logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Słaby dźwięk klaksonu 410/510 Hz – jak dobrać i podłączyć przekaźnik?

Markus81 31 Maj 2006 23:11 12039 8
  • #1 2684682
    Markus81
    Poziom 10  
    też mam problem kupiłem auto i klakson w nim pierdzi jak jeleń na wykończeniu :D tzn jest sygnał ale bardzo słaby i nie bardzo mam pojęcie jak to naprawić. pewnie przydałby sie jakiś przekaźnik tylko jaki i jak go podłączyć???? mam 2 klaksony 410 i 510 Hz
  • #2 2684725
    pafa
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Spróbuj może da się je wyregulować!
    Zobacz czy posiadają śrubę do regulacji- jeśli tak to pokręć kluczem w jedną lub drugą stronę wtedy zobaczysz czy zmienia się barwa głosu
    Pozdrawiam
  • #3 2685363
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    witam.
    jeżeli chodzi o podłączenie tego przekaźnika to te przewody które dochodzą do sygnału podłączasz na zasilanie przekaźnika a pozostałe dwie końcówki przekaźnika jedna bezpośrednio do + aku a druga do sygnału przy sygnale zostaje ci wtedy wolny zacisk podłączasz go do masy i działa.
    a co to za auto że nie ma przekaźnika?
  • #4 2685447
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 373
    Kable posprawdzaj. Taki klakson to trochę prądu potrzebuje i jak gdzieś coś jest obluzowane to masz ogranicznik prądowy w najprostszej postaci. A efekt taki jaki słyszysz.
  • #5 2691812
    oranik
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam,
    proponuje sprawdzić zasilanie dochodzące do klaksonu, wszystko wskazuje na jego wadliwe połaczenie z zasilaniem ( brak dobrego zasilania "pełnej mocy").
    Dziwne to, iz auto nie ma przekaxnika na klaksonie a rzecież jest to na wyposazeniu fabrycznym.
    Pozdrawiam
  • #6 2691858
    bajer1
    Poziom 32  
    Ocena: 328
    Witam kolega nie chce się przyznać jaki to samochód.Dokładałem takie przekażniki do pare modeli samochodów i też byłem zdziwiony że nie mają przekazników fabrycznych na klaksony które pobieraja duzy prąd.Dołożyć przekaznik i będzie napewno lepiej.pozdrowienia.
  • #7 2714544
    mirmos
    Poziom 14  
    Ocena: 62
    Zasil klakson bezpośrednio z innego akumulatora i dowiesz się czy jest uszkodzony czy coś nie tak z instalacją
  • #8 2769830
    Markus81
    Poziom 10  
    Więc jest to Passat B2 kombi z 1987 roku diesel jakby co, śrubek do regulacji klaksony nie posiadają po podlączeniu bezpośrednio do akumulatora efekt jak wyżej więc w grę wchodzi z tego co podaliście podłączenie przekaźnika. tylko jakiego
    :?:
  • #9 2769857
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    efekt jak wyżej czyli rozumiem że działa prawidłowo
    a czy tam aby nie ma przekaźnika na klakson?
    a jak nie ma no to zwykły przekaźnik od jakiegoś auta np. od świateł
    może być taki

http://www.lechpol.pl/shop_towar_view.php?SET_IDTOW=8862

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy słabego dźwięku klaksonu o częstotliwościach 410 i 510 Hz w samochodzie Passat B2 kombi z 1987 roku. Klaksony nie posiadają śrub regulacyjnych, a podłączenie ich bezpośrednio do akumulatora nie poprawia głośności sygnału. Przyczyną słabego dźwięku może być niewystarczające zasilanie lub brak fabrycznego przekaźnika klaksonu, który jest standardowym elementem instalacji ze względu na duże zapotrzebowanie prądowe klaksonów. Zaleca się sprawdzenie stanu przewodów i połączeń, gdyż luźne lub uszkodzone przewody mogą działać jak ogranicznik prądu. Rozwiązaniem jest dołożenie zewnętrznego przekaźnika, który zasili klakson bezpośrednio z akumulatora, a sygnał sterujący podłączy do masy. Jako przekaźnik można użyć standardowego przekaźnika samochodowego, np. takiego jak stosowany do świateł. Podłączenie polega na podłączeniu przewodów sygnału do cewki przekaźnika, jednej końcówki styku przekaźnika do plusa akumulatora, a drugiej do klaksonu, z wolnym zaciskiem sygnału łączonym do masy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA