Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Fibaro
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ricoh aficio 2035 tło oraz kod sc350

maly_pl 28 Mar 2008 22:05 3291 16
  • #1 28 Mar 2008 22:05
    maly_pl
    Poziom 19  

    Witam kolegów z branży.
    Najpierw opiszę moje boje aby naświetlić mój problem.
    Zostałem wezwany na serwis - przegląd techniczny - do aficio 2035. Po przyjeździe okazało się że maszyna robi lekkie tło na całej kartce przy czym na brzegach mocniejsze, oraz dwie cienkie kreski wzdłuż kopii. Do tego na kopii/wydrukach nie było czerni.
    Maszyna ma na liczniku ponad 1.400.000 kopii i nic na temat jej serwisowania nie wiadomo.
    Więc po przyjeździe zrobiłem 2 godzinny przegląd – wyczyściłem wszystko co należy, z naciskiem na rolkę ładującą bębna, pasem transferowym (rozebrałem, wyczyściłem rolki itp).
    Generalnie wszystko co wiem i co doczytałem na elektrodzie zrobiłem
    Niestety problem nie zniknął – maszyna nadal robiła tło, nie robiła czerni. Ręcznie dosypałem toner do stacji dewelopera – czerń się pojawiła, tło zostało. W związku z tym wymieniłem starter, zgodnie z sm ustawiłem co należy – czerń jest teraz ok., niestety tło nadal wychodzi.
    Przyczyną tła wg mnie może być bęben, pas transferowy lub rolka ładująca – chyba.
    Zatrzymałem kartkę pod bębnem – tło widoczne jest na bębnie – czyli wg mnie pas transferowy można odrzucić jako przyczynę. Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić.
    Obstawiam więc że przyczyną może być bęben lub rolka ładująca – co wy na to? Czy może być jeszcze jakaś inna przyczyna – np. laser? Proszę o spostrzeżenia i uwagi.
    Co do kodu sc350 - między przeglądem a wymianą startera minęły dwa dni – po przyjeździe klient zgłosił że po odjeździe kopiarka wyrzuca kod sc350 – dlaczego? Czy przyczyną może być zużyty bęben? Kod jest od ID sensora – na pewno go czyściłem przy przeglądzie. Nie wiem co jest grane – po wymianie startera i próbach regulacji wykonałem ponad 100 kopii – kod nie pojawił się ani razu – czy zdarza się tym maszynom że czasem tak mają?
    Dziękuję za przeczytanie tak długiego posta oraz za wszelkie uwagi i sugestie.
    Pozdrawiam :D

  • Fibaro
  • #2 28 Mar 2008 22:15
    cefram
    Poziom 29  

    Witam

    Wymień bęben.

    Pozdrawiam

  • Fibaro
  • #3 28 Mar 2008 22:38
    Calculus
    Poziom 25  

    Raczej bęben, w większości przypadków szare tło w cyfrówkach, to bęben do wymiany, a kod sc 350 wychodzi, bo jak jest szare tło na bębnie, to ID sensor nie odczytuje prawidłowo napięcia Vsg - jest ono zbyt niskie (tym bardziej, że dosypałeś toner do developera).

  • #4 29 Mar 2008 12:23
    salut
    Poziom 20  

    Stary transfer też potrafi robić tło. Może się zakończyć wymianą wszystkich materiałów

  • #5 29 Mar 2008 13:58
    maciej79
    Poziom 11  

    transfer raczej nie ja stawilbym podobnie jak poprzednicy na bęben. Dobrze wyczysc rolke ladujaca.

    a co do kodu to po czyszczeniu sensora ID dobrze jest zrobic jego inicjalizacje.

    Dodano po 27 [sekundy]:

    transfer raczej nie ja stawilbym podobnie jak poprzednicy na bęben. Dobrze wyczysc rolke ladujaca.

    a co do kodu to po czyszczeniu sensora ID dobrze jest zrobic jego inicjalizacje.

  • #6 29 Mar 2008 15:26
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki

    Beben i nie więcej! Typowy objaw. Myślę że jak nie znasz historii tej kopiarki, to dobrze by było dal 100% spokoju wymienić także pas transferu i listwę. Masz wtedy "czyste" pole do działania :-) !

    C.

  • Fibaro
  • #7 29 Mar 2008 15:53
    krystian k
    Specjalista - kserokopiarki

    czasami pomaga inicjacja ID sensora ale w przypadku kiedy bęben jest młody :)

  • #8 29 Mar 2008 22:42
    maly_pl
    Poziom 19  

    Dziękuję za zainteresowanie i sugestie.
    W takim razie w poniedziałek zamawiam bęben - troche kosztuje, aż strach się bać coś zrobić nie tak :) W związku z tym pytanie - na forum znalazłem że ktoś usuwa jedną listwę bębna, jako że ona dosyć mocno wpływa na zużycie bębna. Czy ktoś to może potwierdzić? Na rysunku technicznym widzę dwie - jedną zaraz obok rolki ładującej (cleaning blade 2) oraz drugą nad nią (cleaning blade 1). Pytam, bo chcę mieć pewność że bęben wytrzyma tyle ile ma czyli te 150 tysięcy. Szczerze mówiąc nie mam pewności ale wydaje mi się że w robionej przezem nie maszynie była tylko jedna. Ale się mogę mylić.
    I jeszcze jedno - czy wymieniacie seperatory na bębnie - w instrukcji zmiana niby co 150 tys. ale czy faktycznie to ma sens...?
    Na razie wstrzymam się z wymianą rolki ładującej i pasa transferowego (ściślej mówiąc klient) ale to raczej nie będzie wpływało znacząco na zużywanie bębna, jak myślę?
    Pozdrawiam

  • #9 30 Mar 2008 00:23
    datatomek
    Poziom 26  

    Tam jest listwa czyszcząca wałek ładujący. Specjalnie nie przejmowałbym się tym na Twoim miejscu. Wymień bęben i listwę bębna. To podstawowe minimum.

  • #10 30 Mar 2008 00:49
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki

    datatomek napisał:
    Tam jest listwa czyszcząca wałek ładujący. Specjalnie nie przejmowałbym się tym na Twoim miejscu. Wymień bęben i listwę bębna. To podstawowe minimum.


    Dokładnie TAK! Jak chcesz, wymień pas transferu i listwę pasa. Ale bęben i listwa to podstawa. Od tego zacznij.

    C.

  • #11 30 Mar 2008 13:31
    maly_pl
    Poziom 19  

    Dzięki za odpowiedź, chociaż wydawało mi się że za czyszczenie rolki ładującej odpowiedzialny jest wałek czyszczący. A dopiero nad rolką ładującą jest listwa która nie ma bezpośrednio styczności z rolką ładującą.

  • #12 30 Mar 2008 20:13
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki

    i masz rację w twojej kopiarce rolka ładująca czyszczona jest wałkiem czyszczącym listwa czyszczaca rolkę ładującą to była ale w starszych modelach np aficio 350

  • #13 30 Mar 2008 20:34
    cefram
    Poziom 29  

    Witam

    Zapewne kolega Janusz.P mówiąc że rolkę ładującą czyściła listwa w AF350 miał na mysli stare moduły gdzie rolka była czyszcząca listewką z filcem. Co do dwóch listw czyszczących w AF2035 to obie czyszczą beben.

    Pozdrawiam

  • #14 30 Mar 2008 20:46
    datatomek
    Poziom 26  

    Jeśli o mnie chodzi no to może ciut źle się wyraziłem, bo ta listwa2 nie czyści oczywiście samej rolki ale bęben bezpośrednio przed rolką, tak by mimo wszystko się nie zabrudziła, no i wałek czyszczący rolkę ład, oczywiście ma taką samą funkcję jak w starych kopiarkach.
    Ale nie zmienia to faktu że minimum do wymiany to bęben+listwa bębna.

  • #15 03 Kwi 2008 12:24
    maly_pl
    Poziom 19  

    Witam
    Bęben wymieniłem, kopia jak żyleta ale.....
    Na kopii pojawiają się (nie zawsze) pasy w poprzek z tłem, w róźnych miejscach. Na 99% rolka ładująca (nie wymieniałem - wyczyściłem katunem) - podciągłem napięcie na rolkę ładującą w SP 2001 2 ze standardowych 250V na 400V i pasy przestały się pojawiać, czasem na kopii widać teraz jakiś delikatny pasek, ale bardzo rzadko. Ricoh daje możliwość ustawienia kodu SP 2001 2 od 0V do 700V czyli zakres spory.
    Pytanie - czy przy ustawieniu wartości na 400V nie siądzie mi HV lub coś innego. Na codzień nie robie z Ricohem stąd pytanie.
    Co do dwóch listw to w robionym przezemnie wkładzie jest tylko jedna listwa bębna i wałek czyszczący rolkę ładującą. Na rys. technicznym jest, w związku z tym prawdopodobnie ktoś ją wywalił.
    I jeszcze jedno - na elektrodzie są dwa sm - do 3035_2096 oraz do aficio 2035_1152. Mam oba i różnią się one napięciami podanymi np na rolkę ładującą - ale dobre wartości ma manual oznaczony jako sm 3035_2096, ten drugi nie pasuje (inne wartości domyślne niż są na ekranie kopiarki).
    Pozdrawiam

  • #16 03 Kwi 2008 22:21
    cefram
    Poziom 29  

    Witam

    Zostaw nastawy 2-001-2 na domyślne a napięcie zmieniaj w 2-001-1.Robiłeś inicjalizację ID sensora po wymianie bębna? Dokładnie wyczyść gniazda rolki ładującej i sprawdź czy blaszki dokładnie stykają.

    Pozdrawiam

  • #17 03 Kwi 2008 22:44
    maly_pl
    Poziom 19  

    Ustawiłem napięcie 2001 1 ale maszyna je trochę modyfikowała. Ustawień z 2001 2 nie zmienia. W sm piszą że napięcia z 2001 1 i 2001 2 się sumują. Blaszki są raczej w porządku, skoro maszyna reaguje na zmiany napięcia. Maszyna ma grubo ponad milion kopii, nikt nie wie ile rolka, ale raczej na pewno jest zużyta. Robiłem inicjalizację, tak jak piszą w instrukcji.
    Pozdrawiam

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME