logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć centralę LCS A/1 v05 z komputerem przez interfejs?

Grzegorz P 03 Cze 2006 15:09 2379 5
REKLAMA
  • #1 2693411
    Grzegorz P
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam. Wcześniej próbowałem połączenia poprzez interfejs powstały z przeróbki kabla od telefonu. Niestety bez rezultatów więc pożyczyłem uniwesalny interfejs z kilkoma różnymi wtyczkami.
    Niestety również nie mogę sie połączyć.
    Moja centralka to LCS A/1 V05 (tak pisze na obudowie).
    Gniazdo wygląda w następujący sposób :
    Jak połączyć centralę LCS A/1 v05 z komputerem przez interfejs?

mierząc miernikiem wychodzi że patrząc od lewej jest : masa, 5V , 5V , 12V. Więc wnioskuje że te środkowe połączenia to są linie K i L.
    I tak podłączyłem ten uniwersalny interfejs (zamieniając K i L w razie braku połączenia). (czy ktoś może to zweryfikować?)

Niestety, żaden z programów nie chciał się połączyć z centralką (programy pobrane między innymi z elektrody)

Jeden z programów jest programem dosowym, i co ciekawe przy odpaleniu go, krzyczy że nie może otworzyć portu com2, podczas gdy moim portem jest com1. Jesli w menadżerze urządzen, zmienie opcje tak by był to com2 , program krzyczy ze nie ma dostępu do com1.

Bardzo proszę o pomoc. Czy komuś w ogóle udało się konkretnie tą centralkę (bez dodatkowych oznaczeń typu E lub ER) połączyć z PC-tem?

Dodam jeszcze że jesli połącze razem te moje domniemane linie K i L ,a kabelki 12V + masa zostawie wetknięte w gniazdo centralki, to test w programie VAG przechodzi pomyślnie. Więc interfejs i port com raczej są w porządku.

Jest to intalacja II generacji.
  • REKLAMA
  • #2 2695639
    tkaczyk ireneusz
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Nie ten program posiadasz. LCSA1V05 posiada dwie wersje 1i2 z tą wtyczką wygląda na 1 wersje
  • REKLAMA
  • #3 2696256
    Grzegorz P
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Dziękuje za odpowiedź.
    A czy masz może potrzebną mi wersje tego programu?
    Albo może mógłbyś wskazać miejsce z którego możnaby ściągnąć?
    Niestety wszędzie widze wersje do E albo ER. Jedyne co udało mi się znaleść jesli chodzi o LCSA1V05 to ten dosowy program który być może tak jak mówisz jest nie tą wersją.
    Byłbym bardzo wdzięczny.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 2698326
    Hugo333
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    Mam taki sterownik i mnie udało się wczoraj połaczyć. Korzystałem z konwertera zasilanego z innego źródła, zwykły MAX232 i w związku z tym podłączyłem trzy przewody masę, Rx i Tx. Program mam faktycznie dos'owy LCS2. Odpalałem go pod dos'em i chodzi. Mogę ci przesłać mailem. A może wiesz jak ustawiać parametry w tym sterowniku - chodzi mi o zasady a konkretnie actuatora i napięcia TPS w odniesieniu do actuatora.
  • REKLAMA
  • #5 3639428
    Witoldinho
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    sciagnalem prgram do lcs a/1-v05 w wersii 1.1.1.3 ale na Xp nie chce sie połaczyć podłączyłem prawidłowo bo program dosowy wszystko wyswietla ale nie mozna w nim regulowac , co można jeszcze poradzić ,program w wersji 1.0.0,2 tez nie działa
  • #6 7086279
    koliber42
    Poziom 2  
    Witam także miałem problemy z podłączeniem tej centralki.Ale rozwiązany. Oto i metoda:

1. Kabelek viaken numer 4 + interfejs COM oczywiście.
    2. Program lcs2.exe do obsługi centralki a/1-v05.
    3. Program należy uruchomić pod czystym dosem, a nie żadnymi emulacjami windowsowskimi(spod windowsa połączenie jest ale nie da się odczytać parametrów silnika ani nic ustawić, wiesza się).
REKLAMA