logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skutecznie zregenerować gumki przewodzące w pilocie?

Richi 10 Cze 2003 17:08 6907 12
REKLAMA
  • #1 244325
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Bardzo częst przychodzą piloty z niefunkcjonującymi przyciskami, ot taka guma przewodząca. Często pomaga zwykłe przeczyszczenie pilota od strony gumek przewodzących i samej płytki ale niestey często rezultat nie jest zadowalający i albo trzeba mocno przyciskać albo też nie dzała wcale. Czy macie jakieś swoje sposoby na regeneracje takich gumek tak aby funkcjonowały bez zażutu???
    Sam próbowałem podklejać folje Aluminiową ale nie jest to trwałe rozwiązanie.
  • REKLAMA
  • #2 244328
    kss213
    Poziom 20  
    Ocena: 27
    w north maja cos takiego jak graphit w szpreju :) kiedys wzialem na probe i juz nie kleje gumek w pilotach
    bardzo pomocny przy klawiaturach tel bezprzewodowych
  • REKLAMA
  • #4 244342
    Tomek11r
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Przecież można kupić zestaw do naprawy pilotów! Grosze to kosztuje. W zestawie jest kilkadziesiąt okrągłych krążków z przewodzącej gumy o średnicy ok 3-4 mm. Do tego dołożony jest klej silikonowy, moim zdaniem identyczny jak taki do klejenia akwarium. Nie pamiętam producenta ale jak nie zapomnę to jutro sprawdzę.
    Jak się to naprawia? Proste, wycinamy stary krążek przewodzący pod przyciskiem i za pomocą kleju silikonowego przyklejamy nowy. Najlepiej ciąć żyletką lub skalpelem. Trzeba bardzo dokładnie oczyścić gumę przed klejeniem bo nie chwyci. Klej tężeje po około dobie i naprawdę bardzo dobrze trzyma się gumy.
    Pilot chodzi po takiej naprawie jak nowy albo jeszcze lepiej ! Na dodatek taka naprawa jest trwała, mój osobisty pilot działa już po wymianie gum dobre dwa lata :) i zrobiłem już tą metodą duuużo pilotów. Efekty zawsze były dobre.
  • REKLAMA
  • #5 244345
    kss213
    Poziom 20  
    Ocena: 27
    chodzi o to ze wycinanie i wklejanie zajmuje troche czasu o wiele wiecej niz machniecie pedzelkiem lub prysniecie sprajem
    teraz czas to pieniadz
    dziala tez dobrze sprawdzone :)
  • #6 244402
    TadeuszZ
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    Mam zdanie takie że od kilku lat reguneruje piloty naklejając krążki klejem silikonowym. Ok. 100 krążków kosztuje 5 - 6 złotych. Jest to sposób dobry moim zdaniem i trwały. Grafit natomiast stosuję do naprawy połączeń na płytce drukowanej. Malowanie pędzelkiem po gumce jest napewno szybkie tylko czy trwałe. Kto robi przy pilotach wie ile różnej mazi jest na płytce pomiędzy gumką a płytką. Wycięcie i wklejenie nowego króżka może zajmuje więcej czasu ale jest trwałe i zbliżone do orginału. :)
  • #7 244452
    efis
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Przychylam się do opini Tomek11r i TadeuszZ. Nie jest to sposób najszybszy, ale naprawdę bardzo trwały (piloty "chodzą" - po takiej wymianie gumek naprawdę lepiej jak oryginalne). Jeżeli po wycięciu starej gumki od razu kleimy nową to nie trzeba przemywać (można przemyć przed wycinaniem). Co do schnięcia to przy tak małej ilości kleju silikonowego (do jednej gumki - mała "kapeczka" na czubku szpilki) wystarczy poczekać 2 godz, a klienta uprzedzić aby ostrożnie używał przez najbliższych kilka godz. Przecież przy naciskaniu palcem gumki są dociaskane.
  • #9 244647
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    ja naprawiam klawiaturę w pikotach przy pomocy gómek ale kupuję tylko gómki bez kleju bo są bardzo cieńkie więc nie trzeba wycinać starych a kleju mam chyba ze 20 tubek z czasów jak kupowałem z klejem . klej to zwykły silikon ale nie polecam super glu ani kropelkę bo z nim trzeba bardzo uważąć aby nie dostało się goza dużo bo może się rozlać na płytkę a potem nie idzie tego wyczyścić
  • REKLAMA
  • #10 244676
    RaZoR_eNHa
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    gumka pisze się przez "u" a nie przez "ó" :)

Masz rację, ale dla zdobycia potrzebnych punktów dla sciągnięcia czegoś postaraj się napisać coś sensownego. teraz masz 1 ostrzeżenie.
    Richi
  • #11 244719
    RaZoR_eNHa
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    tak, przepraszam, to się więcje nie powtórzy...
  • #12 245856
    czar
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Te gumki o których wyżej mowa są Ok nie jest to skomplikowany sposób naprawy pilota i faktycznie działa po 10 min. czyszczenie na pewno mniej pomaga niż ich wymiana.
    POLECAM
  • #13 245893
    elbob
    Poziom 32  
    Ocena: 117
    Witam.
    Do naprawy najlepiej użyć zestawów naprawczych jak słusznie zauważyli niektórzy koledzy. Sam nie naprawiam czym innym (próbowałem różnych metod - kleje, lakiery, złotka, spraje i wiele innych - żadna się nie sprawdziła - stanowczo nie polecam naprawy takimi sposobami gdyż są one nietrwałe).
    Od jakiegoś czasu materiał przewodzący jest tylko napylany i szybko się ściera. Dawniej gumki w pilotach przewodziły jeszcze do głębokości ok. 1mm i takie piloty pracują niezawodnie do dzisiaj (po paręnaście lat - sam mam takiego i jeszcze pracuje jak nowy).
    Polecam wymianę gumek (przewodzą one całą powierzchnią) i tylko na kleju silikonowym (przy stosowaniu innych spoin gumki mogą odpadać).
    Czas może i jest dłuższy, ale efekt jest zadowalający.
    Gumki takie po odpowiednim docięciu nadają się również doskonale do naprawy klawiatur tel. komórkowych (również inne sposoby zawodziły).

Podsumowanie tematu

✨ Problem niefunkcjonujących przycisków w pilotach wynika z zużycia gumek przewodzących. Podstawową metodą naprawy jest oczyszczenie gumek i płytki, jednak często nie przynosi to trwałego efektu. Skuteczne rozwiązanie stanowi wymiana zużytych krążków gumowych na nowe, przewodzące, które można kupić w zestawach naprawczych zawierających krążki o średnicy 3-4 mm oraz klej silikonowy. Proces polega na wycięciu starego krążka i przyklejeniu nowego za pomocą kleju silikonowego, co zapewnia trwałość i poprawę działania pilota. Alternatywnie stosuje się grafit w sprayu lub lakier przewodzący, jednak są to metody mniej trwałe i bardziej tymczasowe. Kleje typu super glue lub kropelka mogą być używane, ale wymagają ostrożności ze względu na ryzyko rozlania i uszkodzenia płytki. Wymiana gumek przewodzących jest również skuteczna przy naprawie klawiatur telefonów komórkowych. Materiał przewodzący w nowoczesnych gumkach jest cienki i szybko się ściera, dlatego wymiana na nowe krążki z klejem silikonowym jest rekomendowana jako najbardziej trwała metoda regeneracji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA