logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Trinitron KV-2185MT - obraz zwęża się do linii, fonia działa

ql3rro 01 Cze 2006 14:20 1536 4
REKLAMA
  • #1 2686123
    ql3rro
    Poziom 11  
    Witam
    Problem dotyczy telwizora Sony Trinitron KV-2185MT. Telewizor przez jakiś czas (czasem parę minut, czasem nawet ponad godzinę albo więcej) działa bez zarzutów, aż nagle cały obraz zwęża się do cienkiej (ok. 3cm) poziomej linii (nie białej! - widać kolory). Fonia jest cały czas. Pomaga mocniejsze stuknięcie w obudowę u góry;)
    Niestety, aktualnie nie dysponuje multimetrem, więc nie mogę napisać więcej;( Dodam tylko, że rozkręciłem telewizor i dokładnie obejrzałem. Na oko nic nie wyglądało na przepalone, ale ręki sobie na dam obciąć;)
    Jeżeli to jakaś standardowa usterka to może ktoś z was będzie w stanie mnie naprowadzić? Telewizor nie jest 'brand new', ma już ponad dekadę;)
    Z góry dzięki i pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2686334
    Jacek Kujawski
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Witam. Miałem prwie identyczny problem. Przyczyną był oczywiście zimny lut. Niestety na oko nie zawsze da się go wypatrzyć tak więc lutownica w dłoń i przelutuj płytę - głównie w tych miejscach, gdzie są duże gabarytowo elementy, bądź grzejące się. Tam najczęściej powstają zimne luty. Możesz również spróbować przy włączonym TV naciskać delikatnie na płytę w różnych punktach i oszacować mniej więcej umiejscowienie problemu.
  • REKLAMA
  • #4 2686957
    Bell
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Popraw luty przy k. odchylania pionowego(chyba TDA8170)
  • #5 2687116
    ql3rro
    Poziom 11  
    Przy dokładniejszym wpatrzeniu się na niektórych nóżkach luty wyglądały jakby lekko 'odprysnęły'... Podlutowałem oczywiście niemal połowę elementów, zarówno na płycie głównej jak i płytce przyczepionej do lampy kineskopowej (tam było najwięcej 'odprysków' (?))...
    Przestawiłem również potencjometry od regulacji obrazu...
    Teraz telewizor chodzi ponad 4-gą godzinę i narazie wszystko jest elegancko;)
    Dzięki za wszystkie odpowiedzi!
    Pozdrawiam

Poprawka:

Działa 3 dzień;)
    Rzeczywiście przyczyną były zimne luty
    Jeszcze raz dzięki;)
REKLAMA