logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolumny dwudrożne czy trójdrożne do muzyki elektronicznej z głębokim bassem?

gorka63 02 Maj 2006 15:50 3260 21
REKLAMA
  • #1 2584131
    gorka63
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam zastanawiam sie na złozeniem kolumn i nie wiem czy skladac dwu czy trójdrożne(lubie muzyke elektroniczna,techno i trance)??
    Prosze o pomoc :?::cry:
    i jakie glosniki zastosowac do tej konstrukcji ?
    Uwielbiam głęboki bass :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2584185
    CJ_Basseer
    Poziom 24  
    Ocena: 5
    Najlepsza by byla konstrukcja na jakims dobrym szerokopasmowcu :D

Napisales takie info ze az glowa boli....
    Jaki pokoj, ile kasy, jaki wzmak...
  • #3 2584204
    gorka63
    Poziom 11  
    Wzmacniacz firmy technics model: SU-C800U + SE-A800S moc wyjsciowa 4*100 watt!Ilosc kasy to 200 zl na jedna kolumnę!Pokój ma wymiary szerokosc 2m dlugosc 4,5 wysokosc 2,5 !:D :lol:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2584205
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    To czy będzie to kolumna dwu czy trójdrożna zależy od użytych głosników.
    A to jakich głośników użyjesz - od kwoty jaką jesteś w stanie na to przeznaczyć.

A jeżeli lubisz głeboki bas - pomyśl nad subwoferem :)

Warto przejrzeć DiY - znajdziesz dużo "gotowców".
  • REKLAMA
  • #5 2584226
    gorka63
    Poziom 11  
    Przejrzalem cale DIY i nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie :cry:
  • #6 2584358
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10267
    za 200zł za kolumne to nie złożysz nawet porzadnych kolumienek dwudrożnych. O 3 drożnosci nie masz co myśleć w takich kwotach niestety...
  • #7 2584624
    Elminster
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Niom. Takie ladne monitorki to powiedzmy Visaton W170 + sc10n lub g20sc jak kto woli :)

A teraz koszta:
    W170 - 100zl
    sc10n - 50zl
    g20sc - 100zl

Ceny sa pisane z pamieci wiec glowy nie dam ze tyle to kosztuje :)

Mozesz tez zrobic Acuhorna :) Szerokopasmowa tesla za 30zl :) Duza tuba i nawet ladnie to gra :)
  • #9 2584908
    -ArtuR-
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    Te glosniki co podales to jest badziew....
    Proponowal bym kolumne 2 drozna na glosnikach:
    STX GDN 18/120/6SW cena producenta 46 zl/szt
    na wysokie Visaton SC10n cena 52 zl/szt do tego buda ok 15l strojona na 55Hz do tego zwrotka SW (taka jak w zalaczniku)

pozdr.

ArtuR
    Załączniki:
    • Kolumny dwudrożne czy trójdrożne do muzyki elektronicznej z głębokim bassem? 181200ed.gif (16.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 2585650
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 2585682
    CJ_Basseer
    Poziom 24  
    Cytat:
    Co do pytania w temacie Pewnie że kolumna trójdrożna Jest lepsza co za pytanie Smile

O nie... nie prawda... polecam troche poczytac, a nast pisac bo mozna ludzi w blad wprowadzic.
    Zwrotnice projektuje sie do danych glosnikow...
    O tym co zaproponowales wogole nie mysl.
    Artur_87 Ci dobrze zaproponowal.
  • #13 2585878
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 2585920
    CJ_Basseer
    Poziom 24  
    Cytat:
    Zwrotnice projektuje sie do danych glosnikow...

To bylo do gorka63
    A niby pod jakim wzgledem kolumna 3 drozna jest lepsza od 2 droznej?
    Wszystko zalezy od zastosowanych przetwornikow.
    Proste... zamiast robic 3way za dana kwote zrobisz lepszy zestaw 2way za ta sama kwote.
  • REKLAMA
  • #15 2585978
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 2586176
    kris_k73
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    CJ_Basseer napisał :" Proste... zamiast robic 3way za dana kwote zrobisz lepszy zestaw 2way za ta sama kwote".......czyli trzy-drogi to taki ludzki niewypał hehe?

pozdrawiam
  • #18 2586555
    JanekWalski
    Poziom 16  
    Ocena: 35
    Jest to sredni STX, jest niezadobry... Cichy i ladnie nie gra! Ej czy top jakies podroby, kurde jakis maxton ??? coooo???

To jest opinia wszystkich z forum... Ja mam takie 2 i mi sie podoba ;) Tylko ze ja mam wieksze sredniaki bo 17-150...
    A co do 32cm. Tez mowia ze nie jest dobry, zbytnio, ze buczy i costam costam... Tez go mam i tez gra moim zdaniem zajefajnie... Normalnie bas jest taki potezny ze na biurku mi sie wszystko rusza! Klawisze w klawiaturze stukaja, mikrofon wypada z kubka, paluszki w kubku chodza jak chca, a plyty podskakuja... ;) Nie no oprocz efektow wizualnych naprawde niezle gra... ;)

EJ TYLKO JA PISZE ZE DLA MNIE, NIE MAM AUDIOFILSKIEGO SLUCHU :)
  • #19 2586944
    gorka63
    Poziom 11  
    Dzieki za informacje:D
    jesli macie jakie ssprawdzone konstrukcje kolumn do jestem otwarty,lub macie jakies sprawdzone glosniki
  • #20 2587128
    JanekWalski
    Poziom 16  
    Ocena: 35
    Nie no do niskotonowca to przesadzilem, gra dobrze ale podobno w zamknietej budzie... Ale sredni jest w porownaniu z nim za cichy...
    Mozna dac go na niskotonowca, jakiegos sredniaka z TVMa czy nie wiem jakiego, albo tesle i wysokotonowca tez albo albo...
    Nie znam sie zbytnio wiec niech konkretne modele podaja inni...
  • #21 2587242
    -ArtuR-
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    jak chcesz podobre 2-way to zbuduj taka kolumne jak ci wyzej pisalem....

pozdr.

ArtuR
  • #22 2589337
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 46
    Cytat:
    Dzieki za informacje:D
    jesli macie jakie ssprawdzone konstrukcje kolumn do jestem otwarty,lub macie jakies sprawdzone glosniki
    chlopie - pare postow wyzej masz sprawdzona konstrukcje i najlepsza za niewiele pieniedzy. lepsze beda duzo drozsze, a taniej sie nic zrobic juz nie da... bedzie brakowalo basu to zrobisz suba i tyle. za 200zl na kolumne nie zrobisz 3droznych.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru kolumn dwudrożnych lub trójdrożnych do muzyki elektronicznej z naciskiem na głęboki bas, przy budżecie około 200 zł na kolumnę i wzmacniaczu Technics SU-C800U + SE-A800S. Uczestnicy podkreślają, że za taką kwotę trudno zbudować dobre kolumny trójdrożne, a lepszym rozwiązaniem jest solidna konstrukcja dwudrożna z odpowiednio dobranymi głośnikami i zwrotnicą. Zalecane są głośniki szerokopasmowe lub zestawy dwudrożne, np. STX GDN 18/120/6SW na średniotonowe i Visaton SC10n na wysokotonowe, w obudowie o pojemności około 15 litrów strojonej na 55 Hz. Wskazano również na możliwość dodania subwoofera dla wzmocnienia basu. Krytykowano tanie głośniki z aukcji internetowych oraz zwrotnice JBL i Infinity jako nieodpowiednie do proponowanych zestawów. Podkreślono, że jakość dźwięku zależy od zastosowanych przetworników i starannego doboru zwrotnicy, a trójdrożne kolumny za niską cenę zwykle nie spełnią oczekiwań. Wskazano na popularne modele głośników STX i Visaton oraz na konstrukcje DIY dostępne na forach, które można dostosować do preferencji muzyki elektronicznej i głębokiego basu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA