logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Yamaha DSP E390/E580/E1000 wzbogaci stereo o efekty przestrzenne?

Pixelmen 08 Cze 2006 14:56 5570 11
REKLAMA
  • #1 2710175
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Witam
    posiadam kolumny stereo (tonsil voyager 350) i wzmacniacz yamaha ax 870 i postanowiłem, ze mozna by wzbaogacic dziek stereo o efekty przestrzenne.
    Nie tak dawno znalazłem na allegro urządzenia, które własnie słuza do rozbudowy stereo o dzwiek przestrzenny - mam tu na mysli YAMAHA DSP E 390, E 580, E 1000 itp.
    Wiem napewno ze urzadzenie pozwola na zastosowanie satelit, centrali i subwoofera. Jednak mnie to mało interesuje, bardziej zalezało by mi na efektach (concert, hall, pro logic itp... mowu tu tylko o glosnikach stereo
    L i P)
    Czy urzadzenia tego typu maja taka mozliwośc? Czy ustawienia pro logic itp dotycza tylko satelit i centrali a stereo graja bez zmian?

Prosze o rady i opinie

podaje przykładowe aukcje, alby mozna było zobaczyc o co mi chodzi...

YAMAHA DSP E 390
    http://www.allegro.pl/item108361992_yamaha_dsp_e390_wzmacniacz_z_procesorem_dzwieku.html

YAMAHA DSP E 580
    http://www.allegro.pl/item109008166_yamaha_dsp_e580_procesor_kina_dom_sklep_1800zl_bcm.html

YAMAHA DSP E 1000
    http://www.allegro.pl/item102306648_yamaha_dsp_e1000_procesor_kina_dom_sklep_1600_bcm_.html

Dodano po 4 [godziny] 14 [minuty]:

Co, nikt się nie wypowie?

btw pisałem z jednym uzytkownikiem Yamahy dsp e 390 i napisał, że dsp nie ingeruje w głosniki stereo...:/
    Jednak napisał też że mozna to podlaczyć w sposób nastepujacy:
    żródlo dzwieku do dsp (IN) z dsp (OUT) do wzmaka (np wejscie CD)

Hmm co o tym myslicie?

Może znacie jakies metody na uzyskanie własnie poglosu dźwięku przestrzennego...mozna by tez pomyslec nad technicsem sh-ge90 DSP
    Czekam na wasze wypowiedzi!

pozdr
    pixel
  • REKLAMA
  • #2 2716089
    jakitaki
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Urządzenie to (DSP) umożliwia kształtowanie charakterystyki (opóźnień) w kanałach efektowych(uzyskanie pogłosu - echa),głośniki "główne" grają tak samo jak w "normalnym" stereo.
    Podłaczenie jak opisałeś jest możliwe - tylko wytłumacz mi w jakim celu?("poprawianie" nagrań studyjnych?!)
    Stosowanie DSP w stereo (na głównych kolumnach) raczej odradzam,na efektowych jak najbardziej jest to wskazane (efekt przestrzeni).
    Głośniki efektowe grają to samo co główne z regulowanym opóźnieniem,gdybyś ściszył kolumny główne efekt przestrzenny zaniknie.
    Jaśniej nie potrafię wytłumaczyć.
  • #3 2716897
    bratek58
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Cytat:
    mozna by tez pomyslec nad technicsem sg-ge90 DSP

Tu sam sobie udzieliłeś odpowiedzi. Jest to urządzenie dla wzmacniacza stereo z dwoma kolumnami.
    Jak to jest taka Yamaha, to Technics SG-GE90 spełni Twoje oczekiwania w tym temacie.
    http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=7625725079
  • REKLAMA
  • #4 2718837
    jakitaki
    Poziom 15  
    bratek58 napisał:
    Cytat:
    mozna by tez pomyslec nad technicsem sg-ge90 DSP

Tu sam sobie udzieliłeś odpowiedzi. Jest to urządzenie dla wzmacniacza stereo z dwoma kolumnami.
    Jak to jest taka Yamaha, to Technics SG-GE90 spełni Twoje oczekiwania w tym temacie.

Nie myl pojęć,SH-GE90 to jest korektor z możliwością (ubogą w porównaniu z z każdym DSP Yamahy) "uprzestrzennienia" dźwięku i wnoszący swoje (niemałe w porównaniu) szumy,krótko mówiąc zniekształca zgodnie z Twoimi upodobaniami orginalny utwór (efekt wiadra,wanny lub większego zbiornika). :?
    Niekiedy trzeba użyć korektora by poprawić:charakterystykę kolumn,wzmacniacza lub akustykę pomieszczenia - zło konieczne - ze względu na koszty.Nie mam złego zdania o Technicsie produkowanym w latach 1973-80 (2 topowe modele z każdej serii) lecz uważam że inne firmy miały w ofercie wzmacniacze o lepszym stosunku jakość : cena i tylko jakość (Pionieer,Denon,Yamaha,Sony - seria esprite).Źródła Technicsa były niewiarygodnie trwałe jeden z pierwszych CD działa u kolegi bez awarii około 15 lat ,sam posiadam decka też w podobnym wieku,co do dźwięku powiem tylko: gra poprawnie.Przejdź się po znajomych,sklepach i sam posłuchaj co Tobie odpowiada,nie radzę się spieszyć - szybki zakup to najczęściej element do szybkiej odsprzedarzy,najczęsciej ze stratą.
    Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #5 2719245
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Cytat:

