logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeróbka wzmacniacza gitarowego z USA 115V na 230V - koszty i porady

yansik 13 Mar 2008 11:01 3503 22
REKLAMA
  • #1 4903716
    yansik
    Poziom 10  
    Witam.
    Jak w temacie.
    Za chwilę dostanę sprzęt z USA (wzmacniacz gitarowy).
    Mam do wyboru albo przerobić lub wymienić trafo w "środku" albo dokupić zewnętrzny transformator od razu z gniazdkiem itp.
    Wolałbym wewnętrzną przeróbkę (mam gdzieś gwarancję, za daleko do producenta), tylko nie wiem ile by to kosztowało. Sam tego nie zrobię, bo się boję że zepsuję sprzęt warty o nas ponad 3tys.
    Pobór mocy będzie ok 500W (jeszcze nie wiem dokładnie, nie widziałem tabliczki znamionowej, ale podobnej mocy wzmacniacze tyle biorą max).
    Może Panowie serwisanci mi powiecie ile coś takiego by mnie kosztowało. Może jest w Bydgoszczy elektronik godny polecenia (może nawet ktoś z forum byłby chętny) ? Mam nawet schemat elektroniczny wzmaka prosto od serwisu producenta.
    Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
    Bartek
  • REKLAMA
  • #2 4903746
    puszak
    Poziom 28  
    Ocena: 114
    najpierw trzeba bedzie zobaczyc oznaczenia trafa i zdobyc jego dane, jak juz bedziemy wiedzieli jakie siedzi tam trafo to bedzie mozna cos dopasowac koszt bedzie podobny jak koszt trafa 115/230
    wiec jak juz dostaniesz sprzet rozbierz go i podaj onzaczenia trafa
  • #3 4903779
    Kozzi2
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Witam
    Jeśli w transformatorze będą 2 uzwojenia pierwotne połączone równolegle, to zapewne wystarczy je połączyć szerwgowo, abyś mógł to podłączyć pod 220V. Spotkałem się z wieloma transformatorami na 220V które miały tak właśnie podzielone uzwojenie pierwotne, że wystarczyłoby przelutować przewody aby móc go zasilać ze 110V.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4903805
    yansik
    Poziom 10  
    Pisałem już wcześniej do serwisu tego producenta, czy nie ma właśnie łatwego sposobu na przerobienie na 230V, właśnie np przełączenie przewodów na trafo. Odpisali mi,że nie. Możliwe też, że nie chciało im się tłumaczyć. Załączyli schemat na szczęście, jeszcze dziś go dołączę do tematu.

Dodano po 5 [godziny] 3 [minuty]:

Jak wyżej pisałem, załączam schemat wzmacniacza, który przesłano mi z serwisu producenta.
    Bartek
    Załączniki:
    • st-100a sch.PDF (77.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 4905453
    ml
    Poziom 30  
    Ocena: 168
    Jeżeli schemat jest rozrysowany rzetelnie awzmacniacz zbudowany zgodnie z nim to nie ma możliwości prostej zmiany napięcia zasilania. Proponuje obejrzeć trafo w naturze - być możę uzwojenie pierwotne jest dzielone na sekcje a nie jest to uwzględnione na schemacie.
  • REKLAMA
  • #6 4905839
    ZGG
    Poziom 27  
    Ocena: 171
    Gdybyś musiał jednak robić trafo 230/110 ,to polecam autotransformator. Jest mniejszy, i sprawniejszy powinno wystarczyć trafo od starego lampowego rubina. Miało ok 300watów, ale do tego celu wystarczyłoby podłączyć prąd z odczepu. resztę uzwojeń możnaby wywalić.
  • #7 4905905
    yansik
    Poziom 10  
    Najlepiej jakby do wzmaka zajrzał ktoś kompetentny. Jeżeli jest ktoś chętny z Bydgoszczy, bądź macie namiary na kogoś kompetentnego to będę wdzięczny. Wzmacniacz powinien dojść do mnie do poniedziałku.
  • #8 4910016
    yansik
    Poziom 10  
    Wzmacniacz dotarł dziś. Nie rozkręcałem jeszcze. Przy gnieździe zasilania jest informacja o poborze mocy 450W. Czyli by musiał być trafo ok 500W dla bezpieczeństwa. Nadal poszukuję kogoś z Bydzi do przeróbki na 230V :-)
  • #9 4910107
    zdanek15
    Poziom 26  
    Ocena: 142
    Z tego co widać po schemacie /ale to nie musi być tak w realu / to prawdopodobnie bedzie jedno uzwojenie i jeszcze zalane.Myśle ze kombinowanie z autotrafem ma sens ale z takim kręconym na 1 kw.Natomiast logicznie byloby wymienic to trafo ,po uprzednim pomierzeniu napięć na coś polskiego.Nie wierze że w BYDGOSZCZY nie ma specjalistow!!!
  • #10 4910222
    yansik
    Poziom 10  
    Też nie wierzę, dlatego pytam. Myślałem,że na "elektrodzie" znajdę kogoś chętnego.... Zostaje mi łażenie po serwisach rtv.
  • REKLAMA
  • #11 4910801
    yansik
    Poziom 10  
    Zczytałem oznaczenie transformatora z jego obudowy (głębiej nie zaglądam): VSH210012060
    Jeżeli to był rzeczywiście transformator :-)
  • #12 4910825
    puszak
    Poziom 28  
    Ocena: 114
    niestety w sieci nie ma chyba nic o nim ;/ przynajmniej ja nic nie znalazlem
  • #13 4911013
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 301
    Jedyne rozwiązanie jakie widzę to demontaż transformatora i wysłanie go do f-my która specjalizuje się w produkcji transformatorów np. indel itp.
    Problem jaki możesz napotkać to, że takie f-my mogą nie realizować pojedynczych zleceń lub koszt takiej usługi będzie wysoki.

Zapytaj na forum LAMPY gdzie forumowicze zlecają wykonanie transformatorów na specjalne zamówienie ( bo takowe są zazwyczaj w ich konstrukcjach).

W jakimś lokalnym serwisie powinni być w stanie wymontować trafo i ponownie zamontować nowe / przewinięte.
  • #14 4911027
    yansik
    Poziom 10  
    Obdzwoniłem kilka serwisów i nikt się nie chce podjąć przeróbki. Wszyscy proponują zewnętrzny autotransformator. Nawet 1kW za 100zł ktoś chce mi wykonać.
  • #15 4911076
    rubens
    Ocena: 301
    - co innego jest "przeróbka" a co innego wymontować jedno trafo i wstawić inne
    -jeśli sam załatwisz przewinięcie / nowe trafo to na pewno da się to zrobić
    Inna sprawa to fakt że pewnie cała operacja będzie droższa niż 200-300 zł a włożenie trafa 230V / 110V będzie mniej kłopotliwe i tańsze.
  • #16 4917355
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    Ocena: 236
    Witam! Zajrzyj do Zakładów Doskonalenia Zawodowego lub do Cechu , tam znajdziesz na pewno kogoś kto to zrobi . Czyli nawinie nowe trafo poza tym zobacz adres producenta transformatorów nawijanych na rdzeniach toroidalnych( jest Ich kilku ) i pogadaj z Nimi , na pewno Ci takie trafo nawiną . Powinno się zmiesćić a parametrami te toroidalne sa nawet lepsze jak oryginał . Powodzenia ! Zapłacisz trochę drożej ale w konsekwencji sie opłaci . Dodatkowe trafo , to dodatkowy kłopot i straty energii , lepiej wykonać od razu jedno a dobre i po sprawie . Pozdrawiam !
  • #17 4917595
    krzys09
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    a nie lepiej zeby Ci odrazu przeslali takie trafko Przeróbka wzmacniacza gitarowego z USA 115V na 230V - koszty i porady
  • #19 4919288
    chaka
    Ocena: 100
    Przerabiałem kiedyś 2 głowy randalla z USA. Oryginalne trafa miały kilka odczepów i byloby sporo zabawy (i kosztów) z dorobieniem nowego. Wewnątrz obudowy (typowa głowa) bylo sporo miejsca więc wstawiłem tam seryjny autotransformator i połączyłem z istniejącą instalacją głowy. Z zewnątrz nic nie widać, sprzęt hula aż miło, jedymy minus jest taki ze przybylo z kilogram masy.
  • #20 4919306
    yansik
    Poziom 10  
    Miejsca w środku trochę jest. Ale na tą chwilę pośmigam z zewnętrznym autotransformatorem. Minus,że jak ktoś niepowołany będzie chciał skorzystać z mojego wzmacniacza bez mojej wiedzy, może wpiąć w gniazdo 220V, bo to standardowe (takie jak np przy zasilaczu w kompie).
  • #21 4920347
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    Ocena: 236
    Jak to mówią co dwie głowy to nie jedna . ZDZ-tow jest kilka i cechów też ( tych elektrycznych ) może oplaca się lepiej przewinąć stare trafo ?? to wykonalne , tyle ze pierwotne nawijasz drutem ćieńszym i wtedy wejdzie te 236V . Pozdrawiam!
  • #23 4926552
    Marek2006
    Poziom 29  
    Ocena: 58
    Ten wzmacniacz ma 100W. Jesteś pewien, że on pobiera 450W? Można to sprawdzić mierząc transformator (wymiary rdzenia). Taka przeróbka w Warszawie kosztuje 200-300 zł ale faktycznie nikomu nie opłaca się w to bawić jeśli można zarobić 50-100 zł ale jak coś pójdzie źle, to można stracić kilka tysięcy (bo tyle kosztuje ten wzmacniacz). To może być powód, że jest tak mało chętnych. Ja dla siebie bym to zrobił ale dla kogoś to nie chciałbym ryzykować.
    Tym niemniej, z powodu, który wymieniłeś (ryzyko, że ktoś włączy to do 230V) warto to zrobić. Jest to dość prawdopodobne, że ktoś kiedyś wpadnie na taki pomysł. Natomiast taniej jest kupić zewnętrzny transformator.

Marek

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Tematem dyskusji jest przeróbka wzmacniacza gitarowego z USA z zasilania 115V na 230V. Wzmacniacz o mocy około 450-500W wymaga transformatora o odpowiednich parametrach. Rozważano dwie główne opcje: wymianę lub przewinięcie oryginalnego transformatora wewnątrz urządzenia oraz zastosowanie zewnętrznego autotransformatora. Schemat wzmacniacza nie wskazuje na prostą możliwość przełączenia uzwojeń pierwotnych transformatora, a producent potwierdził brak łatwej metody zmiany napięcia. Oznaczenie transformatora to VSH210012060, jednak brak jest dostępnych informacji o nim w sieci. W praktyce serwisy RTV w Bydgoszczy niechętnie podejmują się przeróbki, proponując raczej zewnętrzne autotransformatory, które są tańsze i mniej ryzykowne. Przewijanie transformatora lub wykonanie nowego u specjalistycznych firm (np. Indel) jest możliwe, ale kosztowne i czasochłonne. Zewnętrzny autotransformator o mocy 1kW jest praktycznym rozwiązaniem, choć zwiększa masę i wymaga ostrożności, by uniknąć przypadkowego podłączenia wzmacniacza bezpośrednio do 230V. Wskazano również możliwość znalezienia fachowców w Zakładach Doskonalenia Zawodowego lub cechach rzemieślniczych. Ostatecznie autor zdecydował się na zakup zewnętrznego transformatora toroidalnego z oferty sklepu Toroidy.pl.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA