logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Graetz CTV-A70SN - TV nie włącza się, szukam schematu chassis 28-7199ST-MBDC

zbychjak 23 Wrz 2006 18:47 1794 8
REKLAMA
  • #1 3049560
    zbychjak
    Poziom 12  
    Witam.
    Mam problem z TV, którego symbol jest w temacie. Sciągnąłem schemat z Royal TV-7199 ale niestety nie odpowiada on mojemu egzemplarzowi telewizora. Na moim jest nazwa chassis: 28-7199ST-MBDC.
    Tak jak już napisałem w temacie telewizor się nie chce włączyć. Uszkodzenie zaczęło się od tego że najpierw były kłopoty z uruchomieniem, ale po kilku próbach "zaskakiwał". Teraz po próbie włączenia TV zaskoczy na około 2 sekundy a potem się "zatyka". Sprawdziłem tranzystor w odchylaniu poziomym - jest OK, trafo WN też jest w porządku. Gdyby ktoś pomógł w znalezieniu schematu byłbym wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #2 3049758
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Zacznij od wymiany elektrolitów w zasilaczu.
  • #3 3049892
    inp
    Poziom 20  
    Ocena: 49
    Witam.Powiedz coś więcej, czy przetwornica startuje? Jesli tak to jakie napięcia z niej wychodzą.
  • REKLAMA
  • #4 3050112
    Arek313
    Poziom 12  
    To jest zwykle tak ze elektrolity wysychaja i traca pojemnosc. Jako, ze wygladzaja tetnienia z wyprostowanych impulsow powrotu przetwornicy, powoduje to spadek wartosci skutecznej napiecia ktore wygladzaja. Jesli to jest na wyjsciu zasilajacym jakis blok telewizora, to po prostu bedzie on zle dzialac. I takiej usterki raczej nie masz.

Gorzej jesli padnie elektrolit na zasilaniu kontrolera przetwornicy. Wtedy kontroler dostaje nizsze napiecie i reaguje podwyzszeniem wszystkich napiec wyjsciowych. Bo mysli ze wszystkie napiecia sa za niskie. A jak napiecia wyjsciowe rosna, wtedy mozna sie spodziewac roznych rzeczy. Jesli nie poszedl jeszcze zaden tranzystor kluczujacy, to fajnie:) Znaczy ze ograniczenie pradowe przetwornicy wylacza ja na czas.

Trzeba zlokalizowac nozke zasilania (zwykle +12V) scalaka sterujacego przetwornica. Na niej wisi kilkadziesiat do kilkaset uF. Najprawdopodobniej on jest winny. Jak uklad jest na elementach dyskretnych, to trzeba wymienic wszystkie elektrolity wstawione w ten uklad.

A przy okazji warto wymienic z zasady wszystkie inne elektrolity zasilacza na nowe zwracajac uwage na zakres temperatur - lepiej jak sa na 115°C niz na 85°C. Zeby za miesiac czy dwa nie przyniesli telewizora jeszcze raz.
  • #5 3051397
    zbychjak
    Poziom 12  
    Witam.
    Przede wszystkim informacja: przetwornica startuje.
    Mierzyłem wszystkie wychodzące z przetwornicy napięcia oscyloskopem. Nie ma tętnień wskazujących na wyschnięte kondensatory. Układ po stronie wejściowej niestety pozbawiony jest kondensatorów elektrolitycznych więc nie ma co po tej stronie wymieniać (też pomyślałem o tym rozwiązaniu na samym początku). Wartości napięć bez schematu niestety trudno ocenić ale napięcie zasilające końcówkę odchylania poziomego ma 142V więc chyba także jest dobre. Tak jak już wcześniej napisałem: nie ma tętnień. Podejrzany wydaje się układ odchylania pionowego (miałęm już takie TV, w którym uszkodzony pion nadmiernie obciążała zasilacz, a ten się przez to obciążenie blokował). Nie wiem, czy w tym TV (mowa o Graetzu) procesor w jakiś sposób sprawdza wielkość obciążenia? Może to procek "zatyka" impulsy do końcówki odchylania poziomego? Szkoda że nie mam schematu, może byłoby mi łatwiej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 3055064
    zebro
    Poziom 23  
    Ocena: 139
    Spróbój wymienić kwarc 503 , stoi przy STV2116 zazwyczaj siadają te koloru pomarańczowego.
  • REKLAMA
  • #8 3055289
    zbychjak
    Poziom 12  
    Witam.
    Teoria z podmianką kwarcu sie sprawdziła. Podmieniłem jeszcze wczoraj i TV ruszył, ale nie miałem juz siły odpisywac na posty. Wszystko jest na dobrej drodze. Mam jeszcze problem z odchylaniem pionowym (teraz TV sie włącza, ale z poziomą kreską). Myślę, że po wymianie układu odchylania pionowego telewizorek nareszcie będzie zupełnie sprawny. Wczoraj go tylko wieczorem obmierzyłem - napięcia zasilające są OK. Dzisiaj postarm sie podjechac do sklepu, kupić układ i podmienić. Wieczorem dam znać, czy wszystko juz jest całkiem OK.
    Pozdrawiam.
  • #9 3060576
    zbychjak
    Poziom 12  
    Witam.
    Podmieniłęm układ odchylania pionowego i teraz TV jest już w pełni sprawny. Dziękuję wszyskim za pomoc, a szczególnie za podpowiedź z kwarcem.
    Myślę że temat można zakończyć.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telewizora Graetz CTV-A70SN z chassis 28-7199ST-MBDC, który nie włączał się poprawnie – po próbie uruchomienia działał około 2 sekund, a następnie się blokował. Schemat Royal TV-7199 nie odpowiadał wersji chassis użytkownika. Wstępne diagnozy wykluczyły uszkodzenie tranzystora odchylania poziomego oraz transformatora wysokiego napięcia, a także kondensatory elektrolityczne po stronie wejściowej przetwornicy. Przetwornica startowała i napięcia wyjściowe były stabilne, bez tętnień. Podejrzenie padło na układ odchylania pionowego, który mógł nadmiernie obciążać zasilacz i powodować blokadę. Po sugestii wymiany kwarcu 503 przy układzie STV2116, telewizor zaczął się włączać, jednak pojawiła się pozioma kreska na ekranie. Po wymianie układu odchylania pionowego telewizor został całkowicie naprawiony. Wskazano, że problemem były uszkodzone elementy w układzie odchylania pionowego oraz kwarc, a nie kondensatory elektrolityczne zasilacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA