logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić sprawność termostatu w bojlerze – test rozłączania obwodu elektrycznego

dabrov 05 Cze 2006 16:13 3826 7
REKLAMA
  • #1 2700140
    dabrov
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    witam sredcznie.. nie wiem czy w dobrym dziale zdaje pytanie, ale myslę ze nie przeszkadza..

w jaki sposób sprawdzić termostat, taki zwykły co jest w termach ciełej wody.. mam tu na myśli jego prawidłowa pracę, czyli rozłączanie obwodu elektrycznego a nie ciągłe przewodzenie i w efekcie ciągłe zasilanie grzałki... czy sa jakieś "mądre" urządzenia, które np sprawdzają stopień zużycia.. lub coś podobnego..

będę wdzęczny za fachowe porady...
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2700533
    and61
    Poziom 27  
    Ocena: 245
    jeśli masz dostęp do pieca kalibracyjnego to nie było by problemu , żeby sprawdzić jego czułośc . teoretycznie z tego co pamiętam to strefa nieczułości tego termostatu to 2stC.
  • REKLAMA
  • #3 2706289
    dabrov
    Poziom 11  
    szczerze mówiąc to interesuje mnie wyłacznie problem rozłączania obwobu zasilającego grzałkę... błąd temperaturowy rzędu 2 stopni nie robi mi różnicy..około 10-20 stopni to może już tak..
    czy da sie jakoś to sprawdzić nie mając ww. pieca?

pozdrawiam
  • #4 2706345
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    W bojlerach są montowane termostaty w których czynnikiem reagującym na zmiany temperatury jest ciecz , a w nowszych jest to gaz . Najprościej sprawdzić go przy pomocy gorącej wody i termometru rtęciowego ( lub alkoholowego ) o zakresie do 100°C . Do sprawdzenia trzeba termostat oczywiście wymontować z termy .
  • REKLAMA
  • #5 2706516
    and61
    Poziom 27  
    Ocena: 245
    Tomasz.W napisał:
    W bojlerach są montowane termostaty w których czynnikiem reagującym na zmiany temperatury jest ciecz , a w nowszych jest to gaz . Najprościej sprawdzić go przy pomocy gorącej wody i termometru rtęciowego ( lub alkoholowego ) o zakresie do 100°C . Do sprawdzenia trzeba termostat oczywiście wymontować z termy .

tylko nalezy jeszcze pamiętać aby zanurzenie go w zbiorniku w którym bedzie "kalibrowany" było takie samo jak w termie w przeciwnym wypadku beda przekłamania temperatury
  • #6 2706563
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Końcówka termostatu w termie nie ma bezpośredniego kontaktu z wodą . Umieszczona jest w dodatkowej rurce której jeden koniec wspawany jest w dno bojlera a drugi po prostu zaślepiony . Ale jak by nie patrzeć to końcówka sondy wypełniona tym "czymś" reagującym na zmiany ciepła jest pod działaniem otaczającej rurkę wody . Więc jak zanurzymy cały końcówkę do wody to różnica temperatur będzie rzędu kilku stopni . Ale może być i tak że termostat się rozszczelnił i część substancji czynnej odparowała do atmosfery . W tym przypadku termostatu juz nie da się poprawnie wyregulować .
  • REKLAMA
  • #7 2706598
    dabrov
    Poziom 11  
    chyba sie niezbyt jasno wyraziłem..
    powiem inaczej... mam takie urządzenie w którym jest termostat i nie mogę go wymontować ani wyjąć kapilary.. mój najwiekszy problem to jak sprawdzić czy nie będzie on "gotował" czyli czy nie przekroczy np o 15 stopni ustawionego progu lub czy wogóle rozewrze styki... błąd temperaturowy rzedu do 10 stopni nie robi mi różnicy...

pozdrawiam
  • #8 2706635
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    dabrov napisał:
    .....mam takie urządzenie w którym jest termostat i nie mogę go wymontować ani wyjąć kapilary....
    Pozostaje tylko włączyć i sprawdzić praktycznie . Jeżeli niema możliwości wymontowania termostatu to innej możliwości jakoś nie widzę .

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metod sprawdzenia prawidłowej pracy termostatu w bojlerze, ze szczególnym uwzględnieniem funkcji rozłączania obwodu elektrycznego zasilającego grzałkę. Termostaty w bojlerach mogą mieć czynniki reagujące na temperaturę w postaci cieczy lub gazu. Standardowa metoda testu polega na wymontowaniu termostatu i kalibracji w kontrolowanym środowisku z użyciem termometru rtęciowego lub alkoholowego, przy zachowaniu odpowiedniego zanurzenia czujnika, aby uniknąć błędów pomiarowych. W praktyce, gdy termostat jest nierozbieralny i nie można wyjąć kapilary, jedyną metodą jest test funkcjonalny poprzez obserwację działania urządzenia w warunkach pracy. Wskazano, że rozszczelnienie termostatu i utrata czynnika aktywnego uniemożliwia jego prawidłową regulację. Błąd temperaturowy rzędu kilku stopni jest akceptowalny, natomiast przekroczenie progu o 10-20°C jest problematyczne i wymaga weryfikacji działania styku rozłączającego obwód.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA