logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować kolumny z głośnikami STX GDN-27-150-8-SS i zwrotnicami?

patker2 01 Cze 2006 06:54 1606 14
REKLAMA
  • #1 2685123
    patker2
    Poziom 13  
    Witam.
    Chciałbym sobie zbudować jakieś ładne, stosunkowo mocne i niedrogie kolumny. Słyszałem, że głośniki STX mają dobry stosunek ceny do jakości.
    Interesują mnie kolumny na:
    1x GDN-27-150-8-SS (już kupione)
    1x GDM-17-150-8-SS (jeszcze nie kupiłem)
    1x GDWK-9-150-8-PJ (również nie kupione)
    Potrzebowałbym do tego jakieś dobre i niedrogie zwrotnice i nie wiem gdzie mógłbym takie dostać (może zwrotnice STX 3D-12).
  • REKLAMA
  • #2 2685160
    oleczek1988
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Jesli ci chodzi o niedrogie to nie wiem po co napisałeś ten temat. To jest drogie hobby, ktore czasami naprawde potrafi zostawic cie bez grosa przy zyciu ;) nie wspominajac o bledach przy budowaniu.

1.GDN0270150-8-SS
    2. polecam arp 150-00-8 ( sprawdzona i wcale nie jest ktzykliwa jk to inni pisza. trzeba po prstu ciac na 4300-4500Hz i naprawde jest dobrze. Inni klepia posty bez sesnsu i pisza to co widza na innych forach i tak klepia bez myslnie.
    3.visaton sc10n

Do tego zwrotka janbo J-3A ( 77zł) cos w tych kosztach

I teraz zobacz ile wydasz na same przetworniki i wliczajac presylke :) A tu jeszcze płyty wiórowe. A tu jakies wykonczenie + kable + klej itp..

sluze pomoca :)
  • REKLAMA
  • #3 2685187
    patker2
    Poziom 13  
    Mam ten komfort, że obudowy będę miał za darmo. Mój dziadek jest stolarzem i wydębię od niego ładne kolumny z prawdziwego grubego drewna.
  • #4 2685193
    darkone
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    mogles kupic wersje SC bo GDM 17 to poprostu woofer ktory jest za cichy jak na niskotonowego, wprawdzie SS a SC w tym przypadku niewiele sie roznia ale nie bedzie ci niski pasowal kolorystycznie, arp bedzie za glosny jak na 27-150-8-SS. SPL to 86dB a arp ma 91. chyba ze chcesz uzyc tlumika. 86dB ma GDM-12-60-8-PC wiec mozesz go uzyc, do tego przydala by sie jakas kopułka lepsza od gdwk 9-150-8PJ chociaz od biedy mozesz ja wziasc. zwrotnica tez by sie jakas lepsza przydala, ale od biedy mozesz wziasc 3D-12 STXa
  • #5 2685300
    Krasz1
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Średnie tony stx-a to po prostu porazka. Doradzam jak OLECZEK arp albo arx. Niski jak najbardziej jest w porządku. Wysoki sc10n chyba ze hajsu nie masz wtedy arv lub w ostatecznosci gdwk 9-150-8PJ. Zwrotnic nikt ci nie zaprojektuje wiec standardowe
  • #6 2685378
    darp3
    Poziom 13  
    oleczek1988 napisał:
    Jesli ci chodzi o niedrogie to nie wiem po co napisałeś ten temat. To jest drogie hobby, ktore czasami naprawde potrafi zostawic cie bez grosa przy zyciu ;)

I to sobie przeczytaj kilka razy patker2 bo mądrze człowiek pisze.
    Moja rada taka - nie pchaj sie w STX, chyba że niskotonowe.
    Poczytaj to forum jeszcze z miesiąc lub dwa i wtedy dojdziesz do
    wniosku że jak zbudujesz na początku kolumny na takich sobie
    głośnikach to po krótkim czasie zapragniesz zbudować nowe, lepsze
    a to zakosztuje ponownie.
    Lepiej więc pół roku pomyśleć niż rok żałować...
  • #7 2685574
    mc_thorn
    Poziom 11  
    jeśli STX to tylko niskotonowe reszte odpuść
    średni wychodzi tanio i jest dobry jak za tą cene ARP-150-00-8 jakieś 45pln +przesyłka
    wysokotonowe to tonsil gdwk-9xxx też stosunkowo niedrogie a jakość dobra
    jeśli chodzi o zwrotke poszukaj może jakiś projektów lub zamów coś co będzie w miare optymalnie obcinać
    to tyle
  • #8 2686761
    darkone
    Poziom 23  
    ale przeciez nie mozna tak dobierac glosnikow? a gdzie SPL? nie bedzie brany pod uwage tak?

Krasz1: srednie tony stxa to porazka.. poza 12-60-8PC. jest jednym z najmniejszych sredniakow STXa a paradoksalnie najglosniejszy i FS ma dosc wysoki z powodu zamknietego kosza i to trzeba wziasc pod uwage projektujac zwrotnice. SC10N jest dobry ale tez za glosny i chyba niebradzo skoro ma to byc tanio.

GDN 27 ma tylko 86dB a ARP ARV i SC10N maja okolo 91dB skutecznosci wiec srednie i wysokie tony zagluszalyby niskotonowca? jesli ma byc niedrogo i nie koniecznie super jakosc to ten 12-60-8PC wystraczy w zupelnosci, co do wysokotonowca mozna wziasc jakiegos tonsila tyle ze jesli bedzie mial okolo 86dB spl to zas moc bedzie za slaba.
    nie wiem ile dokladnie ma gdwk stxa ale jest gdzies mniej wiecej kolo tego 86dB. z tym ze musialbys nam podac ile chcesz na to wszystko przeznaczyc bo ja ci pokazalem najbardziej budzetowa konstrukcje
  • REKLAMA
  • #9 2686972
    Krasz1
    Poziom 18  
    Przeciez moze sobie tłumik zrobic na wysokie i srednie. Ja problemu przy gdn 27, arp i sc10n nie widze.
  • REKLAMA
  • #10 2687043
    darkone
    Poziom 23  
    ja widze.
    Cytat:
    ...Chciałbym sobie zbudować jakieś ładne, stosunkowo mocne i niedrogie kolumny. ...

sc10n kosztuje 50zl/szt wiec to juz 100zl arp kosztuje 45zl/szt wiec to juz 190zl + zwrotnice projektowane (50zl/szt) do tego to juz 290zl a wyjdzie jeszcze drozej jesli autor nie umie wykonywac obwodow drukowanych i bedzie musial zlecic komus wykonanie zwrotnic, do ARP potrzeba by ciecia max 4500 4300 bo pozniej zaczynaja sie rezonanse a i chyba nie widzialem gotowej zwrotki z takim niskim cieciem wysokotonowego chyba ze janbo cos produkuje takiego a nawet jesli jest to kosztuje przynajmniej 50zl/szt

a za 12-60 zaplaci 18zl/szt + wysokotonowce 18zl/szt i to wychodzi zaledwie 72zl + zwrotki z stxa za 36zl/szt i jest dopiero 144zl a wiec 2 razy taniej niz ARP i SC10N. pozatym tlumiki to wg mnie bezsensowna rzecz. po co kupowac cos glosniejszego, fakt lepszego, drozej i jeszcze tlumik zakladac a nie lepiej kupic cos zblizonego {JAKOSCIĄ} i SPLem? nie oszukujmy sie 27-150 to nie hi end.
  • #11 2687069
    Krasz1
    Poziom 18  
    Zeby mozna było w przyszłosci wymienic woofer na moc lepszego!!!!
  • Pomocny post
    #12 2687126
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    o ile gdny stx'a to nie hi end, ale grają naprawdę przyzwoicie w tej klasie cenowej, to śmiem wątpić w jakość brzmienia pozostałych, a przynajmniej GDWK-9-150-8-PJ (miałem wątpliwą przyjemność słuchania tego przetwornika-odradzam)
    Jedynie GDWK-11-200-8-AJ gra przyzwoicie, ale i cena wyższa
    Wiesz co, a może sprzedaj w diabły te głośniki albo zrób z nich suba i do tego 2-wey satelity i po zawodach, nie musisz robić tego na raz, pierw satelitki, później dokupisz części do suba.
    Głośniki na satelity:
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=2&vSubPage=326&vItemDB=itemdb
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=354&vItemDB=itemdb
    i do tego jest napewno gotowy projekt zwrotki, może forumowicze pomogą, podpowiem że bawił się z tym Sound Wave
    I masz głośniki za 168zł :D i naprawdę niezłe.
  • #13 2687233
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 46
    soundwave bawil sie z kopulka sc10n w polaczeniu z 18-120 z tego co mi wiadomo.
    i jak poprzednik: odradzam gdwk-9-150 - wiem co mowie, bo go sluchalem
  • #15 2687823
    Krasz1
    Poziom 18  
    Sory chodziło mi o stx gdwt 8-150-8PJ. Rzeczywiscie sound wave bawił sie tą tubą w połączeniu z GDS 22-120-4SE. spl w granicach 92-93.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy kolumn głośnikowych z wykorzystaniem głośników STX, w szczególności modelu niskotonowego GDN-27-150-8-SS oraz planowanych do zakupu GDM-17-150-8-SS (średniotonowy) i GDWK-9-150-8-PJ (wysokotonowy). Uczestnicy podkreślają, że STX oferuje dobry stosunek ceny do jakości głównie w zakresie niskotonowym, natomiast średniotonowe i wysokotonowe przetworniki tej marki są często krytykowane za słabą jakość dźwięku. Proponowane alternatywy to głośniki ARP 150-00-8 lub ARV oraz Visaton SC10N dla średnich tonów, a dla wysokich tonów Tonsil GDWK-9xxx lub GDWK-11-200-8-AJ, który jest lepszy jakościowo, choć droższy. W kwestii zwrotnic sugerowane są gotowe modele STX 3D-12 lub tanie projekty dostępne na forach, jednak zwraca się uwagę na konieczność odpowiedniego dostrojenia częstotliwości podziału (np. cięcie około 4300-4500 Hz dla ARP). Dyskutowano także o problemie dopasowania skuteczności SPL poszczególnych głośników, aby uniknąć zagłuszania niskotonowego przez głośniejsze średniotonowe i wysokotonowe. Wskazano, że stosowanie tłumików może być rozwiązaniem, ale lepiej jest dobrać głośniki o zbliżonych parametrach SPL. Koszty budowy są istotnym czynnikiem, gdzie tańsze głośniki STX i zwrotnice mogą być bardziej ekonomiczne niż droższe ARP i Visaton. Zalecane jest także rozważenie budowy systemu 2-drożnego z subwooferem zamiast pełnego 3-drożnego zestawu na głośnikach STX, ze względu na ograniczenia jakościowe średnich i wysokich tonów STX. Wskazano również na dostępność gotowych projektów zwrotnic i doświadczenia użytkowników z różnymi konfiguracjami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA