Angelo17 napisał: Kolega mi powiedział że moge podłączć go w ten sposób że w jednym komputerze bede miał 2 karty sieciowe a w drugim jedną i wtedy do tego komputera z dwiema sieciókami bedzie wchodził net jedną kartą i wychodził drugą kartą do drugiego komputera. Czy takie coś jest możliwe?
I dobrze Ci powiedział. Jest to mozliwe. Nie napisałes jak masz podłaczony net. Jesli kablowy (kabel sieciowy rj-45) to bedzie to tak:
Bedzie Ci potrzebny kabelek UTP (skretka) kross do połaczenia obu kompów. A robisz to tak:
do kompa nr 1 (z netem) wsadzasz 2 sieciówki LAN. Do kompa nr 2 wsadzasz jedna sieciowke LAN. Do jednej w 1 kompie podpinasz kabel z netem do drugiej (skretka rj-45 kross) i ciagniesz do kompa nr 2. Teraz na kompie nr 1 robisz udostępnianie (ICS) pomiedzy tymi sieciówkami LAN.
Na 1 karcie lan (tam gdzie podpiety net) wpisujesz wszystkie ustawienia numerów IP, maski, bramy, serwera DNS, serwera DHCP otrzymane od operatora. W przypadku załączenia ICS druga karta sieciowa automatycznie otrzymuje:
-adres 192.168.0.1
-maska podsieci 255.255.255.0
Czasami trzeba je wpisac recznie.
Drugi komp-karta wifi:
IP 192.168.0.2
-maska podsieci 255.255.255.0
-brama 192.168.0.1
-serwer DNS 192.168.0.1 (działaja takze dns tepsy)
Na czas testów powyłaczaj firewalle bomoga skutecznie bokowac.
Pomimo ze było to juz wałkowane na forum tysiace razy to mam nadzieje ze Ci troche rozjasniłem