logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

12V (prąd stały) na 40V (prąd stały około 2A) =)

grembol 09 Cze 2006 22:34 2412 4
REKLAMA
  • #1 2714725
    grembol
    Poziom 1  
    Witajcie... =P Potrzebuje zrobić przetwornice (a może to się nie nazywa przetwornica...?)ale chodzi mi o to by z 12v (prądu stałego) zrobić 40v (prądu stałego) około 2A... Jeżeli ktoś by akurat coś wiedział na ten temat to prosze pisać... =) z góry thx, pozdro... =)
  • REKLAMA
  • #2 2714738
    majster_15
    Poziom 23  
    Ocena: 51
    A co potrzebujesz zasilić tymi 40V ?

Pozdrawiam Mat.
  • REKLAMA
  • #3 2714843
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    grembol napisał:
    Witajcie... =P Potrzebuje zrobić przetwornice (a może to się nie nazywa przetwornica...?)ale chodzi mi o to by z 12v (prądu stałego) zrobić 40v (prądu stałego) około 2A... Jeżeli ktoś by akurat coś wiedział na ten temat to prosze pisać... =) z góry thx, pozdrawiam... =)

jak dla mnie, to stanowczo za mało informacji:
    - napięcie po stronie wyjściowej; izolowane, nieizolowane od wejściowegp?
    Skoro nieizolowane, to jaki biegun wspólny?
    Wartość prądu 2A, to domyślam się, iż ma być oddawane po stronie 40V?
    Na koniec, przydałaby się charakterystyka prądowo - napięciowa odbiornika, oraz informacja, czy ten odbiornik załączony jest na stałe do tej przetwornicy, czy też dołączany później (tu tym bardziej ch-ka prądowo - napięciowa przydałaby się).

Pozdrawiam
    Greg
  • REKLAMA
  • #4 14038387
    wally99
    Poziom 2  
    Witam, temat dość stary ale zamiast tworzyć nowy dołączę się bo potrzebuję podobnego zasilania.
    Chciałbym zasilić wzmacniacz(który jest jeszcze w fazie myślowego projektowania) na układach TDA7294, który chciałbym wsadzić sobie do samochodu. Producent zaleca zasilić go symetrycznie napięciami między 10V a 40V, a testy robił przy 35V. Ja postawiłem na napięcie od 30V do 35V. Moc głośników jeszcze nie jest ustalona ale załóżmy 4x po 50W.
    Macie jakieś propozycje?
    Cytat:
    - napięcie po stronie wyjściowej; izolowane, nieizolowane od wejściowegp?
    Jak sie odizolowuje od siebie takie napięcia?
  • #5 14038946
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6042
    Cytat:
    Witam, temat dość stary ale zamiast tworzyć nowy dołączę się bo potrzebuję podobnego zasilania.
    Temat w którym nic konkretnego nie napisano i nie ma nic wspólnego z twoim, bo tobie potrzebne zasilanie symetryczne.

To że tutaj zadawanie pytań jest "tanie" (nie potrzeba punktów) nie znaczy że warto tu pytać.

Google na pytanie o wzmacniacz samochodowy na TDA7294 odpowiada mnóstwem schematów wraz przetwornicami.

Cytat:
    Jak sie odizolowuje od siebie takie napięcia?
    Stosując w przetwornicy transformator.
REKLAMA