logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat B4 1995 1.9 TDI – czy zegary VDO pasują zamiast Motometer, kompatybilność

marcinekmk 08 Cze 2006 13:15 3118 8
REKLAMA
  • #1 2709914
    marcinekmk
    Poziom 11  
    Witam
    Mam pytanie mam passata przejściówkę 1995r , 1.9 tdi ,zegary elektroniczne
    Czy jak założę zegary vdo (orginalnie były motometer ) to czy będą działaly?
    pozdrawiam Marcin
  • REKLAMA
  • #2 2711483
    Doran
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    tak beda dzialaly
  • #3 2711632
    maciek bogatynia
    Poziom 14  
    Ocena: 129
    Witam ! Włączę się do tego tematu.
    Mam Passata 1.9TDI z 1998r mam walnięty licznik ,zegar jest bez komputera ,czy mogę wsadzić taki z komputerkiem i co jeszcze trzeba zrobić w autku żeby to działało.»
  • REKLAMA
  • #4 2711751
    Gate
    Poziom 23  
    Ocena: 95
    W liczniku masz immo jak zamienisz to nie pojedziesz. Więc tak do końca nie jest walnięty skoro jeździsz i lepiej napraw.
  • #5 2712782
    marcinekmk
    Poziom 11  
    Jeszcze jedno, słyszałem że można przerobić zegary od benzyny do diesela.Czy jest to duży kłopot? Może ktoś już to robił i wie co i jak?
  • #6 2713381
    grzestv
    Poziom 28  
    Ocena: 206
    wiąże to się ze zmianą zawartości pamięci i ze zmianą tarczy obrotomierza
  • REKLAMA
  • #7 2716672
    marcinekmk
    Poziom 11  
    No dobra a co z kontrolką świec żarowych?
    można ją jakoś podłączyć czy trzeba ją przenieść poza zegary?
  • REKLAMA
  • #8 2825263
    Knoris
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Wymieniłem zegar w b4 95tdi bo stary padł. Licznik jest cały elektroniczny posiada MFA, którego wcześniej nie było ale pokazuje zegarek.
    Wskaźnik paliwa oszukuje o ok 10L. Czy naprawa związana jest z wymianą softu?
    Drugie pytanie dotyczące licznika- od jakiegoś czasu podczas włączenia zapłonu nie świeci się kontrolka ładowania. Alternator wzbudza się i ładuje na poziomie 14V, czy to możliwe, że dioda LED w liczniku się przepaliła???
  • #9 2892367
    Knoris
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Wystarczylo wyjąć licznik, wyjąć i włożyć diodę - w vw passat diody nie są lutowane tylko na wcisk... może tylko ja o tym nie wiedziałem:(
    Dzieki za liczną pomoc

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Passacie B4 1995 1.9 TDI z elektronicznymi zegarami oryginalnie Motometer można zamontować zegary VDO, które będą działać poprawnie. W przypadku wymiany licznika na inny model z immobilizerem (immo) może wystąpić problem z uruchomieniem pojazdu, dlatego lepiej naprawić oryginalny licznik. Przeróbka zegarów z wersji benzynowej na diesla wymaga zmiany zawartości pamięci oraz tarczy obrotomierza. Kontrolka świec żarowych może wymagać przeniesienia poza zegary lub odpowiedniego podłączenia. W licznikach Passata B4 diody LED nie są lutowane, lecz osadzone na wcisk, co ułatwia ich wymianę, np. w przypadku przepalenia kontrolki ładowania. Wymiana oprogramowania (softu) może być konieczna przy problemach z wskaźnikiem paliwa lub dodaniem funkcji MFA (wielofunkcyjnego wyświetlacza).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA