logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyczna blokada myszy i klawiatury po starcie systemu i bezczynności

jannaszek 08 Cze 2006 23:05 19072 16
  • #1 2711940
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 672
    ten smyk[na zdjęciu] wchodzi na internet ,uruchamia programy i robi spustoszenie
    chciałbym by wraz ze startem systemu , wszystko ruszyło w autostarcie i klawiatura i mysz była zablokowana , ale po wciśnięciu kombinacji dała się odblokować ,a np po kilku minutach nieaktywności samo się zaś blokowało
    dlaczego tak? -bo komputer idzie dzień i noc i różni użytkownicy kożystają w różnych porach-/ma iość emule/
    smyk włączy też komputer ,jeśli wyłączony
    nie interesuje mnie ochrona hasłem przy starcie
    da się coś wymyślić?
    pozdrowienia
  • #3 2713778
    Diabolix
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    tak tylko w tym wypadku zrestartuje go, uruchomi ponownie i na nowo zasieje spustoszenie.
    Nie wiem może podziała odłączenie klawiatury zaraz po uruchomieniu kompa
  • Pomocny post
    #4 2713831
    eweryst
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    zawsze mozna ustawic 2 konta na kompie ;) i ustawic prawa takie zebymogl zapisac u siebie tylko np 100M i zeby nie mogl nic instalowac i zmieniac ;)
  • #5 2714762
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

Zgadzam sie z kolega EVERYST.Jesli to Windows XP na NTFS-ie to niech chlopak siedzi na koncie goscia.Mozesz ustawic z jakich programow moze korzystac,ilosc miejsca zarezerwowanego .....

Pozdro
  • #6 2714854
    jannaszek
    Poziom 39  
    no tak ,ale myślałem aby wszystko mogło hulać ,a kiedy nikt nie siedzi na kompie ,to peryferia są blokowane
    dziewczyny rano włączą swoje i nikt ich nie zmusi do wylogowania się ,potem zasiada żona do pająka z małym na kolanach [edukacja] a gdy go spusci z oczu...słowem" haker"
    musiałoby być więcej dyscypliny
    pozatym musi chodzić emule" all time"
  • Pomocny post
    #7 2717495
    eweryst
    Poziom 15  
    co do konta goscia nie do konca sie zgodze ... poniewaz tam tez jest za duzo pola do ppopisu ... lepiej utworzyc konto z ograniczeniami :P a co do tego zeby emule i inne tego typu programy chodzily, to akurat nie jest zaden problem :) moga byc przeciesz 2 konta na raz odpalone :P gdyz jest cos takiego jak przelaczanie uzytkownikow :) pozdrawiam i powodzenia :)
  • #8 2718699
    jannaszek
    Poziom 39  
    dobra everyst - tak sprółbuję, ale to jest nie po mojemu bo , bo wszystkich trzeba zmusic do stosowania procedur
    do tej pory było tak ,komputer włączony bez żadnych tabelek ,logowań
    ale widzę że cena jest taka gdy wielu userów ma dostęp..
  • Pomocny post
    #9 2718807
    eweryst
    Poziom 15  
    no niestety (moim zdaniem) to jest jedyne sensowne rozwiazanie :) gdyz tak jak chciales emule itp bedzie chodzi ciagle a i "hakerzy" beda mogli korzystac z komputera (oczywiscie w ograniczonym stopniu) :) tylko trzeba pamietac o tym by system plikow byl na NTFS a nie na FAT pozdrawiam :)
  • #10 3300359
    Calculus
    Poziom 25  
    Ocena: 11
    Podpinam się do tematu, ponieważ mam dwójkę dzieci i jak jeden ogląda bajkę, to drugi (14 miesięcy więc trudno go nauczyć, że nie wolno, zwłaszcza, gdy mama i tata nie widzą) naciska dowolne przyciski i po bajce. poza tym dziecko uniemożliwia użytkowanie komputera w jego obecności. Odpada więc inny profil itp. W internecie nie znalazłem jeszcze programiku, który by rozwiązywał problem.
  • #11 3300425
    lord_blaha
    Poziom 33  
    Ocena: 112
    a może by do problemu podejść hardwarowo? Kupic przełącznik KVM do kompa (taki co przełącza klawiaturkę, mysz i monitor- na 1 wejście dać działającą "naszą" klawiaturkę i mysz, a na drugie jakąś obudowe z wystającym kablem, skrzynkę schować i po naszym odejściu przełączać na te puste klawiaturke i myszkę....
  • #12 3301382
    666Karol666
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    albo bezprzewodową klawiaturkę, którą można wziąć pod pachę i z nią wyjść :P:P:P:P. Pozdrawiam. 666Karol666
  • #13 3305173
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 3305297
    Jasiek690
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 158
    Mam dokładnie to samo, i dokładnie z tym co na fotce. Mak klawiaturę i myszę bezprzewodową. Więc przełączam odbiornik na inny kanał i mam spokój. I powiem wam jedno dzieci znają takie skróty klawiszowe o jakich nam się nie śniło :P
  • #15 3307244
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 63
    Witam.
    Może to trudny pomysł ale myślę że nie głupi:
    Jakby tak zainstalować dwa systemy na PC np Linux i Windows i uruchomić Linuxa i wejść w jakiś plik windosowski działający pod linuxowym wine i odpalić tak by windows działał w tle.
    W takim przypadku użytkownik nie będzie wiedział co się dzieje a na linuxie nie musi być internetu wystarczy zmienić konfigurację łącza i po problemie.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • #16 3314626
    eweryst
    Poziom 15  
    marcinelektronik napisał:
    Witam.
    Może to trudny pomysł ale myślę że nie głupi:
    Jakby tak zainstalować dwa systemy na PC np Linux i Windows i uruchomić Linuxa i wejść w jakiś plik windosowski działający pod linuxowym wine i odpalić tak by windows działał w tle.
    W takim przypadku użytkownik nie będzie wiedział co się dzieje a na linuxie nie musi być internetu wystarczy zmienić konfigurację łącza i po problemie.
    Pozdrawiam.
    Marcin.

moze to i dobry by byl pomysl :P tylko zeby zainstalowac linuxa i windowsa trzeba troszke wiedzy na ten temat miec zeby sobie szkod nie narobic :P pozatym jak kolega wyzej mowi teraz dzieci w mgnieniu oka opanowywuja systemy operacyjne :P wiec moglo by sie to odbic w druga strone
  • #17 3566053
    jannaszek
    Poziom 39  
    konto z ograniiczeniem załatwiło sprawę na tę chwuilę
    dziękuję

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy automatycznej blokady klawiatury i myszy po starcie systemu oraz po okresie bezczynności, z możliwością odblokowania za pomocą kombinacji klawiszy. Problem wynika z użytkowania komputera przez dzieci i różne osoby w różnych porach, przy jednoczesnym ciągłym działaniu programów takich jak eMule. Proponowane rozwiązania obejmują: ustawienie wygaszacza ekranu z hasłem, korzystanie z kont użytkowników z ograniczonymi prawami (np. konto gościa lub konto z restrykcjami na systemie Windows XP z systemem plików NTFS), odłączanie klawiatury po starcie, użycie przełącznika KVM do fizycznej separacji urządzeń peryferyjnych, zastosowanie bezprzewodowej klawiatury z możliwością jej zabrania, a także wykorzystanie nośników USB lub dyskietek do blokowania komputera. Dyskusja porusza także pomysł uruchomienia dwóch systemów operacyjnych (Linux i Windows) w celu ograniczenia dostępu do internetu. Ostatecznie skutecznym rozwiązaniem okazało się konto z ograniczeniami, które pozwala na ciągłą pracę programów i jednoczesne ograniczenie dostępu użytkowników do systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA