logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GRAETZ CTV A70 SN (ROYAL7199) - Pionowy pasek i ciemne tło po włączeniu

warszaw 08 Cze 2006 20:29 1467 4
REKLAMA
  • #1 2711242
    warszaw
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Mam w naprawie aktualnie telewizor GRAETZ CTV A70 SN. Ma on dwie usterki.
    Pierwsza jest następująca: C839 1µF/250V wystrzelił, padła dioda D813 FR104, po wymianie tych elementów zabrzęczało coś w okolicach trafa wysokiego i tranzystora WN i on też padł. Oczywiście wymieniłem kwarc 503KHz i założyłem drugi tranzystor. Telewizor ruszył i pracuje.
    Druga usterka: w pierwszej sekundzie po włączeniu obraz jest normalny, w drugiej sekundzie ekran zachodzi powoli ciemnymi dropami(efekt taki jak na analogowej satelicie przy niedostrojonej stacji), w trzeciej sekundzie obraz jest już zalany ciemnym tłem, tylko po lewej stronie ekranu widać pionowo świecący pasek o szerokości 1cm., w ktorym widać kawałek treści obrazu (zaznaczam, ze nie jest to brak odchylania linii). Po zwiększeniu napięcia S2 widać powroty na całym ekranie z wyjątekiem tego paska. Zamiast diody FR104(bo nie mam takiej) założyłem BY238 i jeszcze inne ale bez zmiany, Na płycie brak zimnych lutów, wymieniłem kilka elektrolitów, nie podstawiałem żadnego scalaka wizyjnego. Jeśli dotykam palcami STV2116, oraz STV2180A (od strony druku) to na ekranie pojawia się coś podobnego do tych dropów i bardzo słabo widoczny obraz . TXT i OSD są niewidoczne.
    Część schematu tego telewizora zgadza się z royalem 7199, ale nie do końca. Może ktoś spotkał się z taką usterką.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2711274
    jozlab
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    Wymień elki w ramce oraz obok trafa linii i w PCZ.
  • REKLAMA
  • #3 2712210
    warszaw
    Poziom 16  
    Nie jest możliwe aby elki w trzech różnych miejscach się zepsuły z powodu wystrzału jednego kondensatora,wymiana czegoś w ciemno to chyba nie ma sensu.
  • REKLAMA
  • #4 2715052
    warszaw
    Poziom 16  
    Witam. Po pierwszej połowie meczu rozczarowany grą naszych zawodników zabrałem się ponownie za ten telewizor .Zacząłem na przemian zmrażaczem i suszarką i wyszło na to że jeśli zmrożę STV2116A
    to uzyskuję obraz i wszystko jest OK,oczywiście gdy układ się zagrzeje to wraca do złego .Nie mam w tej chwili tego scalaka na podmianę ale to chyba on będzie uszkodzony.
    Po niedzieli ostatecznie napiszę o efektach.
    Pozdrawiam
  • #5 2715120
    maro_61a
    Poziom 12  
    No widzisz chyba sam wykryłeś usterkę.I po co był ten post?Chociaż objawy były faktycznie nietypowe i to się nadaje na to forum.A nie wymieniać elki w zasilaczu czy w odchylaniu.To już chyba każdy wie.Dzięki.Cześć.
REKLAMA