logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć dwa komputery do internetu przez dwie karty sieciowe – jaki kabel?

Angelo17 05 Cze 2006 09:19 1533 8
REKLAMA
  • #1 2698975
    Angelo17
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Witam. Mam na jednym komputerze zamontowanego neta i chciałbym podłączyc jeszcze jakos drugi komputer zeby net chodzil na 2 kompach. Kolega mi powiedział że moge podłączć go w ten sposób że w jednym komputerze bede miał 2 karty sieciowe a w drugim jedną i wtedy do tego komputera z dwiema sieciókami bedzie wchodził net jedną kartą i wychodził drugą kartą do drugiego komputera. Czy takie coś jest możliwe??? i jakiego kabla bede musiał do tego użyć??? i czy trzeba coś ustawiać w ustawieniach??? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2699031
    MaxFm
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    Angelo17 napisał:
    Kolega mi powiedział że moge podłączć go w ten sposób że w jednym komputerze bede miał 2 karty sieciowe a w drugim jedną i wtedy do tego komputera z dwiema sieciókami bedzie wchodził net jedną kartą i wychodził drugą kartą do drugiego komputera. Czy takie coś jest możliwe?

I dobrze Ci powiedział. Jest to mozliwe. Nie napisałes jak masz podłaczony net. Jesli kablowy (kabel sieciowy rj-45) to bedzie to tak:
    Bedzie Ci potrzebny kabelek UTP (skretka) kross do połaczenia obu kompów. A robisz to tak:
    do kompa nr 1 (z netem) wsadzasz 2 sieciówki LAN. Do kompa nr 2 wsadzasz jedna sieciowke LAN. Do jednej w 1 kompie podpinasz kabel z netem do drugiej (skretka rj-45 kross) i ciagniesz do kompa nr 2. Teraz na kompie nr 1 robisz udostępnianie (ICS) pomiedzy tymi sieciówkami LAN.
    Na 1 karcie lan (tam gdzie podpiety net) wpisujesz wszystkie ustawienia numerów IP, maski, bramy, serwera DNS, serwera DHCP otrzymane od operatora. W przypadku załączenia ICS druga karta sieciowa automatycznie otrzymuje:
    -adres 192.168.0.1
    -maska podsieci 255.255.255.0
    Czasami trzeba je wpisac recznie.
    Drugi komp-karta wifi:
    IP 192.168.0.2
    -maska podsieci 255.255.255.0
    -brama 192.168.0.1
    -serwer DNS 192.168.0.1 (działaja takze dns tepsy)
    Na czas testów powyłaczaj firewalle bomoga skutecznie bokowac.
    Pomimo ze było to juz wałkowane na forum tysiace razy to mam nadzieje ze Ci troche rozjasniłem :D
  • REKLAMA
  • #3 2699039
    Angelo17
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Moj kabel główny od internetu to kable sieciowyRJ45/RJ45. Czy takim samym kablem moge polączyć dwa kompy??? Bo to jest chyba ta skrętka jak sie nie myle???Jak zrobić to udostępnianie (ICS) ??? z góry wielkie dzięki. Pozdrawiam
  • #4 2699488
    Stepel
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    wlasnie, jak zrobic ICS w ustawieniach zaawansowanych połączenia lokalnego taka opcja nie widnieje...przynajmniej u mnie
  • #5 2700121
    MaxFm
    Poziom 22  
    Angelo17 napisał:
    Czy takim samym kablem moge polączyć dwa kompy???

Jesli chodzi o kabel to bedzie to tez skretka rj-45 ale kross. Jak to zrobic zobacz sobie tu: http://www.republika.pl/sieciptd/kabelek.htm
    Stepel napisał:
    jak zrobic ICS w ustawieniach zaawansowanych połączenia lokalnego taka opcja nie widnieje.

Jak masz xp to: połaczenia sieciowe-> własciwosci -> zaawansowane -> udostepnianie połaczenia internetowego.
  • REKLAMA
  • #6 2700254
    Stepel
    Poziom 20  
    u mnie takiej opcji nie ma :/
  • REKLAMA
  • #8 2701290
    Stepel
    Poziom 20  
    ja skorzystalem z programu ccproxy i chodzi..:) tylko jpgów nie sciaga:)
  • #9 2702723
    MaxFm
    Poziom 22  
    Moze byc i CCproxy, mniej zabawy z udostepnianiem.
    Stepel napisał:
    tylko jpgów nie sciaga:)

nie sciaga czy nie otwieraja sie na stronach ?? poszukaj w opcjach przegladarki czy masz zezwolone na otwieranie grafiki.

Podsumowanie tematu

✨ Możliwe jest podłączenie dwóch komputerów do internetu za pomocą dwóch kart sieciowych w pierwszym komputerze i jednej w drugim. Do połączenia komputerów potrzebny jest kabel UTP typu krosowanego (kabel skrętka RJ-45 krosowany). W pierwszym komputerze, który ma dostęp do internetu, jedna karta sieciowa jest podłączona do internetu, a druga do drugiego komputera. Należy włączyć udostępnianie połączenia internetowego (ICS) w systemie operacyjnym (np. Windows XP) w ustawieniach zaawansowanych połączenia lokalnego. Po włączeniu ICS druga karta sieciowa w pierwszym komputerze otrzymuje adres IP 192.168.0.1 z maską 255.255.255.0, a drugi komputer powinien mieć ustawiony adres IP 192.168.0.2, maskę 255.255.255.0, bramę 192.168.0.1 oraz serwer DNS 192.168.0.1. Czasami konieczne jest ręczne wpisanie tych ustawień. W trakcie konfiguracji warto wyłączyć zapory sieciowe (firewalle). Alternatywnie można użyć oprogramowania proxy, np. CCProxy, które upraszcza udostępnianie internetu między komputerami.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA