logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można naprawić uszkodzony licznik wody po zimie na działce?

_PREDATOR_ 03 Cze 2006 10:31 4858 6
REKLAMA
  • #1 2692598
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2304
    Witam
    Wchodzę sobie na działkę, puszczam wodę i widzę jak do wnętrza licznika wlewa mi się woda, no tak licznik na złom (zawsze spuszczałem wodę, ale za zeszły rok nie dał bym głowy).
    I tu moje pytanie, czy da to się naprawić?
    Oczywiście założyłem nowy.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #2 2692866
    Duch__
    Poziom 31  
    Ocena: 1597
    Jeśli mowa o takim wodomierzu i wlewa Ci sie woda pod szybke ze wskazówkami, to najprawdopodobniej albo pękła jakaś uszczelka (mały problem) albo rozsadziło Ci blok metalowy (więskszy problem). Moim zdaniem można go naprawić, ale czy to ma sens??
  • REKLAMA
  • #3 2693071
    _PREDATOR_

Ma sens, bo utrzymanie działki to dziś żaden interes, nastały takie czasy, że każdą złotówkę zanim wydamy, to ją dokładnie oglądamy.
    Wieczorkiem, przywiozę licznik z działki, zobaczę co tam rozwaliło, zapewne blok :cry: .
    Masz rację, woda 'poszła' pod wskazówki.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #4 2693473
    embros
    Poziom 24  
    Ocena: 53
    Witam!
    A nie lepiej było zgłosić do wodociągów? Przyjechali by i wymienili.
    pozdrawiam
    Piotrek
  • REKLAMA
  • #5 2693531
    _PREDATOR_

Na działce (przynajmniej u nas) każdy sam sobie jest gospodarzem.
    Przyjechali by z wodociągów i skasowali ze 150 PLN (do nich nie należy ten rejon), a wiesz ile to 'pyfka', szczególnie przy grilu na działce w sobotę? :lol:
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • REKLAMA
  • #6 2694178
    Slaviusz
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam. Miałem ten problem z tym, że na budowie - zanim zacząłem mieszkać. Pęka taki plasikowy dekielek pomiędzy turbinką a tarczą wskażnika. Bez zerwania plomby legalizacyjnej na wodomierzu nic nie zrobisz a ponowna legalizacja kosztuje 50 zł. Nowy wodomierz to wydatek 70 zł a PGK zakłada go i plombuje za darmo. Pozdrawiam.
  • #7 2699784
    _PREDATOR_

Licznik rozebrałem, faktycznie uszkodzony 'dekielek'.
    Teraz mam pytanie, może ktoś taki ma, np. po rozbiciu, szkodzeniu przekładni czy obudowy?
    Załączniki:
    • Czy można naprawić uszkodzony licznik wody po zimie na działce? dekiel.jpg (50.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    ELMAX

Podsumowanie tematu

✨ Uszkodzenie licznika wody na działce po zimie najczęściej objawia się zalaniem wnętrza wodomierza wodą pod szybkę ze wskazówkami, co może być spowodowane pęknięciem uszczelki lub uszkodzeniem metalowego bloku wewnątrz urządzenia. Naprawa jest możliwa, jednak często nieopłacalna ze względu na koszty i konieczność ponownej legalizacji wodomierza, która wiąże się z zerwaniem plomby i opłatą około 50 zł. Wymiana na nowy licznik, kosztujący około 70 zł, jest często bardziej praktycznym rozwiązaniem, zwłaszcza że niektóre zakłady wodociągowe oferują montaż i plombowanie bezpłatnie. W przypadku działek, gdzie użytkownik samodzielnie zarządza instalacją, serwis wodociągów może być kosztowny i nieopłacalny. Uszkodzony element to najczęściej plastikowy dekielek pomiędzy turbinką a tarczą wskaźnika, który po rozebraniu licznika można zidentyfikować i ewentualnie wymienić, jeśli dostępny jest zamiennik.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA