logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows 98 SE - brak działania USB klawiatury i myszy podczas instalacji

willys 24 Cze 2007 19:49 1206 7
REKLAMA
  • #1 4016599
    willys
    Poziom 11  
    Witam,

Mam mały (duży) problemik z instalacją Windowsa na moim kompie. Otóż mam kompa (płytę główną) w którym z tyłu są tylko gniazda USB, karty graficznej i audio (brak ps/2 :( ).
    Więc klawiaturę i mysz mam wpiętą na USB. Pracowałem na linuxie i wszystko było cacy. Ale teraz muszę przenieść się na Windowsa 98 SE i mam problem. Przy instalacji podczas bootowania z płyty, w wierszu poleceń w DOSie wszystko (klawiatura) ładnie działa, natomiast problem pojawia się gdy włącza się właściwy instalator Windy, gdyż nie działa mi wtedy ani mysz ani klawiatura i nie mogę zainstalować systemu.

Bardzo bym prosił o jakieś porady, gdyż siedze już nad tym trzeci dzień i nie mogę sobie poradzić.

Dzięki, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4016616
    shakurt
    Poziom 11  
    Musisz kupić przełącznik z usb na Ps2 i ją włożyć w to wejscie wtedy powinno być elegancko
  • REKLAMA
  • #3 4016640
    willys
    Poziom 11  
    Nie wiem czy Cie dobrze rozumiem. Mam przejściówke z PS2 na USB i wpinam klawiature (na PS) pod PSa a USB w gniazdo w kompie. Tak próbowałem i nic. Klawiatura USB bezpośrednio wpięta w gniazdo również nie chodzi. Mam wrażenie jak by po prostu nie działały porty USB podczas instalatora. Słyszałem, że jakoś da się zainstalować Windowsa 98 z pominięciem instalatora ale nie wiem czy to prawda ani jak to się robi...

Pzdr
  • #4 4017088
    shakurt
    Poziom 11  
    A masz winde second edition poszukaj w necie coś
    wyszukiwarki wpisz np Windows 98 Usb albo cus nic wiecej ci nie poradze wiem ze musisz miec Second edition winde
  • REKLAMA
  • #5 4017356
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Kolego shakurt, zacznij czytać całe posty i przestań wypisywać bzdury na Forum.
    Kolego willys, podaj oznaczenie swojej płyty głównej.
  • REKLAMA
  • #6 4017472
    willys
    Poziom 11  
    Hmm specyfikacja: SYSTEM BOARD S55F FLEX ATX - INTEL 810.
    Komp to Netvista 6645-P1G na oryginalnych podzespołach.

Pzdr
  • #7 4019511
    jacazwierz
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Wydaje się że w biosie masz ustawioną obsługę USB Keyboard Support (musi być ENABLE) bo w początkowej fazie "widzi" klawiaturę i reaguje na polecenia z niej, nie masz też komunikatu Keyboard error or no keybard present pres F2 to continue (swoją drogą durny komunikat) Wg mnie to wina samych przejściówek. Win 98SE po zainstalowaniu nie ma raczej problemu ze steronikiem HIS (urzadzenia wskazujące na USB) istaluje się bez wiekszego problemu. Nigdy też nie miałem problemu z myszą na USB przy instalacji WIN98SE.
    Proponuje rozwiązanie :
    1. Rozpoczni instalacje Windy z podłączoną samą klawiaturą/myszką (da sie zainstalować winde troche jest skakania ale można) być może 2 urządzenia na USB "rozpraszają" instalatora WIN98
    2. Załatw sobie klawiaturen na USB i omiń "przejściówki" przynajmniej w "okresie" instalacji.
    Pozdr
  • #8 4020195
    willys
    Poziom 11  
    Dzięki. Właściwie to nie próbowałem z samą klawiaturą. A w sumie możesz miec racje. Klawiature i mysz bezpośrednio do USB wpinałem ( bez przelotek) - żadnej różnicy - niestety.

Narazie dzięki za porady
    napisze jak sprawdze cos więcej

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy instalacji systemu Windows 98 SE na komputerze z płytą główną Netvista 6645-P1G (SYSTEM BOARD S55F FLEX ATX - INTEL 810), która posiada wyłącznie porty USB bez złączy PS/2. Klawiatura i mysz podłączone przez USB działają poprawnie w środowisku DOS, jednak podczas uruchamiania instalatora Windows 98 SE nie reagują, co uniemożliwia kontynuację instalacji. Dyskusja wskazuje, że problem może wynikać z braku natywnego wsparcia USB dla urządzeń wskazujących w trakcie instalacji Windows 98 SE lub z niekompatybilności przejściówek USB-PS/2. Zalecane jest sprawdzenie ustawień BIOS, zwłaszcza opcji USB Keyboard Support, która powinna być włączona. Proponowane rozwiązania to instalacja systemu z podłączoną tylko klawiaturą USB (bez myszy) lub użycie klawiatury USB bez przejściówek podczas instalacji. Wskazano również, że po instalacji Windows 98 SE sterowniki USB dla myszy i klawiatury zwykle działają poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA