logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką temperaturą i nawiewem lutować BGA na sicie LCDGSM z Allegro? Sposoby na wyginanie

network1 28 Sie 2006 16:29 3959 12
  • #1 2962464
    network1
    Poziom 22  
    Ocena: 3
    Witam zakupilem sobie site z allegro od LCDGSM i mam maly problem
    mianowicie przy grzaniu sita mi sie wygina
    macie na to jakis sposob jaką temp. grzac i jaki nawiew?
  • #2 2962751
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    raczej na wyginanie sit nic nie poradzisz :(
    albo powycinaj je z szblonu. wtedy nie będą sie raczej wyginać.
    dzięki że napisałeś już miałem kupować.
    ma ktoś może jakieś sprawdzone?
  • #3 2964674
    network1
    Poziom 22  
    a jaka najlepiej temperaturą grzać i jaki nawiew ?
  • #4 2964804
    revolt
    Poziom 34  
    to już zależy od pasty itp.
    ogólnie im mniejszy nadmuch tym większa temperatura. ale jak dasz za mocno od razu eksploduje cyna :) tak 310 POWINNO starczyć ale sam zobaczysz. a używanie metalowych podkładek pod układy zwieksza o wiele czas nagrzewania
  • #5 2964896
    szlejk
    Poziom 21  
    Ocena: 12
    Ja polecam sposób stawiania kulek Kompmastera z techtronic

a wiec tak:

1. kladziemy sobie ukladzik w aluminiowa podstawke, w odpowiedniej wielkosci miejsce
    2. kladziemy na niego sito z odpowiednim dla ukladu rozstawem i obszarem dziurek, napisami do góry, poniewaz sito wypalecza sie wlasnie w ta strone pod wplywem temperatury
    3. dopasowujemy dziurki idealnie na pady z ukladu
    4. zaciskamy dolaczonym zaciskiem z jednej - obojetnie ktorej strony, tak by nam sie to sito nie przesuwalo
    5. trzymamy palcami w okolicach ukladu i smarujemy za pomoca dolaczonej "lopatki" dokladnie i mocno wciskajac paste w dziurki, ale tylko w dziurki i zciagamy "lopatka" caly nadmiar - powinny nam zostac idealnie zaklejone dziurki
    6. po zabiegu smarowania, delikatnie unosimy sito z niezacisnietej strony razem z ukladem do góry i zdejmujemy zacisk, który nam przytwierdzal sito do podstawki aluminiowej, ciagle uwazajac, by uklad sie nie przesunal na sicie
    7. odwracamy teraz sito z ukladem i grzejemy uklad HA z góry, trzymajac sito w reku i podgladajac sobie od spodu, co sie dzieje z pasta - czy kulki juz sa, czy trzeba jeszcze chwile pogrzac
    8. temperatura wymagana, to ok 330-350 st w zaleznosci od rozmiaru ukladu
    9. kulki tworza sie doslownie w ciagu kilku sekund
    10. jezeli temperatura bedzie zbyt wysoka operacja nam sie nie uda, wszystko sie rozleje, a jezeli za niska, to tez sie nie uda, po prostu musi byc odpowiednia i jest ok
    11. dodatkowa zaleta tego sposobu, to mozliwosc uzupelnienia ewentualnych braków w pascie, jezeli nam np jedna kulka na ukladzie nie wyjdzie, a reszta jest ok. poza tym mozemy dostawiac kulki do ukladu, w ktorym brakuje kilku
    12. stosujac taki sposob bardzo latwo zdejmuje sie uklad z sita po postawieniu kulek i mozna go ponownie wlozyc i dostawic kulke nawet po wymyciu ukladu
    13. w przypadku dostawiania kulek mozemy miec problem z pozniejszym wyjeciem ukladu, gdyz dosmarowujac paste, dodajemy jej troche takze do tych kulek, które sie bez problemu udaly, wiec wtedy polecam skalpel i sciecie wszystkiego równiutko z sitem i macie idealne zakonczenia cynowe gotowe do postawienia na plycie...
  • #6 2964968
    network1
    Poziom 22  
    super opis dzieki szlejk ;)
  • #7 2965380
    Jacck
    Poziom 26  
    Ocena: 103
    A ja nie używam żadnych ścisków itp. Po nałóżeniu pasty lewą ręką dociskam pęsętą sito do układu BGA a prawą grzeję tak ok. 260 stopni nadmuch na 3-4 .
  • #8 2965454
    network1
    Poziom 22  
    kurde z malymi ukladami nie mam problemu ale tylko wezme jakis więkrzy i jest problem cly czas wygina mi sie sito :( np cpu c65 :/
  • #9 2965571
    revolt
    Poziom 34  
    sita do du&$
  • #10 2965725
    network1
    Poziom 22  
    macie jeszcze jakies propozycje ??
  • #11 2966714
    ZAHYR
    Poziom 33  
    Ocena: 178
    revolt napisał:
    sita do du&$

Innych np. do CPU C65 na rynku raczej niema, a jeżeli ktoś poprostu nie umie stawiać kulek o mniejszym rastrze to zwala wszystko na sito. Praktyka, troche pomysłowości i nawet na najgorszym badziewiu można stawiać kulki.
  • #12 2966772
    revolt
    Poziom 34  
    spokojnie. spytał się dlaczego sito się wygina. no to napisałem. najlepszemu jak bedzie się miało wygiąć to sie wygnie. i to akurat od umiejętności nie zależy. od nich zależy czy takim sitem ktoś kulki postawi
  • #13 2966942
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 115
    potwierdzam wypowiedz kolegi ZAHYR, z sitkami do x65 trzeba kombinowac bo nawet mi na poczatku nie wychodzilo, pomimo ze kule na pozostalych BGA stawialem od kopa, dobra penceta + duza dawka cierpliowsci i na pewno sie uda ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu wyginania sita BGA zakupionego od LCDGSM z Allegro podczas lutowania. Wyginanie sita jest trudne do uniknięcia i często wynika z jego konstrukcji. Jednym ze sposobów na ograniczenie wyginania jest wycięcie sita z szablonu lub stosowanie aluminiowej podstawki pod układ, co wydłuża czas nagrzewania, ale stabilizuje pozycję. Optymalna temperatura lutowania to około 260-310°C, przy czym mniejszy nadmuch powietrza wymaga wyższej temperatury, a zbyt silny nadmuch może spowodować "eksplozję" cyny. Zaleca się delikatne dociskanie sita pęsetą podczas lutowania bez użycia ścisków. Metoda stawiania kulek Kompmastera z Techtronic obejmuje precyzyjne dopasowanie sita do padów układu, mocne wciśnięcie pasty lutowniczej w otwory sita i stabilizację zaciskiem. W przypadku większych układów, np. CPU C65, problem wyginania jest bardziej zauważalny i wymaga cierpliwości oraz doświadczenia. Na rynku brak jest alternatywnych sit do CPU C65, więc praktyka i odpowiednie narzędzia są kluczowe do skutecznego lutowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA