logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozbudować programator czasowy o dodatkowe przekaźniki?

tarnowski 01 Cze 2006 13:07 1883 9
  • #1 2685898
    tarnowski
    Poziom 22  
    Ocena: 66
    Potrzebuję pomocy w rozbudowie funkcji marketowego el programatora czasowego ( Taki wtykany do gniazdka za ok 25 PLN ).
    Unit umożliwia wpisanie 15 programów czasowych włącz-wyłącz realizowanych automatycznie kolejno poprzez wysterowanie przekaźnika. Wadą tego urządzenia jest( w planowanym zastosowaniu) to że kolejne czasy załączenia wysterowują ten sam przekaźnik wyjściowy, co umożliwia załączenie kilkanaście razy w ciągu doby, ale tylko jednego obwodu :(
    Chciałbym przerobić go tak żeby kolejny pogram uruchamiał następny przekaźnik, tzn poprzez dołożenie płytki z 15 przekaźnikami i układu który po zakończeniu realizacji programu 1 (zał-wył) spowoduje,że następny program wysteruje kolejny przekaźnik itd oczywiście z zachowaniem logiki czasowej(tzn każdy następny program jest czasowo przesunięty do przodu )

Pomoże ktoś?

Darek
    PS Te 15 przekaźników to oczywiście przesada,ale 3-4 bardzo by się przydały :|
  • #2 2689638
    Adoxxyz
    Poziom 12  
    Nalezaloby sie zastanowic czy nie lepiej i taniej zbudowac taki uklad samemu. Urzadzenie jest na tyle proste, ze mozna sie na to pokusic.
    Przerobienie sklepowego programatora bedzie trudne - jesli w ogole wykonalne.
  • #3 2689937
    tarnowski
    Poziom 22  
    Nie myślałem o przerabianiu,raczej o układzie licznika i przerzutnika tzn zakończenie realizacji pr1 powoduje przełączenie skutkujące rozłączeniem cewki przekaźnika 1 i załączeniem cewki przekaźnika 2 ??? itd

Darek
  • #4 2694988
    Adoxxyz
    Poziom 12  
    Ano, dobre. Wiec licznik i demultiplekser lub mikroprocesor. Do tego dochodzi jeszcze wyciagniecie zasilania z gniazdka dla scalakow, odlaczenie przekaznika w urzadzeniu (wyjscie sterujace przekaznikiem do licznika lub uP). Tak bym to widzial ja. Mimo to nie jestem przekonany. Jesli juz dokladac scalaki, to moze lepiej wziac jeden uP + zegarek, kilka przyciskow, LCD by sie przydalo... Koszt moze troche wiekszy niz 25 zl. Kosztem problemow unikamy problemow innych:)
  • #5 2695145
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Ja tu widzę idealne zastosowanie dla bardzo prostej elektroniki:

http://www.doctronics.co.uk/4017.htm

To powinno wszystko wyjaśnić, jest tam wszystko ślicznie opisane, rozbierasz programator, odłączasz cewke przekaźnika i pin który jest zwierany do plusa podłączasz jako wejście licznika 4017, jeśli jedno z uzwojeń cewki zwierane jest do masy, a nie do plusa trzeba będzie zamienić polaryzację sygnału, ale to nie jest wielki problem, wystarczy prosty inwerter na 2 tranzystorach. tam gdzie na schematach są diody, podłączasz cewki przekaźników (przez tranzystory sterujące, lub na żywca, sprawdź obciążalności prądowe), dodajesz jeszcze przycisk resetujący, lub reset do następnego wyjścia po ostatnim wykorzystanym, wtedy licznik sam się będzie resetował.

Pewnie jest jeszcze kilka drobnych problemów do rozwiązania, ale przedstawiam tu samą ideę, CMOSy latają w zakresie napięć 3-15V więc nie trzeba się bawić w stabilizatory i inne pierdoły przy zabawie z mikrokontrolerami. Mam nadzieję że rozumiesz moją podpowiedź i dalej sam wykombinujesz jak ten bajzelek podłączyć, cała zabawa do zrobienia w jedno popołudnie na płytce uniwersalnej, szkoda zachodu na uruchamianie systemu mikroprocesorowego
  • #6 2695371
    tarnowski
    Poziom 22  
    Dziękuję,spróbuję zmajstrować wesję na 4017.Nie bardzo narazie rozumiem jak działa zapętlenie pozwalające wrócić do programu 1 po wykonaniu zadanej listy programów
    ( różnej ilości w zakresie 2-15)
    Może niedoczytałem ? (niedziela jest :) )

