logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Vectra, BIOS Phoenix – brak opcji zmiany taktowania CPU i zakładki Advanced

04 Cze 2006 11:58 3525 6
REKLAMA
  • #1 2695812
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 2695861
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Proszę podać dokładnie oznaczenie tej Vectry.
  • REKLAMA
  • #3 2695865
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10461
    Masz komputer od HP, a wiec od takich opcjach mozesz zapomniec.
  • #4 2695935
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2695994
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10461
    Biosy w plytach od HP, FSC, IBM itp. sa pozbawione takich opcji, wiec zeby je miec musialbys kupic jakas normalna plyte glowna.
  • REKLAMA
  • #6 2696080
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 2898321
    Exe-EQR
    Poziom 11  
    Mictronic napisał:
    prosze sie nie śmiac z parametrów 21 wiek a ja wystartowałem z takim komputerem:-)

W cale się nie będe śmiał:D

Wiec tak ja mam podobną sprawę związaną z tym samym Biosem i podobnym kompem ale już dużo lepszy :lol:

Pentium 150MHz
    640K System RAM
    31744K Extended RAM
    386K Shadow RAM
    256K Cache RAM

Reference ID:10e-108-1014

Phoenix NoteBios 4.0
    Bios Date: 02/18/97

No więc tak:
    Potrzebuje zrobić Upgarde tego Biosa. Z tym że jeśli tego nie uda mi się zrobić to nie odpalę na tym laptopie Internetu ponieważ ten komp nie wykrywa mi w ogóle karty PCMCIA(Sony Ericsson gc79) Z czego ta karta działa bo w stacjonarnym kompie właśnie na niej siedzę ;) A PCMCIA też jest dobra ponieważ mam starą kartę(modem) którą wykrywa na laptopie bez przeszkód ale niestety nie o ten modem mi chodzi :/

PS:
    Laptop pochodzi ze szwecji dokumentację niby mam ale nie wiem czy dużo z niej wyczytam :/ Nazwy producenta płyty gł. niestety nigdzie nie mogę znaleźć :/ A program Aida32 pokazuje "Unikow" Dlatego zwracam się do was jeśli jest to możliwe abyście mi pomogli zrobić tego Upgarde ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada komputer HP Vectra z BIOS-em Phoenix i zgłasza brak opcji zmiany taktowania procesora oraz braku zakładki Advanced w BIOS-ie, co uniemożliwia modyfikację clocku i napięcia CPU. Problem wynika z faktu, że BIOS-y w płytach głównych HP (oraz podobnych marek jak FSC, IBM) są ograniczone i nie oferują zaawansowanych ustawień takich jak zmiana taktowania czy napięcia procesora. Aby mieć dostęp do takich opcji, konieczna byłaby wymiana płyty głównej na model z bardziej rozbudowanym BIOS-em. Dodatkowo, w dyskusji pojawił się przykład innego komputera z BIOS-em Phoenix NoteBios 4.0, gdzie użytkownik poszukiwał aktualizacji BIOS-u w celu poprawy wykrywania kart PCMCIA, co wskazuje na ograniczenia starszych wersji BIOS-ów w obsłudze nowoczesnych urządzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA