logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips RC406 - ciche odtwarzanie UKF, inne fale działają dobrze. Co zrobić?

darmir1 01 Cze 2006 22:14 1350 5
REKLAMA
  • #1 2687918
    darmir1
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Jak w temacie. Fale średnie i magnetofon gra doskonale i głośno. UKF bardzo cicho (na max przy samochodzie jadącym 120 prawie nie słychać).
    Ma ktoś pomysł co z tym zrobić?
    A może rzucić radiem za miauczącym kotem i dać sobie spokój?
  • REKLAMA
  • #2 2688801
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Czy zatrzymuje się na stacjach (możliwe rozstrojenie cewki w p.cz.). Sprawdź też jaki jest sygnał na wyjściu stereodekodera.
  • REKLAMA
  • #3 2688976
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    Rusz delikatnie rdzeniem w filtrze p.cz. , kolo glowicy.
  • REKLAMA
  • #4 3137307
    darmir1
    Poziom 20  
    No więc ruszenie ta cewką trochę pomogło, ale nie za dużo - o ok. 2 poziomy. Różnica między magnetofonem a radiem to ok. 8 poziomów....
    Zatrzymuje się na stacjach przy strojeniu....
    Jakieś inne propozycje?
  • REKLAMA
  • #5 3137349
    waldi58
    Poziom 24  
    Ocena: 252
    To kolejne radio z gatunku nieserwisowalnej chińszczyzny. Do tego sprzętu nigdy nie było żadnych części zamiennych. Uszkodzona jest głowica ukf. Czasami pomagało przelutowanie samej głowicy. Radzenie komuś aby pokręcił sobie filtrami to raczej czysta głupota . Filtrami to się kręciło w sprzęcie z epoki radii Wiraż , Skald itp. Usterki związane z odstrojeniem sprzętu się obecnie nie zdarzają, a jeśli już takowa wystapi to kręcenie i tak niewiele da ponieważ tory ukf są obecnie strojone i kontrolowane przez procesory. Po ruszeniu takim filtrem należy zwykle przeprowadzać na nowo w trybie serwisowym całe procedury strojenia. Wszystkie progi czułości zatrzymywania stacji, automatyki strojenia, czułości , działania AF RDS itd są przeprowadzane dla konkretnego poziomu sygnału w konkretnym egzemplarzu radia.
    W tym modelu jest inna sytuacja , bo działa to na innej zasadzie ale problem ruszania filtrami pozostaje.
  • #6 3137360
    darmir1
    Poziom 20  
    Do Waldi 58:
    Masz rację ja też jestem z tych, co kręcenie cewkami traktują jako ostateczność. Dlatego też najpierw szukałem wszystko wokół dopiero się brałem za kręcenie. Ale to ryzyk fizyk uda się albo nie no i tyle. radio leży na półce jak się uda naprawić no to fajnie jak nie to na złom...
    Radia to nie moja specjalność - telewizory to i owszem..
REKLAMA