logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW B5 1999 1.8 benzyna - błąd 16502 czujnika temperatury silnika, co robić?

wkrleg 05 Cze 2006 22:34 2170 4
REKLAMA
  • #1 2701769
    wkrleg
    Poziom 16  
    Ocena: 41
    Mam taki problem w passacie B5. Odpalam rano bez problemu w garazu.Podjezdzam do pracy zostawiam auto na pare godzin i kiedy sa dni sloneczne mam problemy z jego odpaleniem (kreci aku ok). Zauwazam taka reakcje juz pare razy. Rocznik auta 1999 ;1.8 benzyna. Wykasowalem mu bledy VAGIEM,wymienilem komplet swiec. Po tygodniu jeszcze raz go podpiolem do kompa. I prawie zawsze w silniku pojawia sie ten sam blad "czujnik temperatury silnika wysokie napiecie brak osprzetu/nie zwiazane ze sprzetem " numer kodu 16502 prosze podpowiedzcie o co tu chodzi czy nalezy go wymienic ?
  • REKLAMA
  • #2 2701954
    speccar
    Poziom 18  
    Ocena: 123
    owa usterka najprawdopodobniej spowodowana jest uszkodzeniem czujnika temperatury,co powoduje problem z uruchomieniem silnika,nalezy sprawdzic tez dzialanie termostatu,ktory rownie wywali ten blad.dokonaj jazdy probnej z vag i sprawdz temp. silnika podczas jazdy,jesli bedzie ok to zmien G62
  • REKLAMA
  • #3 2704415
    wkrleg
    Poziom 16  
    rozumiem ze G62 to czujnik temp.siln. a jak sprawdze termostat.Temperature pokazuje na wyswietlaczu ok 90 stopni

Dodano po 26 [minuty]:

a vw nie posiada dwuch czujnikow :
    1.temperatury silnika
    2. temperatury plynu
    bo z tego co znalazlem G62 wyglada mi na temp.plynu
    prosze o podpowiedz
  • REKLAMA
  • #4 2705612
    speccar
    Poziom 18  
    Ocena: 123
    G62 tak to jest czujnik cieczy chlodzacej,jeden czujnik cztero pinowy ktory pokazuje temperature na szafie i daje impuls do sterownika silnika,termostat sprawdz za pomoca vag podczas jazdy a nie na postoju,poprostu zobacz jaka temp. utrzymuje podczas jazdy:!:
  • #5 2707344
    wkrleg
    Poziom 16  
    dzieki bardzo potwierdze jak go wymienie mam tylko jeszcze zgryza w poszukiwaniu ALE mysle ze jak go znajde to dam rade wymienic sam. Zaskoczeniem bylo jeszcze dla mnie ze w sklepie wystepuja okragle i kwadratowe te czujniki (ja kupilem wstepnie okragly wtyk)jutro zobacze i dam znac
REKLAMA