Darek

Do Adoxxyz pomysł ok ,tylko ja jestem automatykiem :(
    Poza tym to urządzenie sieciowe i trochę się boję zakłóceń i związanych z tym problemów. W wesji na 4017 zakupiony pogamator potraktuję jako mastera i nawet nie będę wykorzystywał jego wyjścia do załączania jakiegoś obwodu wyjściowego.....
    Ale i tak bardzo dziękuję, już myślałem że nikt się nie odezwie :|

D
  • #7 2696324
    McRancor
    Przykładowo wykorzystujesz 4 przekaźniki, wtedy wyjście 5 podłączasz (przykładowo zworkami) do wejścia reset i w momencie kiedy piąty program wskoczy układ się zresetuje, wtedy trzeba pamiętać żeby w programowaniu uwzględniać 1 pusty przebieg (0 wyskakuje po resecie) No i do wyjścia 0 nie należy podłączać przekaźnika, bo jest ono aktywne po włączeniu zasilania, mimo że nie ma sygnału który taktuje. Także do takiego prostego rozwiązania, można podłączyć jedynie 8 przekaźników, bez kombinowania.
  • #8 2696672
    tarnowski
    Poziom 22  
    OK rozumiem,szkoda że wieści nie przyszły w sobotę bo zakupy zrobię dopiero za tydzień na Wolumenie. Jak myślicie dawać opto na wejściu na cyfrówkę ?
    Dziękuję raz jeszcze :)

Darek
  • #9 2696698
    McRancor
    Myśle że nie warto, przecież to CMOS, kosztuje <1zł, lepiej kupić ze 2-3 sztuki i się pobawić. Ważne żeby dobrać mu zasilanie nie niższe od podawanego sygnału i koniecznie odłączyć przekaźnik przed podłączeniem CMOSa, jedno pyknięcie cewki i będzie po układzie.
  • #10 2764378
    tarnowski
    Poziom 22  
    Rzecz zrobiona działa ok,steruje dwoma podwójnymi zaworami pralkowymi ( taka specyfika zapotrzebowania na wodę w ogródku :) ). W trakcie ostatniego 11 dniowego wyjazdu sprawdziła się znakomicie ( kwiaty i trawa przeżyły w doskonałej kondycji )
    Podziękowania dla McRancor ,strona super miałem opisać ten projekt ale właściwie tam jest pełna łopatologia ......

Zalecenia dla ew naśladowców:
    - zawór pralkowy nie jest dostosowany do długotrwałego otwarcia,lepiej więc i dla roślin i dla zaworu zrealizować podlewanie w kilku cyklach nie dłuższych niż 5 min
    - konieczne jest zabezpieczenie hydrofora
    - instalację 230V należy wykonać zgodnie z zasadami sztuki !!!!
    Koszt całości 120 PLN
    Zamykam temat
    PozD

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rozbudowy marketowego programatora czasowego (ok. 25 PLN) umożliwiającego zaprogramowanie 15 cykli włącz/wyłącz, który jednak steruje tylko jednym przekaźnikiem, co ogranicza możliwość obsługi wielu obwodów. Proponowane rozwiązanie to dołożenie zewnętrznej płytki z kilkoma przekaźnikami (3-4 sztuki) oraz układu sterującego, który po zakończeniu realizacji jednego programu przełączałby sterowanie na kolejny przekaźnik, zachowując logiczne przesunięcie czasowe. Wskazano, że przeróbka gotowego programatora jest trudna, a lepszym rozwiązaniem może być samodzielne zbudowanie układu. Jako prosty i tani sposób zaproponowano wykorzystanie układu CMOS 4017 (licznik dziesiętny), który po odłączeniu cewki oryginalnego przekaźnika i podłączeniu do jego wyjścia pozwala na sekwencyjne załączanie kolejnych przekaźników. Omówiono sposób zapętlenia licznika poprzez podłączenie wyjścia reset do odpowiedniego pinu, co umożliwia powrót do pierwszego programu po wykonaniu zaplanowanej liczby cykli. Zwrócono uwagę na konieczność odłączenia oryginalnego przekaźnika przed podłączeniem CMOSa oraz na dobór odpowiedniego zasilania. Autor potwierdził skuteczność rozwiązania w praktyce, sterując dwoma podwójnymi zaworami pralkowymi do automatycznego podlewania ogrodu podczas nieobecności. Podkreślono konieczność stosowania zabezpieczeń instalacji 230V oraz ograniczania czasu otwarcia zaworów dla ich trwałości. Całość realizacji kosztowała około 120 PLN.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA