logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dioda AWARIA świeci na liczniku energii elektrycznej - co oznacza?

gum1s 02 Cze 2006 18:46 19962 20
  • #1 2690621
    gum1s
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mam pytanko posiadam licznik energi elektrycznej i jest na nim mała dioda z opisem "AWARIA" dioda ta świeci, czy wie ktoś może co to oznacza i gdzie leży przyczyna ?
  • #2 2690696
    joseph-auto
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Jeżeli jest to zaplombowany licznik należący do elenrgetyki to odradzam eksperymenty, proszę skontaktować się z pogotowiem energetycznym.
  • #3 2691537
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 368
    Czy kolega czasem nie podchodzil do tego licznika z magnesem?
  • #4 2691721
    Raaf
    Poziom 22  
    Ocena: 77
    Nie znaczy to od razu że był magnes :)
    Była partia liczników zakładanych przez RE gdzie małe przepięcie wyzwalało sygnalizację awarii :)
    Ale jeśli to neodym to szykuj kasę ...
  • #5 2691790
    gum1s
    Poziom 11  
    licznik tak wskazywał chyba od miłego początku :)
  • #6 2691912
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 2692058
    rysikgo
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Lampka awaria świeci się gdy niema fazy lub kierunki wirowania
    są w lewo. Jeśli do tej pory było dobrze to jest spalony bezpiecznik
    w zabezpiczeniu przedlicznikowym lub głównym.Może też brakować
    fazy na zasilaniu budynku.Sprawdż swojw korki.Jeżeli dobre zgłoś
    do energetyki.
  • #8 2696565
    rar
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Jeżeli pali się awaria to faktycznie może "wyleciał" któryś z bezpieczników przedlicznikowych.Może i na listwie licznika nie być styku któregoś przewodu,ale to już zajęcie dla ZE.
  • #9 2698111
    gum1s
    Poziom 11  
    bezpieczniki dobre a w domu mam wszystkie trzy fazy.
  • #10 2728134
    marcinsky
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    U mnie stało się tak po wymianie licznika (stary to był C52- teraz założono mi 6C8dz) Mam w domku 3 fazy i od razu po założeniu licznika świeci się czerwona dioda AWARIA. Z tego co się dowiedziałem to moje 3 fazy zrobione są z 2 faz, po prostu jedna jest poprowadzona 2-krotnie.... i stąd licznik sygnalizuje awarie.
    1. W związku z tym pytanie czy 3 fazy zrobione z 2 faz to jest w porządku ???:D Domyślam się, że nie i pewnie miałbym problem chcąc podłączyć jakiś silnik trójfazowy.
    2. Czy licznik będzie dobrze wskazywał zużycie energii?
    3. Czy licznik poprzedni (C52) dobrze wskazywał zużycie energii?

Co oznacza dioda WPM na liczniku?

gum1s: podaj typ swojego licznika.
  • #11 2730066
    Georges
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Ja bym wyłączył wszystkie odbiorniki prądu w mieszkaniu a włączył na godzinę piecyk o znanym poborze prądu.Po godzinie przeliczył bym czy się zgadza ze wskazaniami licznika.
  • #12 2730239
    marcinsky
    Poziom 14  
    Niestety nie mam piecyka elektrycznego. Zresztą na urządzeniach jednofazowych pewnie licznik dobrze pokazuje, problemy mogą sie pojawić dopiero przy 3 fazach. Miałem przepływowy ogrzewacz wody 3 fazowy, ale został zdemontowany.
    Chodzi mi o to, żeby ktoś kto się takimi rzeczami zajmuje określił, czy to jest duży problem i czy tak może być zrobiona instalacja (przypuszczam, że nie, skoro świeci dioda 'Awaria") i jak to będzie wpływać na wskazania zużycia energii.
  • #13 2730462
    jony15
    Poziom 25  
    Ocena: 74
    Po pierwsze zobacz jaką masz umowę z energetyką; jeśli na umowie jest wyraźnie napisane "przyłącz trój-fazowy" a ty masz "zmostkowaną" jedną fazę przed licznikiem ( najpierw sie upewnij np: dwie żarówki na 230V połącz w szereg, końce do faz po kolei na wszystkie możliwe kombinacje << całe cztery>>na złączu za licznikiem i na każdej świecą to jest ok jeśli masz "zmostkowaną" którąś fazę to na jednej nie będzie świecić ) później telefon do energetyk. Lampka awaria zaczyna świecić jak juz wyżej kolega wspomniał po zaniku jednej fazy. Wniosek z tego taki ze jak masz plomby nie naruszone to telefon do energetyki. Pamiętaj ze to co do złącza za licznikiem ciebie nie interesuje. pozdrawiam.
  • #14 2739213
    Enpro
    Poziom 22  
    Ocena: 97
    Jeśli chodzi o instalacje między licznikiem a przyłączem do budynku należy ona do właściciela budynku . Zasilanie do budynku jest w gestii ZE ( złącze lub przyłącze) i to nie zawsze . Co do diody to jak piszesz masz tylko dwie fazy dlatego ona świeci ,co do zużycia to niema znaczenia jest takie same a co od siły to nie masz jej i nic siłowego jak silnik nie podłączysz i innych urządzeń co potrzebują trzech faz choć nie dotyczy to np. kuchenki trójfazowej ona będzie funkcjonować . Jeśli chodzi o mostek jaki jest zrobiony to musi to usunąć ten po której stronie jest uszkodzenie albo administrator albo ZE bo trudno mi zgadywać gdzie jest ten mostek i kto za niego odpowiada i czemu on tam jest i co jest powodem tego.
  • #15 2743652
    marcinsky
    Poziom 14  
    Do czego służy dioda WPM na liczniku? Czy nie jest to czasem związane z neodymami? :D
  • #16 2744175
    Enpro
    Poziom 22  
    Dioda świeci w przypadku braku fazy, pokazuje nieprawidłową prace układu, co nie oznacza nieprawidłowego naliczanie. W przypadku nowych liczników elektronicznych jest to wyświetlacz L1 L2 L3 gdzie brak jednej fazy objawia się brakiem na wyświetlaczu któregoś z L lub mruganiem wszystkich, nieprawidłowe pole wirowania ( zgodności faz).
  • #17 2744604
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1982
    WMP - wskaźnik pola magnetycznego.
    AWARIA - brak fazy lub zła kolejność faz.
  • #18 2749279
    Deepone
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    U mnie zapaliła się AWARIA w momencie gdy wybiło jedną z faz, załączyłem bezpiecznik i przestało świecić.

Jak tak czytam o problemach z ZE to wychodzi na to, że klient teoretycznie zawsze jest złodziejem jak coś się dzieje.

I czy wie ktoś gdzie można kupić taki licznik do mierzenia zużycia prądu? wpinany do gniazdka i do tego urządzenia kolejne wpinam? lub jak to się zwie tak by łatwiej szukać.
  • #19 2749949
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1624
    poszukaj na alegro,kiedyś były takie po ok.70 do 90 zł
  • #20 2750939
    marcinsky
    Poziom 14  
    Więc rozumiem, że jeśli przyjdzie pan który spisuje sobie liczniki to nie ma prawa sie do mnie przyczepić, ani nie będą naliczali średnich za ostatnie miesiące?
    stomat: Dzieki za odpowiedź
  • #21 2756360
    Enpro
    Poziom 22  
    Świcenie djody, czy braku fazy, czy podłączenie dwuch faz jednoimiennych nie powoduje złego naliczania licznika to są trzy odrębne cewki i niema znaczenia jakie fazy dochodzą jeśli chodzi o naliczanie energi, także nik nie nalicza żadnych średnich ,średnią nalicza się w przypadku zaczymania się liczydła lub stwierdzenia uszkodzenia cewki załączającej drugą taryfe w przypadku licznika dwutarufowego lub zacięcia zegara przełączającego gdzie robi się korekte w zględen taryfy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dioda "AWARIA" na liczniku energii elektrycznej sygnalizuje problemy z zasilaniem, najczęściej brak jednej z faz, nieprawidłową kolejność faz lub uszkodzenie bezpiecznika przedlicznikowego. W przypadku liczników trójfazowych, jeśli jedna faza jest "zmostkowana" lub nieobecna, dioda ta może się świecić, choć niekoniecznie wpływa to na prawidłowość pomiaru zużycia energii. Wskazania licznika pozostają poprawne, gdyż pomiar odbywa się niezależnie na trzech cewkach. Awaria może być także wywołana brakiem napięcia na cewkach napięciowych lub pomieszaniem faz prądowych z napięciowymi. W przypadku plombowanego licznika należącego do zakładu energetycznego zaleca się kontakt z pogotowiem energetycznym i unikanie samodzielnych napraw. Dioda WPM oznacza wskaźnik pola magnetycznego i może sygnalizować ingerencję magnetyczną (np. magnes neodymowy). Wymiana licznika na nowy model (np. z C52 na 6C8dz) może ujawnić istniejące problemy instalacyjne, takie jak nieprawidłowe fazowanie. Instalacja trójfazowa wykonana z dwóch faz jest niezgodna z normami i może powodować sygnalizację awarii, choć niekoniecznie błędne wskazania licznika. W przypadku problemów z fazami lub sygnalizacją awarii należy sprawdzić bezpieczniki, a jeśli są sprawne, zgłosić usterkę do zakładu energetycznego. Liczniki elektroniczne wyświetlają obecność faz na wyświetlaczu L1, L2, L3, a brak fazy objawia się brakiem lub miganiem odpowiednich wskaźników. Naliczanie energii nie jest korygowane na podstawie sygnalizacji awarii, a ewentualne korekty dotyczą tylko uszkodzeń mechanicznych lub elektronicznych licznika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA