logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop HP 9010 a Win98: w czasie instalacji nie działa mysz

flashh 04 Cze 2006 16:21 1355 6
REKLAMA
  • #1 2696756
    flashh
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Potrzebuje na laptopie HP 9010 zainstalować win 98se i niestety nie mogę tego zrobić . Powód może się wydawać banalny ale nie mogę sobie z nim poradzić , otóż nie działa mi żadna myszka w momencie gdy trzeba akceptować umowe i o dziwo wcześniej w instalce działa.
    Próbowałem juz trzy myszki na USB i PS2 i efekt jest ten sam.
    Pozdrawiam

Jeszcze jedno co mam zainstalować aby działała mi przewijarka up/down na laptopie pod mozillą , pod explorerem działa dobrze.
  • REKLAMA
  • #2 2696898
    FTOMEK
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    To poruszaj się tabulatorem, a myszkę spróbuj doinstalować później.
  • REKLAMA
  • #3 2696914
    flashh
    Poziom 25  
    Jak napisałem , nie działa mi w tym momencie zadna myszka i tablet również .
    Wygląda że nie działa żaden port , jeszcze zobacze czy pójdzie myszka pod COMa , tylko muszę zdobyć taki antyk.
    Chyba że macie jakiś pomysł bo nie wierze że nie da się zainstalować starszego systemu na niego.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2696936
    _Damian_
    Poziom 21  
    Ocena: 12
    FTOMEK nie napisał "tabletem" tylko "tabulatorem" :) Tabulator to taki "knefel" ;) na klawiaturze (po lewej stronie) oznaczony symbolem "Tab" Pozwala on, na przeskakiwanie między elementami na ekranie. Pomocna również będzie spacja (do zaznaczenia np "fajeczki") oraz "enter" do zatwierdzenia. :D
  • REKLAMA
  • #5 2697122
    krisg
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Spróbuj uruchomić instalkę: "setup.exe" z parametrem. Opis jest w plikach na płycie instalacyjnej.
  • #6 2697396
    flashh
    Poziom 25  
    @Damian_, ja wiem co to jest tabulator , to taki jak piszesz knefel z lewej strony .A nawet jakby działał to powiedz jak niby nim zaznaczysz akceptacje umowy ( mysle że wiesz jak ta plansza wygląda) . Tabulatorem można tylko poruszać się po aktywnych przyciskach lub polach.
    To tak w woli wyjaśnienia , ale i tak w tym momencie klawiatura również nie działa .
    Wygląda mi tak że win nie potrafi rozpoznać lub uruchomić sprzetu jako plug&play.
    Dodam że inne systemy win2000, XP ,instalka idzie ok.
    Pozdrawiam
  • #7 2697768
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 674
    gdyby klawiatura działała ,to zniej da się zaakceptować i wszystko co potrzeba do instalki -możesz mi wierzyć
    klawisze tab,alt,enter i strzałki

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Na laptopie HP 9010 podczas instalacji systemu Windows 98 SE pojawia się problem z brakiem działania myszy w momencie akceptacji umowy, mimo że wcześniej w instalatorze mysz działa poprawnie. Próby użycia myszy USB, PS/2 oraz tabletu nie przyniosły efektu, a także klawiatura nie reaguje na tym etapie instalacji, co uniemożliwia akceptację warunków. Podejrzewa się brak rozpoznania sprzętu jako Plug & Play przez system. Inne systemy, takie jak Windows 2000 i XP, instalują się bez problemu. Propozycje obejmują poruszanie się po instalatorze za pomocą klawiszy Tab, Enter i strzałek, jednak klawiatura również nie działa. Sugerowano uruchomienie instalacji z parametrem setup.exe, opisanym na płycie instalacyjnej. Dodatkowo pojawiło się pytanie o sterownik lub sposób na działanie przewijarki (scroll) w przeglądarce Mozilla, gdyż w Internet Explorer działa poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA