logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wycieraczki Skoda Octavia - nie wyłączają się, jak sprawdzić hamowanie silnika?

mikolaj26 07 Cze 2006 14:47 15419 4
REKLAMA
  • #1 2706785
    mikolaj26
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Mam problem z wycieraczkami w octavi. Od czasu do czasu nie chcą się wyłączyć. W pozycji zero dzwigni chodzą non-stop. Z tego co wytestowałem to silnik nie zatrzymuje się w pozycji spoczynkowej i wycieraczki przechodzą pozycję zerową. Wyciągałem bezpiecznik, i jeśli uda mi sie go wyciągnąć tak aby wycieraczki staneły we właściwej pozycji to po włożeniu bezpiecznika wycieraczki stoją w miejscu. Prawdopodobnie nie dziala chamowanie silnika wycieraczek . Jak one działa i jak je sprawdzić? Dzięki za pomoc.

Dodano po 52 [sekundy]:

Chodzi o przednie wycieraczki
  • REKLAMA
  • #2 2706926
    oranik
    Poziom 12  
    Witam,
    proponuje sprawdzić stan polączenia kabli w kostkach, czy przypadkiem nie są zasniedziałe. Jeśli jest wszystko ok, prosze sprawdzić stan silnika, może ma zwarcie, które powoduje tego typu usterki.
    Prosze o odp.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2706935
    firdy
    Poziom 21  
    Ocena: 80
    Stawiam na przełacznik zespolony lub przekaźnik czasowy. A czy spryskiwacze działają
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2707003
    mikolaj26
    Poziom 11  
    Silnik jakiś czastemu rozbierałem. Wyglądało że wszystko jest ok.
    Spryskiwacz działa poprawnie. Z tymi wycieraczkami to w ogole jest ciekawa sprawa, bylem kilka miesiecy temu u elektryka i po kilku godzinach wymian kombajnu przekaznika zaczely dzialac ok na starych czesciach. Czasami dzialaja ok a czasami kilka dni wyciagam bezpiecznik. Tragedia,

Dodano po 1 [minuty]:

Dodam że czasówka działa ok.

Dodano po 1 [minuty]:

Silnik jakiś czastemu rozbierałem. Wyglądało że wszystko jest ok.
    Spryskiwacz działa poprawnie. Z tymi wycieraczkami to w ogole jest ciekawa sprawa, bylem kilka miesiecy temu u elektryka i po kilku godzinach wymian kombajnu przekaznika zaczely dzialac ok na starych czesciach. Czasami dzialaja ok a czasami kilka dni wyciagam bezpiecznik. Tragedia,
  • #5 2714566
    andrzejniew
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    problem jest dosc prosty- w ukladzie czasowym (pod kierownicą "podwójny" przekaźnik) jest zanieczyszczony styk jednego z przekaźników ( zwarty przy niewłączonym zasilaniu) - zeby było dziwniej brak styku oznacza nieprzerwaną pracę wycieraczek przy prawidłowej pracy z układem czasowym. do naprawy bublowatego przekaznika wystarczy nóż (lub wymiana na porządny)
REKLAMA