logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie podłączyć nagrywarkę DVD do płyty głównej – komputer nie wykrywa urządzenia

karol933 01 Cze 2006 19:52 1193 10
  • #1 2687311
    karol933
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    komp chodzi mi normalinie aż do momentu w którym podłączam taśmę do płyty głównej aby działała mi nagrywarka DVD.Mam tylko nagrywarkę żadnych czytników.Co mam zrobić abym mógł korzystać z nagrywarki .
  • #2 2687329
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Zmień taśmę.Sprawdź nagrywarkę w innym komputerze.
  • #3 2687343
    karol933
    Poziom 15  
    ale moja taśma ma 3 wejścia na początku w środku i na końcu .Może złą stroną podłączyłem ?
  • #4 2687358
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    Ostatnio mialem taki przypadek i zaczynały sie schody przy nagrywaniu płyt DVD na Asusie X16.

Kontroler chcial 80 zylowej taśmy wymieniłem i problem znikł... a miałem 40 zyłową..
  • #5 2687408
    karol933
    Poziom 15  
    z nagrywarką nic nie robiłem tylko przełożyłem ją do nowej obudowy , nawet 3 dni temu na niej nagrywałem -co jest ?

Dodano po 45 [minuty]:

A jeszcze jedno już mi działa nagrywarka DVD tylko w biosie nie wykrywa żadnego dvd a więc wydaje mi się że taśma się zepsuła.Piszczie dalej może to kwestja czegoś innego ?
  • #6 2688415
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 2688571
    Roni
    Poziom 11  
    1.Sprawdz najpierw nagrywarke na innym kompie.
    2.Jeśli działa - sprawdz czy dobrze podłączyłes taśmę, - jest oznaczona 1-40 i kolorowy pasek jeden jak również wyciecie :)jak a nie na chybił trafił.(czasami zdarzy się wcisnąć na odwrót heheheh) a długość taśmy nie ma znaczenia i na jednej taśmie możesz mieć 2 urządzenia - po to są 3 listwy podłaczeniowe :)
    3. Sprawdz HDD i Nagrywarkę jak masz ustawione zworki - Master,Slave, Cable
    4.W biosie sprawdz czy ci widzi HDD i Nagrywarkę - jeśli nie to sprawdz jeszcze czy masz włączone obsługę CD-ROM.
    I jeżeli ci fiksuje komp po podączeniu nagrywarki to coś masz pomerdane przy podłączeniu lub ustawieniu :) sprawdz i napisz czy zaskoczyło :)
  • #8 2689111
    karol933
    Poziom 15  
    Roni napisał:
    3. Sprawdz HDD i Nagrywarkę jak masz ustawione zworki - Master,Slave, Cable
    4.W biosie sprawdz czy ci widzi HDD i Nagrywarkę - jeśli nie to sprawdz jeszcze czy masz włączone obsługę CD-ROM.
    co to znaczy że HDD
    I jeżeli ci fiksuje komputer po podączeniu nagrywarki to coś masz pomerdane przy podłączeniu lub ustawieniu :)
    :)

Dodano po 50 [sekundy]:

Troszę jaśniej możesz ?
  • #9 2691373
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 2692251
    Roni
    Poziom 11  
    makary2 - odnośnie długości tasmy - nie mialem jeszcze jakiegoś problemu - w związku z tym nie widzę żadnego problemu ( no chyba że używasz 10 metrowj ;)
    a więc : na HDD zworka ustawiona na Master(pierwszy, prowadzący)
    a na CD-ku Slave(drugi) lub na odwrót.
    (czasami jest tak że na HDD masz Master a z CD-ka wyciągasz zworkę calkiem - muszisz popróbować różne kombinacje), natomiast w biosie : powinno byc coś takiego : Standart CMOS Featues - Primar lub secondary i tam dajesz szukanie żeby ci znalazł albo HDD lub CD
    ewentualie jeszcze zobacz w Advancel Bios Features - First Boot Device - ustaw tam HDD, w Third BootDevice CD i w Swap Boot Device dyskietkę ( kolejność dowolna :) to ustawiasz w jakiej kolejności i gdzie szuka systemu po uruchomieniu kompa.
    Jak nic ie wyjdzie napisz jaki masz komputer jeszcze. to coś pomyślimy :), ewentualnie reinstal systemu i wszystko po koleji - ale to ostateczność :)
  • #11 2693189
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy podłączenia nagrywarki DVD do płyty głównej, gdy komputer jej nie wykrywa. Kluczowe kwestie to poprawne podłączenie taśmy IDE, która powinna mieć oznaczenia pinów (1-40) i kolorowy pasek, oraz właściwe ustawienie zworki Master/Slave na nagrywarce i dysku twardym. Długość taśmy IDE nie powinna przekraczać około 45 cm, gdyż dłuższy kabel może powodować problemy z wykrywaniem urządzenia w BIOS-ie i stabilnością systemu. Zaleca się sprawdzenie nagrywarki na innym komputerze, by wykluczyć uszkodzenie sprzętu. W BIOS-ie należy włączyć obsługę napędów CD/DVD i ustawić odpowiednią kolejność bootowania. W przypadku problemów z wykrywaniem urządzenia warto eksperymentować z różnymi ustawieniami zworki oraz sprawdzić, czy kabel jest podłączony prawidłowo (nie do góry nogami). W dyskusji pojawiła się także uwaga, że taśma IDE powinna mieć 80 żył, a nie 40, co może wpływać na poprawne działanie nagrywarki. W przypadku interfejsu SATA maksymalna długość kabla może wynosić do 100 cm, co eliminuje problemy z długością kabla typowe dla IDE.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA