logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fujitsu-Siemens Liteline 12,1 - matryca świeci na czerwono, co wymienić?

godles86 08 Cze 2006 00:39 1668 8
REKLAMA
  • #1 2708962
    godles86
    Poziom 11  
    Witam,
    Bardzo proszę o pomoc :( szukam wszędzie, google różne fora i nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi :| otóż mam laptopa (marka w tytule) i nic nie wyświetla :| wyście na zewnętrzy monitor działa idealnie, ale matryca w laptopie nic nie wyświetla tylko świeci na czerwonawy odcień. I chodzi mi o to czy to wina matrycy ? Inwertera ? czy może jeszcze coś innego :| zdjęcia mogę przesłać na maila. moje GG 7112373 Bardzo proszę o pomoc.
    Heeeh :( kolejny problem :\ matryca jest bardzo wyjątkowa ;\ wtyk który na niej jest utrudnia poszukiwania :\ bardzo ciężko znaleść taką matrycę :( POMOCY !! zamieszczam fotki wtyku i matrycy.. Rozmiar to 12,1"
    Załączniki:
    • Fujitsu-Siemens Liteline 12,1 - matryca świeci na czerwono, co wymienić? DSCN9609 (Medium).JPG (93.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Fujitsu-Siemens Liteline 12,1 - matryca świeci na czerwono, co wymienić? DSCN9605 (Medium).JPG (54.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2711748
    godles86
    Poziom 11  
    WoW dzięki za pomoc :D A może mógłbyś mi na zdjęciu zaznaczyć dokładnie który to :| Bo ja tu nic przepalonego nie widzę :| :(
  • REKLAMA
  • #4 2712332
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Z podanych objawów może być brak zasilania elektroniki matrycy i należy to sprawdzić, elementem który wygląda na bezpiecznik zasilania jej jest ten największy element przy literze "A" obok gniazda sygnałowego bo wygląda na zdjęciu na spalony ale mogę się mylić dlatego należy sprawdzić czy jest zasilana elektronika napięciem typowo 3,3v lub może 5v w tym modelu.
  • REKLAMA
  • #5 2712978
    godles86
    Poziom 11  
    Niestety bezpiecznik jest ChYba OK ;\ On nie jest przepaloNy tylko jest na nim nadruk czarny a po podłączeniu zapięcia nie ma jak się do niego dostać z miernikiem ;\
    Załączniki:
    • Matryca.rar (3.02 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2724312
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Jeżeli nie udało się go naprawić to ja znalazłem u siebie podbny model Siemensa mobile 510 sprawny z dobrą matrycą siedzi tam Toshiba LTM12C268 i ma to złącze 41pin w tym samym miejscu, notebook działa, obudowa wykonana z kiepskiego zielonego plastyku co się kruszy, brak jest w nim napędów i akumulatora oddam go za 100zł.
  • #8 2725450
    godles86
    Poziom 11  
    UhUhu serio ?? :D a poczekasz troszkę ? /:> :D

Bardzo chętnie go od Ciebie wezmę :) tylko teraz mam mały problem z kasą!! :( za niecały tydzień będę miał pieniądze i chętnie kupię !!
    I Taka prośba jeśli nie sprawiłoby Ci to problemu :) czy posiadasz foto tej matrycy ? :) :P I czy na pewno to nie jest te węższe wejście gdzie Piny są na przemian ?? Bo Tu jest te szersze z równolegle ułożonymi Pinami.
    Nie gniewaj się ale chciałbym się upewnić :| bo dostałem sporo maila z fotkami :\ i niektórzy nie widzą zasadniczej różnicy miedzy moim wtykiem a tym węższym.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy laptopa Fujitsu-Siemens Liteline 12,1", którego matryca świeci na czerwono i nie wyświetla obrazu, podczas gdy wyjście na zewnętrzny monitor działa poprawnie. Podejrzenie padło na uszkodzenie elektroniki matrycy, a konkretnie na bezpiecznik przy gnieździe sygnałowym, który na zdjęciach wyglądał na spalony. Jednak po dokładniejszym sprawdzeniu okazało się, że bezpiecznik jest prawdopodobnie nienaruszony, choć dostęp do niego jest utrudniony. Sugerowano dolutowanie cienkiego drucika do bezpiecznika w celu pomiaru napięcia zasilającego elektronikę matrycy (typowo 3,3V lub 5V). W przypadku braku możliwości naprawy zasugerowano wymianę matrycy na podobny model z laptopa Siemens Mobile 510, który posiada matrycę Toshiba LTM12C268 z 41-pinowym złączem, zbliżonym do oryginalnego. Dyskusja zawierała również uwagi dotyczące różnic w typach złączy matryc oraz możliwość adaptacji części z innego notebooka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA