logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak bezpiecznie wygrzać procesor w Siemens C65 za pomocą Hot Air PT 968?

Yaro126 01 Cze 2006 21:20 1787 17
  • #1 2687669
    Yaro126
    Poziom 20  
    Ocena: 43
    Witam!
    Dzisiaj kupiłem sobie Hot Aira PT 968 i muszę wygrzać procesor w siemensie c65 ale nigdy tego nie robiłem i nie chcę go zepsuć... Jak to fachowo zrobić?? Jaką temperaturą go wygrzewać?? Czy używać topnika czy nie??
    Prosiłbym o jakieś wskazówki dla początkującego:-)
    Pozdrawiam!!!
  • Pomocny post
    #3 2687741
    jesta19
    Poziom 24  
    Ocena: 69
    godzinę temu grzałem CXT70,sam procek, użyłem pasty lutowniczej CYNEL, hota mam ustawionego na 4,5,dysza 5mm,czas ok 10 sekund,operacja udana pacjent czuje się wspaniale.Przed operacją nie włączał się,no prawie .Po włożeniu jakiejkolwiek wtyczki u gniazdo systemowe i odchyleniu jej do przodu lub tyłu i przytrzymaniu czasami włączał się na krótko

to są" prawie " takie same telefony:D
  • Pomocny post
    #4 2687768
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 2688045
    Yaro126
    Poziom 20  
    Hehe tak jest:) Na trupach najlepiej się ćwiczy;) Jutro właśnie starego siemensa sobie wezmę na stół a potem zacznę się bawić w grzanie tego właściwego... On też ma takie tiki że się raz włączy a 10 razy nie... Mam nadzieję że grzanie pomoże... Mam topnik flux więc chyba będzie dobry... Dzięki za filmik;)
    Jutro zobaczę co nabroję z tym telefonem, napiszę o efektach:-)

Pozdrawiam!
  • Pomocny post
    #6 2688059
    lechu12
    Poziom 26  
    Ocena: 25
    Flux jak najbardziej OK , życzę powodzenia

Pozdro
  • #7 2688228
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 2688229
    Yaro126
    Poziom 20  
    Mam jeszcze pytenie jaką temperaturą mam grzać ten procek?? Bo tam kolega kilka odpowiedzi wyżej napisał że ustawił hota na 4,5 ale chyba chodziło mu o wydmuch powietrza...
  • #9 2688248
    lechu12
    Poziom 26  
    Ocena: 25
    350 stopni , aż beńdzie pływać ;)

pozdro
  • #10 2688277
    Yaro126
    Poziom 20  
    Dzięki za szybką odpowiedź;-) Przemek obejrzyj sobie dokładnie ten filmik, kóry jest powyżej bo tam wszystko jest... Ja jestem już po nim trochę mądrzejszy:P
  • #11 2688411
    chillouty
    Poziom 22  
    Ocena: 10
    lechu12 napisał:
    350 stopni , aż beńdzie pływać ;)

pozdrawiam

350 chyba troche za duzo, ja grzeje ok 320-330 , zreszto zalezy od hota, nie kazdy tak samo grzeje. Przemek topnikik dajesz wokoł ukladu i grzejesz
  • #12 2688710
    jesta19
    Poziom 24  
    Ocena: 69
    Yaro126 napisał:
    Mam jeszcze pytenie jaką temperaturą mam grzać ten procesor?? Bo tam kolega kilka odpowiedzi wyżej napisał że ustawił hota na 4,5 ale chyba chodziło mu o wydmuch powietrza...

na moim hocie nie ma temperatury w stopniach tylko jest podzialka od 1 do 9,a nadmuch ustawiam na minimum i tak troche mocno wieje
  • #13 2692222
    Yaro126
    Poziom 20  
    Robiłem mój telefon dzisiaj ale wygląda na to że jest jakieś mikropęknięcie na płycie głównej bo wygrzałem wszystkie układy dokładnie i załączał się na krótko a potem wyłączał samoczynnie w niespodziewanym momencie... Zawsze jak się podgrzało płytę główną, to telefon zapalał, a jak tylko ostygła to była lipa... Wkurzyłem się i po 5-ciu nieudanych próbach zagrzałem procesor do 340 stopni i poruszałem nim lekko... Od tej pory telefon już się nie włączył... Co wy na to?? Teraz to chyba jedynie brać sito, pastę lutowniczą i stawiać kulki na nowo ale nie wiem czy nie przegrzałem procesora...

Sito już kupiłem, topniki mam ale nie wiem jaką pastę lutowniczą kupić... Doradźcie coś...

Pozdrawiam!
  • #14 2692256
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 2694863
    munenori
    Poziom 27  
    Ocena: 17
    Witam
    Przeczytaj komentarze na temat tej pasty u sprzedawcy,pozytywne.
    Pozdrawiam
  • #17 2695088
    moonraker
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Takie podgrzanie to jest dobre jak chcesz naprawić i sprzedać telefon ruskiemu na rynku bo długo nie podziała niestety. Jak już się bawić to podnieść proca i postawić nowe kule i wtedy to ma jakis sens, o ile oczywiście nie podniesiemy proca razem z padami co w tych modelach niestety często sie zdarza :(
    pozdr
  • #18 2702135
    Yaro126
    Poziom 20  
    Heh podniosłem proca z trzeba padami i jest lipa jak ch**... Te pady to były pierwsze z brzegu ale nie mam narazie pomysłu jak je podlutować... Jest tu na forum jakiś magik, któremu udało się naprawić pourywane pady??

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy bezpiecznego wygrzewania procesora w telefonie Siemens C65 za pomocą stacji Hot Air PT 968. Zalecane jest ćwiczenie na uszkodzonych egzemplarzach („trupach”) przed podjęciem próby na działającym urządzeniu. Do wygrzewania używa się topnika (flux), który nakłada się wokół układu, co poprawia przewodzenie ciepła i ułatwia lutowanie. Temperatura pracy hot air powinna wynosić około 320-340°C, przy czym niektórzy użytkownicy ustawiają nadmuch powietrza na niskim poziomie (np. 4,5 na skali 1-9) i stosują dyszę o średnicy około 5 mm. Czas wygrzewania to około 10 sekund, jednak należy uważać, aby nie przegrzać procesora, co może spowodować trwałe uszkodzenia, np. podniesienie układu wraz z padami. Po nieudanych próbach wygrzewania i pojawieniu się mikropęknięć na płycie głównej, zaleca się wymianę kulek BGA i ponowne lutowanie z użyciem pasty lutowniczej. W dyskusji pojawiła się rekomendacja pasty Omnix do lutowania BGA, która cieszy się pozytywnymi opiniami. Podkreślono, że samo wygrzewanie jest rozwiązaniem tymczasowym i najlepsze efekty daje wymiana kulek i profesjonalne lutowanie BGA.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA