dodatkowo pojawiły się uwagi o problemach ze sterownikami C-Media na XP, gdzie czasem konieczne było użycie sterowników z Windows 98SE. Inne zgłaszane problemy dotyczyły zakłóceń dźwięku i problemów z balansem, które mogły wynikać z wadliwych połączeń lub ustawień 3D audio. Wskazano, że problemy sprzętowe nie zawsze są przyczyną, a czasem wystarczy ponowne podłączenie karty lub wyłączenie dodatkowych funkcji dźwiękowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA