logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens MC60 nie uruchamia się, buczy i gaśnie – jak prawidłowo wygrzać płytę?

wesol1818 24 Wrz 2006 18:18 1290 11
REKLAMA
  • #1 3052638
    wesol1818
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam!
    Dostałem siemensa mc60 ktory po wciśnieńciu czerwonej słuchawki zapalał sie, za buczył i gasł. Wiec wgrałem nowy soft i nadal to samo. Wiec wygrzałem płyte hotem , telefon sie właczył pochodził 30 minut, zaczoł sie wieszac wyswietlacz( nie nadążał za naciskaniem przycisków) za buczał i zgasł. Teraz sie właczy pojawi sie logo. zabuczy i zgasnie. Co mam zrobic? Jak mam go wygrzac aby było wszystko oki? Od niedawna mam hota PT 909 i moze cos zle ustawiam. Prosze o pomoc.

czekam na wiadomość

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3052648
    harryd
    Poziom 13  
    Ocena: 32
    wgraj mu fulla martechem lub sst. moze tez pod freie znajdziesz. czasami nowy soft to za malo, razem z eepkiem laduj. poinformuj o postepach
  • #3 3052655
    wesol1818
    Poziom 14  
    zaraz to zrobie!
    Ale musze dodac ze jak go wygne to telefon chodzi!
    Nie wiem co jest tego przyczyna
  • REKLAMA
  • #4 3052667
    harryd
    Poziom 13  
    a jak wygrzales hotem? tylko go podgrzales? czy przelutowales przy uzyciu topnika?
  • REKLAMA
  • #5 3052683
    wesol1818
    Poziom 14  
    wziołem hota ustawiłem na 350 stopni i zaczołem grzac płyte. Topnik tzn flux?

Mozesz mi opis jak ma wygrzac płyte aby było to zrobione profesionalnie?
  • #6 3052730
    harryd
    Poziom 13  
    flux to tez topnik. Najepiej w zelu np rma-7 czy inne w zaleznosci od tego ile kasy chcesz wydac i jak by mialo ci sie to sprawowac. opis jak lutowac jest opisany w sekcji "lutowanie BGA". Z doswiadczenia powiem ze w shitmensach przy przelutowywaniu procow uwazaj na gwaltowne ruchy nim, bo moze cos ze sciezkami (punktami) pod nim dziac. ale poradzisz sobie, tylko pocwicz na czyms co juz nie dziala i raczej nie bedzie, zeby sie wprawic. Mam jakis chinski film o lutowani BGA ale troche zajmuje i jest z 2000 roku bodajze. jakby ktos mial jakis serverek to moge wrzucic. Pomocny jest dla tych co o tym nic nie wiedza i moze by chcieli sie doksztalcic. Dla fachurów to form,a rozrywki raczej. hehe. sorry za rozlewnosc, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3052735
    Bibkoks
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    a wiec tak?>>> do wyboru:
    1. nałóż topnika na scalaka i grzej scalaka tempom hmm 330--350 <ja uzywam 330>, topnik musi sie dostac pod scalaka. zacznie leciec dym grzej z minute.
    2. nałóz topnik na scalaka grzej aby sie ladniej topnik rozplynol pod scalakiem i grzej. Jak kulki beda rozgrzane to troszke dotknij z boku i z gory scalaka tak ino ino aby tyci tyci sie poruszyl<DELIKATNIE> i koniec grzania:D:D.

hehe wyprzedzili mnie o watek:D:D
  • #8 3052751
    wesol1818
    Poziom 14  
    dzieki za pomoc. A ten filmik ile zajmuje miejsca?
  • #9 3052777
    harryd
    Poziom 13  
    zajmuje troche ponad 40 mb
  • #11 3052821
    pawuloo
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Mialem tez taki przypadek wystarczyło wygrzac sam procesor i telefon chodził jak nowy
  • #12 3052874
    wesol1818
    Poziom 14  
    wygrzałem płyty! narazie działa i zobaczymy jak długo!:)

pozdrawiam i jak narzie dziekuje za pomoc

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Siemens MC60 po wciśnięciu czerwonej słuchawki zapala się, buczy i gaśnie. Próba wgrania nowego oprogramowania nie rozwiązała problemu. Wygrzewanie płyty głównej za pomocą hota PT 909 (ustawionego na 350°C) pozwoliło na chwilowe uruchomienie telefonu, jednak po około 30 minutach pojawiły się zawieszenia i ponowne gaśnięcie. Zalecane jest wgranie pełnego oprogramowania (fulla) wraz z pamięcią EEPROM, np. za pomocą narzędzi Martecha lub SST. Wygrzewanie płyty powinno odbywać się z użyciem topnika (flux), najlepiej w żelu typu RMA-7, aby umożliwić jego wniknięcie pod scalak procesora. Proces polega na nałożeniu topnika na procesor i podgrzewaniu go w temperaturze około 330–350°C, aż topnik się rozpuści i zacznie lekko dymić, a następnie delikatnym poruszeniu scalakiem, aby poprawić styki kulek BGA. Przelutowanie procesora wymaga ostrożności, by nie uszkodzić ścieżek. Dla osób początkujących dostępne są instrukcje i filmy dotyczące lutowania BGA. Wygrzanie samego procesora często wystarcza, by telefon działał poprawnie. Po wygrzaniu płyty telefon działał, jednak trwałość tej naprawy pozostaje do obserwacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA