logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak sygnału na nóżce 14 odbiornika RR3 z nadajnika RT4 - co robię źle?

etz257 02 Cze 2006 13:03 2040 3
REKLAMA
  • #1 2689448
    etz257
    Poziom 11  
    Witam wszystkich!
    Mam taki problem:
    Zmontowałem koder i dekoder MC i po sprawdzeniu komunikują się. Dodatkowo zainstalowałem przyciski i po naciśnięciu któregoś z nich pojawia mi się stan niski na dekoderze - tak jak chciałem (na wyjściu VT jest stan wysoki czyli jest ok).
    Podłączyłem i sprawdziłem komunikację między nadajnikiem i odbiornikiem Telecontrolli i też się komunikują!
    Po podłączeniu tego wszystkiego tak jak na załączonym schemacie odbiornik RR3 nie odbiera sygnałów. Tzn.. na nóżce 14stej nie pojawia się sygnał taki jak na wyjściu RT4. Dlaczego? Może ktoś coś poradzi może źle coś robię?
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Brak sygnału na nóżce 14 odbiornika RR3 z nadajnika RT4 - co robię źle? tele.jpg (96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2690238
    piotrret
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Z tego rysunku co zamieściłeś to sorry ale nie wiele wynika.
    Przede wszystkim wysłanie kodu jest inicjalizowane gdy podasz masę na nóżkę 14 MC145026. Obejżyj sobie pdf'a od tych układów. Kiedyś robiłem takie coś i działało bezbłędnie.
  • REKLAMA
  • #3 2690476
    Hydralisk
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Może częstotliwość oscylatora w MC145026 jest za wysoka dla tych modułów radiowych?
  • #4 2691366
    etz257
    Poziom 11  
    Witam!
    No układ już działał wszystko robiłem tak jak trzeba a ten schemat to tylko pogladowy bo myślałem że moze jeszcze jakiegoś układu zapomniałem dolutować. Wiec tak układ działał ale tylko jeśli się trzymało rękoma. Nadajnik nadaje cały czas tak jak ma nadawać ale odbiornik trzeba było trzymać. Dziwne ale... tak czy inaczej juz nie działa :( chyba spaliłem bo przebicie miałem na lutownicy bo grot mi się przepalił i teraz układ pobie prawie 8 mA więc prawie 4 razy więcej niż powinien wiec chyba jest spalony :(. Pozdrawiam
REKLAMA