logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłaczenie nagrywarki DVD -pytanie zielonego człowieka;)

karpik34z 24 Sty 2007 19:06 2639 5
REKLAMA
  • #1 3482985
    karpik34z
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Czytałem podobne pytania na forum, ale mnie chodzi o zupełne podstawy.
    Mam na płycie głównej 2 wyjścia na tasiemki, na jednej jest dysk, a na drugiej nagrywarka CD. Potrzebuje podpiąć jeszcze nagrywarke DVD. Z forum wyczytałem, ze można podpiąć pod taśme nagrywarki CD taśme od DVD, ale jak nazywa sie ta taśma, przeciez z jednej strony musi mieć ona ząbki żeby wejść w gniazdo taśmy od CD? Czyli to nie jest zwykła taśma, jak wołać na to w sklepie?:| I druga sprawa, nie mam na płycie głównej dodatkowych kabli audio żeby podłączyć do DVD. JAk to wszystko zrobić? Sorry za słownictwo mało fachowe, ale innego nie znam, jeszcze:)
  • REKLAMA
  • #2 3483109
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Nagrywarkę DVD połącz na kednej taśmie z CD,DVD Master,CD Slave.Taśma taka sama jak do dysku.Na tej taśmie do której jest przyłączony CD nie ma drugiego wtyku ? Jeśli nie ma to kup nową taśmę.Kabelka Audio nie potrzeba,dżwięk cyfrowy "idzie" taśmą.
  • REKLAMA
  • #3 3483128
    kitor
    Poziom 34  
    Ocena: 125
    Nie słyszałem o czymś takim, jak przedłużka do taśmu IDE (tak się ona nazywa). Jeśli na taśmie od nagrywarki masz jeszcze jedno gniazdo wolne, to podłącz do niego nagrywarkę DVD. Jeśli nie, to będziesz musiał takową zakupić. Druga sprawa to ustawienia zworek. Na obu napędach powinien być blok 3x2 wystające piny, na któryś z nich będzie umieszczona zworka. Możesz na nim ustawić urządzenie jako Master(MA,pierwszy), Slave(SL,drugi) albo Cable Select(CS,tu wybiera system). Ogólnie wystarczy, by jedno urządzenie było ustawione na Master, a drugie na Slave. Powinno być to opisane na napędach.

Co do kabla audio, to z tego, co wiem potrzebne jest to tylko do odtwarzania zwykłych płyt kompaktowych.

EDIT: tronic1, wyprzedziłeś mnie :)
  • REKLAMA
  • #4 3483151
    axeland
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    Taśma do podłączenia dysku PATA UDMA 66 do 133 gęsta 80 pin długość ok 43 cm kolory złącz najczęściej stosowane niebieski szary oraz czarny (mogą być inne)
    Nagrywarkę podłączamu do tej taśmy czarny lub szary (niebieski idzie do gniazda na płycie głównej) , analogicznie CD podłaczamy do szarego lub czarnego (ten co zostanie wolny)
    Konfiguracja napędów (zworki w napędach) ustawiamy nagrywarkę oraz CD na CS (cable select)
    W nowszych systemach nie musimy korzystać z dodatkowych kabli transmisja "dzwięku"(danych) odbywa się za pomocą złącza PATA ( ewentualnie zmienić w konfiguracji karty dzwiękowej)
  • REKLAMA
  • #5 3483525
    karpik34z
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Wielkie dzięki Panowie, teraz troche mi się rozjaśniło, wiem już co i jak, ale żeby kabel audio nie zwisał to moge go wpiąć w nagrywarke DVD? Nie bedzie przeszkadzac?
  • #6 3483771
    kitor
    Poziom 34  
    Ocena: 125
    Jeżeli idzie on od nagrywarki CD to nie, jeżeli od płyty głównej to bez problemu. Ewentualnie możesz go w ogóle wyjąć z komputera
REKLAMA