logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Eagle] Jak naprawić nierównomierne rozmieszczanie elementów na siatce?

astral 04 Cze 2006 13:41 3877 14
REKLAMA
  • #1 2696216
    astral
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    Nie wiem co zrobiłem ale tego skutkami są nierównomierne rozmieszczanie się elementów na siatce. Nie mogę sobie z tym poradzić a jest to naprawdę uciążliwe. Nie chciałbym też rozmieszczać elementów od nowa.
    Załączam obraz poglądowy. Ustawienia siatki w programie: Size: 0.05 inch, Multiple: 1, Alt: 0.025 inch.

[Eagle] Jak naprawić nierównomierne rozmieszczanie elementów na siatce?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2696530
    Anderian
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    moze przelaczyles siatke z inch na mm i przesunoles kilka elementow a reszty nie ruszales ??

efektem tego jest przesuniecie "srodka" elementu ktory nastepnie przesuwasz

rozwiazania na ten problem niestety nie znam
  • Pomocny post
    #3 2697375
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Zmniejszaj rozmiar siatki (size) i próbuj przesuwać pierwszy i drugi tranzystor tylko w pionie do linii pinów, aby piny tych dwóch tranzystorów znalazły się na tej samej linii co piny trzeciego tranzystora. Jak już będziesz miał równo powróć do poprzednich ustawień siatki (size:0.05 inch). To samo możesz zrobić w poziomie jeżeli piny tranzystorów nie znajdują się dokładnie na przecięciach siatki tej, która teraz jest. Te czynności wykonuj na dużym powiekszeniu, abyś mógł dokładnie trafić środkiem pinu na przecięcie siatki.
    Pozdrawiam.
  • #4 2700726
    astral
    Poziom 17  
    No więc właśnie, mój problem polegał na zmianie jednostek wielkości siatki i poprzestawianiu po tym elementów.
    Bonkot, dzięki za radę ale nawet przy 0.0009 cala elementy nie chciały się poukładać prawidłowo, byłem zmuszony poukładać wszystko od nowa. No cóż człowiek uczy się na błędach.

Inna sprawa, ślęczę już nad tą płytką dobre kilka tygodni, nie potrafię rozmieścić tak elementów aby chociaż uzsykać 90% wynik autoroutera. Głównie problem w linii masy, jest ona tak rozproszona między elementami, że tworzy sieć na całej płytce. Program nie jest na tyle inteligentny by połączył masę z najbliższym znajdującym się elementem w pobliżu.
    Chcę zbudować zegar na lampach Nixie, mam już skompletowane wszystkie elementy, lecz przez tą płytkę cały czas stoję w miejscu. Schemat jest po części mojego autorstwa, jest pierwszą z dwóch płytek z których składać będzie się zegar. Druga płytka będzie o wiele prostsza, myślę, że z nią sobie poradzę.
    Przez to mam do Was prośbę, byłbym wdzięczny gdyby ktoś bardziej obeznany w Eagle'u spojrzał na schemat i układ płytki, dołączam oba pliki. Chciałbym aby elementy po części zachowały swoje dotychczasowe miejsce, szczególnie elementy przetwornicy, dla reszty pozostawiam zupełną dobrowolność. Nie oczekuję na 100% wynik autoroutera, chcę jedynie aby to jakoś wyglądało, resztę mogę uzupełnić zworkami. Na schemacie nie zawarłem jednej części, tj. gniazda baterii (średnica 12mm) podtrzymującej układ czasowy plus dioda zaporowa.

Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc przy rozwoju mojego projektu!
    Załączniki:
    • nixie_mega8_test_gnd.rar (84.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2703566
    Bonkot
    Poziom 39  
    Witam
    Przejrzałem ten układ i związku z tym mam pytanie, czy elementy Q5, BYU28, L2, 78L05 oraz Q2 muszą znajdować się na płytce w pozycji leżącej. Gdyż taki rozkład elementów niepotrzebnie zajmuje miejsce na płytce.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 2703832
    astral
    Poziom 17  
    Niestety muszą być w pozycji leżącej, sam nad tym ubolewam. Dławik również chcę położyć. Wszystko po to aby zegar nie był zbyt wysoki, bo jak już wspominałem, konstrukcja składać się będzie z dwóch płytek połączonych ze sobą jedna na drugiej.
  • Pomocny post
    #7 2706977
    Bonkot
    Poziom 39  
    Witam
    Trochę mi to zeszło, bo robiłem wszystko ręcznie (autrouter je tak głupi, że nigdy nie zrobi całości) i niestety nie ustrzegłem się wielu zwór (wszystkie połączenia na warstwie „top”). Gdyby to była płytka dwustronna, byłoby o wiele łatwiej. Starałem się nie przenosić elementów przetwornicy, ale resztę rozmieściłem po swojemu. Nie wiem czy będziesz zadowolony z tej płytki.
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • nixie_mega8_test_gnd.zip (197.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 2707379
    astral
    Poziom 17  
    Bardzo mi się podoba wykonana przez Ciebie płytka! Wielkie dzięki za włożoną w nią pracę!
    Teraz mogę ruszać dalej z projektem. Tylko jeszcze jedna kwestia, otóż muszę dorobić miejsce na wspomnianą już przezemnie wcześniej diodę zaporową i gniazdo na baterię podtrzymującą układ czasowy podczas braku zasilania. Tej obudowy nie ma w bibliotece Eagle'a, ma dwie nóźki, ich rozstaw wynosi dokładnie 2cm są ułożone w jednej linii, promień powierzchni jaką zajmuje wynosi 12mm.
    Gdybyś mógł jeszcze to zobić to byłbym bardzo wdzięczny.
    Mam nadzieję, że z drugą płytką sobię poradzę :)
  • REKLAMA
  • #9 2707906
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 721
    Tak w odpowiedzi na pytanie z tematu postu ;) Na stronce www.cadsoft.de mozna sciagnac .ulp ktory dociaga wszystkie elementy do siatki. Co prawda nie testowalem tego, ale powinno rozwiazac Twoj problem :)
  • Pomocny post
    #10 2708688
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Na schemacie oraz/i PCB są błedy:

1. Rezystor R34 dzielnika napięcia przetwornicy, powinien być do Vss (okładzina dodatnia C4), i na PCB jest błąd

2. MC33xxx przy atmega8 jest zbędny, dodatkowo źle opisana jest nogowo biblioteka, i na PCB jest błąd

3. Do stabilizatora LM78L05 została użyta obudowa TO220, stabilizator w obudowie TO220 ma inne przypisanie nóg IN, GND, OUT , i na PCB jest błąd
  • #11 2709311
    Bonkot
    Poziom 39  
    Witam
    W odpowiedzi do „oj”, że na „PCB” są błędy. Ja schematu nie analizowałem, gdyż myślałem że jest narysowany poprawnie (na pierwszy rzut oka tak wyglądał). Jeżeli zostały zastosowane złe biblioteki obudów elementów, to na „PCB” zostały one tak podłączone i dlatego są te błędy. Usunięcie elementu z płytki nie stanowi problemu, a nawet może uprościć rozstaw innych elementów i prowadzenie ścieżek. Co do obudowy dla baterii, to możesz wziąć z którejś biblioteki gdzie jest element 1 pin. Ustawić na płytce siatkę 2cm i położyć najpierw jeden a później drugi pin bezpośrednio na płytce. Wrócić do domyślnych ustawień siatki i zaznaczyć oba piny funkcją „Group”. Teraz najeżdżając kursorem na zaznaczony obszar wciskamy prawy przycisk myszy (przy włączonej funkcji „Move”) i możemy przesuwać te elementy w dowolne miejsce. Klikając tym klawiszem obracamy zaznaczone elementy. Jeśli boisz się, ze coś popsujesz na płytce, to najpierw usuń wszystkie błędy zarzucane ci przez kolegów i wstaw poprawiony schemat, oraz określ gdzie chcesz aby umieścić to gniazdo.
    Pozdrawiam.
  • #12 2709873
    astral
    Poziom 17  
    oj, dziękuję za wskazówki!

1. Rezystor R34 rzeczywiście był błędnie podłączony, już go poprawiłem.
    2. Układ resetu dałem zapobiegawczo, lecz nie jestem do końca pewien czy mogą występować wahania napięcia przy zastosowaniu stabilizatora. Tego elementu nie było w bibliotece Eagle'a więc zastąpiłem go stabilizatorem w obudowie TO92 i odpowiednio podobierałem jego wyprowadzenia, stąd te nieścisłości na schemacie.
    3. Stabilizator to oczywiście 7805 w obudowie TO220, błędnie nadałem jego nazwę na schemacie pisząc wersję z "L" w środku. Jego wyprowadzenia zarówno na schemacie jak i na płytce się zgadzają.

Jeśli zauważysz jeszcze jakieś błędy - pisz. Będę wdzięczny za każde wskazówki.

Bonkot, rzeczywiście, usunięcie tego układu resetu dużo by uprościło. Muszę to rozważyć, zobaczę co odpowie na to oj. Wniosłem już poprawki do schematu, dodałem dwie diody do linii zasilania PCF'a, dodałem też pad'a od diody, potrzebny jest drugi pad prowadzący do masy. Niestety miejsce jakie wybrałem pod gniazdo ma za małą powierzchnię by je umieścić, trzeba poprzesuwać nieco elementy. Więc zwracam się znów do Ciebie z prośbą o to.
    Poprowadziłem ścieżki po dokonanych zmianach na schemacie lecz pozostało kilka upartych airwires'ów. Sprawdź proszę czy czegoś nie pomieszałem. Aha, ERC wyrzuca jeden warning ale nie do końca wiem o co mu chodzi.
    Załączam oba pliki, dokonane przeze mnie zmiany są w plikach z końcówką "_2".
    Załączniki:
    • nixie_mega8_test_gnd.rar (259.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #13 2711084
    Bonkot
    Poziom 39  
    Witam
    Myślę, że teraz powinno być dobrze. Wszystko popoprawiałem i dodałem piny do podłączenia baterii. Ta uwaga „ERC” ostrzega, że nie połączyłeś bezpośrednio zasilania US1, tylko poprzez diody, ale wpięcie zasilania bezpośrednio skutkuje tym, że diody nie spełniają swoich funkcji i tym się nie przejmuj. Nie przejmuj się także błędami w „DRC” bo pierwsze 4 dotyczą tego, że połączyłem ścieżki do obydwu pinów bezpiecznika zamiast pojedynczo a pozostałe 3 to zbyt małe otwory pinów w gnieździe „X1”.
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • nixie_mega8_test_gnd.zip (101.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 2711294
    astral
    Poziom 17  
    Wielkie dzięki! Jestem pełen podziwu! Po prostu dla mnie bajka! :o
    Teraz tylko muszę zamówić kilka brakujących elementów i do dzieła. Mam nadzieję, że mi wyjdzie ta płytka metodą termotransferu. Mam też nadzieję, że uda mi się własnoręcznie zaprojektować drugą płytkę która na szczęście nie jest tak skomplikowana jak ta. Jeśli będę miał jakieś kłopoty to zwrócę się do Ciebie na forum :) Obawiam się, że będę musiał zrobić nową bibliotekę pod posiadane przeze mnie lampy IN-8.
    Wydruk mam robić poprzez wybranie wartsw: bottom, pads i vias, czy przez CAM?

Jeszcze raz wielkie dzięki! :D
  • #15 7243231
    szaro
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Rozwiązanie centrowania elementów na siatce jest proste, wystarczy wcisnąć CTRL i lewy klawisz myszy. Element zostanie przyciągnięty do siatki, bez znaczenia czy siatka jest mm czy mil.

Podsumowanie tematu

✨ Problem nierównomiernego rozmieszczania elementów na siatce w programie Eagle wynikał z niezamierzonej zmiany jednostek siatki z cali na milimetry oraz przesunięcia części elementów bez dostosowania pozostałych. Próby ręcznego dopasowania elementów do siatki poprzez zmniejszanie rozmiaru siatki i precyzyjne przesuwanie elementów nie przyniosły pełnego efektu, co zmusiło do ponownego rozmieszczenia elementów. W dyskusji zaproponowano użycie skryptu (.ulp) dostępnego na stronie cadsoft.de, który automatycznie dopasowuje elementy do siatki. Dodatkowo wskazano, że przytrzymanie klawisza CTRL i kliknięcie lewym przyciskiem myszy pozwala na centrowanie elementów względem siatki niezależnie od jednostek. Wątek poruszał także kwestie projektowe dotyczące rozmieszczenia elementów w pozycji leżącej, problemów z linią masy oraz błędów w schemacie i PCB, takich jak nieprawidłowe podłączenie rezystora R34, błędne biblioteki elementów MC33xxx i stabilizatora LM78L05 (7805). Omówiono również dodanie elementów do projektu, takich jak dioda zaporowa i gniazdo baterii podtrzymującej, oraz metody ich umieszczania na płytce. Projekt dotyczył budowy zegara na lampach Nixie, składającego się z dwóch płytek, z naciskiem na optymalizację rozmieszczenia i prowadzenia ścieżek, zwłaszcza linii masy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA