logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lutowanie BGA – jak prawidłowo podgrzewać kulki, by nie rozchodziły się po układzie?

fubuki 03 Cze 2006 09:22 4784 6
REKLAMA
  • #1 2692435
    fubuki
    Poziom 11  
    jest co prawda przyklejony temat o lutowaniu bga ale tam raczej nikt nie zagląda. mam problem z kulkami tzn. mam kulki , flux i układ bga. jak mam te kulki grzać. jak grzeje od góry to rozłażą się po całym układzie a nawiew mam na minimum temp na 320. czy jest jakaś inna technika położenia tych kulek?
  • REKLAMA
  • #2 2692450
    matidanko6
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    topnik masz w żelu? czy normalny?
  • REKLAMA
  • #3 2692903
    fubuki
    Poziom 11  
    mam solder flux rma 223 więc chyba żel
  • REKLAMA
  • #4 2694893
    munenori
    Poziom 27  
    Ocena: 17
    Witam
    Chcesz stawiac pojedynczo kulki,bez sita i pasty cynowej?
    Oczysc solidnie uklad(plecionka),az pojawia sie pady,poloz kulki i grzej na minimalnym nadmuchu.Kulki oczywiscie precyzyjnie,kazda na swoim miejscu,i raczej rf800.
    Pozdrawiam
  • #5 2700974
    fubuki
    Poziom 11  
    chyba to wina topnika , chociaż wyjąłem układ z płyty bez problemu ale nie chcą mi stare kulki odejść z bga , praktycznie nie roztapiają się nawet po długim grzaniu.
  • REKLAMA
  • #6 2701230
    djmolo
    Poziom 21  
    Ocena: 7
    Jeśli dobrze rozumiem nie umisz sciągnac starych kulek z BGA.

Wez normalna lutownice i ściagnij kulki grotem. Potem daj FLUXA i taśma do ściągania nadmiaru cyny przejedz po BGA i zostana Ci czyste pady na układzie.
  • #7 2717218
    konrad6310i
    Poziom 13  
    postaraj sie nieuzywac kulek tylko pasty a najlepiej paste koki i topnik flux rma 7 w żelu i grzej 300c
    a uzywarz podstawki.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prawidłowej techniki lutowania kulek BGA, aby zapobiec ich rozchodzeniu się po układzie podczas podgrzewania. Zaleca się stosowanie precyzyjnego układania kulek na oczyszczonych padach BGA, najlepiej bez użycia sita i pasty cynowej, z minimalnym nadmuchem powietrza i temperaturą około 320°C. Wskazano, że topnik w żelu (np. flux RMA 223) jest stosowany, jednak może powodować problemy z rozpuszczaniem starych kulek. W przypadku trudności ze zdjęciem starych kulek, sugeruje się użycie lutownicy z grotem do ich usunięcia, a następnie oczyszczenie padów za pomocą topnika i taśmy do usuwania nadmiaru cyny. Alternatywnie, zamiast kulek, rekomenduje się użycie pasty lutowniczej (np. pasta Koki) wraz z topnikiem flux RMA 7 w żelu, podgrzewając do około 300°C, co może poprawić jakość lutowania i ułatwić proces.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA