logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fender Frontman 25R z 92 r. (z USA) - jaki transformator?

leonek33 01 Cze 2006 21:38 2095 4
REKLAMA
  • #1 2687748
    leonek33
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Mam mały problem....
    Posiadam sprowadzany z USA piec gitarowy Fender Frontman 25R z 92 r. Chciałbym wymienić w nim transformator abym mógł bezproblemowo i bez żadnych przejściówek podłączyć go do polskiego gniazdka. Nie mam pojęcia jakim trafo mógłbym zamienić oryginalny transformator. Szanownych kolegów proszę o rade w doborze transformatora. Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 2687788
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Witam .
    Najprościej będzie zmierzyć napięcie na uzwojeniu wtórnym i dobrać coś z bogatej oferty firmy np. Indel . A w ostateczności dać do nawinięcia .
  • REKLAMA
  • #3 2693270
    leonek33
    Poziom 10  
    Mam kolejny mały problem :P...
    Pożyczyłem od znajomych taki mały transformator podróżny obniżający napięcie z 230V~ na 110V~ i gdy go podłączyłem piec zaczął się dymić :P. Potem gdy zmierzyłem napięcie na wyjściu transformatora okazało się, że jest takie same jak na wejściu czyli 230V~. Rozebrałem piec i pierwsze co ni się rzuciło w oczy to to, że bezpiecznik był spalony. Kupiłem nowy tylko nie 1 amperowy jak zaleca producent tylko 2 amperowy (bo w moim miasteczku innych nie można dostać), zamontowałem go odpaliłem piec, ale już na sprawnym transformatorze którego używałem z powodzeniem już parę tygodni. Bezpiecznik spaliło od razu. Jaka może być przyczyna takich komplikacji?
  • REKLAMA
  • #4 2695162
    darek14
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    prawdopodobnie wcześniej zmienisz trafo niż to zakładałeś, stawiam na zwarcie w uzwojeniu pierwotnym trafa, musisz zakupić trafo
    mały problem może być z oszacowaniem napięć wtórnych ale po napięciach kondensatorów filtrujących w zasilaczu głównym możesz to zrobić
    jeśli będą kłopoty służę pomocą bo mieszkamy na rzut beretem[/i]
  • #5 3594339
    leonek33
    Poziom 10  
    Dzięki Darkowi 14 problem został rozwiązany. Darek dobrał trafo do Fendera, a ja tylko zamówiłem i zamontowałem element.

Wzmacniacz działa teraz bez zarzutów.

Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.
REKLAMA