Tak dokładnie, to taka yamaha :)

OK w takim razie narazie nie spoesze sie z kupnem czegokolwiek, jak już wcześniej wspominałem zalezy mi na uzyskaniu fajnego efektu pogłosu (np moja karta dźwiękowa umożliwia takie efekty, jednak komputer to komputer, a CD to CD)
    dlateo tez chce kupic cos stacjonarnego...mówicie, że ta Yamaha DSP się nie nada?
    hmm przemysle...zobaczymy

P.S. Ta yamaha działa na tej samej zasadzie co wymienione powyżej? http://www.allegro.pl/item107551529_yamaha_ddp_2_processor_dolby_digital_cinema_dsp.html

pozdr
    pixel
  • REKLAMA
  • #6 2719670
    bratek58
    Poziom 23  
    Jest to sam dekoder DOLBY DIGITAL I CINEMA DSP. Używany jest wtedy gdy odwarzacz DVD, jak i wzmacniacz nie mają wbudowanych dekoderów DOLBY DIGITAL. Obecnie każde (z małymi wyjątkami) DVD, posiada taki dekoder plus jeszcze DTS. Jak widać, posiada on wejścia tylko cyfrowe. Nie podłączysz do niego tunera, magnetofonu i CD bez takiego wyjścia.
  • #7 2720431
    Pixelmen
    Poziom 23  
    W takim razie co mam kupic? Od razu mówie, ze technicsowi raczej podziekuje, jak juz to yamahe i chyba zostane przy opcji nabycia
    dsp e1000 ewentualnie dsp e 580 i podlacze w sposob opisywany wczesniej... No chyba, ze macie jakies lepsze propozycje? Chodzi mi o efekt pogłosu...

pozdr
    pixel
  • #8 2720978
    bratek58
    Poziom 23  
    Sugerowałem się wcześniejszym postom, i nie przyglądałem się wcześniej zdjęciom z allegro, ale teraz zauważyłem, że mają one również wyjścia 5.1 . Więc powinieneś go kupić, a został już tylko model YAMAHA DSP E-580.
    Magnetofon i CD podłączasz do wejścia INPUT i TAPE PB, a OUTPUT MAIN kobelkiem łączysz z dowolnym wejściem, oprócz PHONO. W tedy sygnał np. z CD zostanie prztworzony w procesorze, i wysłany na główne głośniki poprzez wzmacniacz.
  • #9 2725079
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Noo, o taka odpowiedź mi chodziło... nie spieszy mi sie z kupnem, chciałem za wczasu zapoznać się z tematem.

pozdrawiam
    pixel
  • #10 2782880
    DJBarthezz
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Stosujac korektory lub inne "polepszacze" dzwieku tylko strasznie go znieksztalcisz stanowczo odradzam DSP 90 Technicsa strasznie szumi jak suszarka.
  • #11 2783354
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Tak, wiem zdązyłem już sporo naczytac o nim i przeszła mi chęć jego nabycia...
    Aktualnie licytuje yamahe dsp e580, jesli uda sie tanio ja kupic to wezme...
    pozdr
  • #12 2785307
    jakitaki
    Poziom 15  
    Mądry wybór.To chyba najlepsza opcja,E1000 nie dekoduje DTS,E580 tak.

Podsumowanie tematu

✨ Yamaha DSP E390, E580 i E1000 to procesory dźwięku umożliwiające rozbudowę systemu stereo o efekty przestrzenne poprzez dodanie głośników efektowych (satelit, centralny, subwoofer). Główne kolumny stereo (L i P) grają natomiast bez zmian, a efekty takie jak concert, hall czy pro logic są realizowane na kanałach efektowych z regulowanym opóźnieniem. Urządzenia te pozwalają na podłączenie źródeł analogowych (CD, magnetofon) i cyfrowych, a model E580 dodatkowo dekoduje DTS, czego nie robi E1000. Stosowanie DSP bez dodatkowych głośników efektowych na głównych kolumnach nie przynosi pożądanego efektu przestrzennego i może zniekształcać dźwięk. Alternatywne urządzenia, takie jak Technics SG-GE90, oferują mniej zaawansowane efekty przestrzenne i mogą wprowadzać szumy. W praktyce najlepszym rozwiązaniem jest zakup procesora DSP Yamaha z wyjściami 5.1 i podłączenie go zgodnie z opisem, aby uzyskać efekt pogłosu i przestrzenności dźwięku w systemie stereo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA