logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ProgAT - programator dla mikrokontrolerów 89C5x/89Cx051 - Nowszy soft

Wilku 01 Lip 2002 23:50 10979 28
  • #1 23128
    Wilku
    Poziom 17  
    Witam !

Zrobiłem programator Progat z PE. Podłączyłem i nic. Ni wykrywa układów, nie programuje, nie czyta. Sprawdziłem wszystko 10 razy i nic.
    Może ja o czymś nie wiem :-? . Może z programem obsługującym jest coś nie tak. Jeżeli ktoś spotkał się z czymś takim to proszę o pomoc.

Dzięki.
  • #2 90161
    1004kw
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Z przykroscia musze stwierdzic, ze mam podobny problem... :(
  • #3 90741
    tmpat
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    No właśnie, szlak mnie trafia, zrobiłem ten programator ponad rok temu, wzystko było OK, nawet napisałem sobie nakładke na asemblera A51 i PROGAT'a. Jakies 3 miesiące temu wszystko padło, mozliwe że padła elektronika ale jakoś nie mam czasu żeby to sprawdzic :(.

POZDRAWIAM :multi:
    patryk
  • #4 93385
    tronic
    Poziom 14  
    Jelsli macie system oparty na NT (WinNT/2000/XP) to zapomnijcie o progacie....
    U mnie tez nie dzialal wiec napisalem sobie ladniejszy programik ktory dziala pod wszystkimi windowsami :) ale nie jest jeszcze dokonczony (jakby kto chcial to procka da sie zaprogramowac, skaowac, odczytac, weryfikowac).
  • #5 94123
    tmpat
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Ja mam WinMe, w tym przypadku to nie kwestia systemu.

POZDRAWIAM :multi:
    patryk
  • #6 94269
    tronic
    Poziom 14  
    Hmmm... zapomnialem ze u mnie pod win98 tez nie dzialal... Jesli chcecie to mozecie przetestowac moj program ale to wczesny projekt, w kazdym badz razie ja z niego juz wielokrotnie korzystalem.
    oto programik:
    Załączniki:
    • setup-080803.exe (670.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 94437
    Wilku
    Poziom 17  
    Ja mam win98SE. A z tym programatorem dałem sobie spokój.
    Nie wiem czemu nie działał. Są lepsze :D
  • #8 371545
    Samsoneer
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam!

Rozwiązanie odwiecznego problemu wreszcie nadeszło!
    Jestem szczęśliwym posiadaczem programatora atmali z programami progat dos/win.
    Zainstalowalem winxp i uszy mi oklaply - programy przestaly
    komunikowac sie z programatorem przez port LPT.
    Wynika to ze sposobu zapezpieczeń jakimi winxp "obdarowuje porty komputera"

Zdesperowany siadłem przed chwilą przed internetem i zacząłem namiętnie szukać.

W końcu znalazłem.

To cudo nazywa się UserPort i jest to driver portów PC.

Ściągnijcie program z: http://www.vendetta.org/files/userport.zip
    Następnie rozpakujcie plik do jakiegoś katalogu,
    po czym skopiujcie z niego plik UserPort.sys do katalogów:

Windows/System32/
    i
    Windows/System32/drivers

Ok. Następna część.
    Z puplitu kliknijcie na wlasciwosci "Moj Komputer" nastepnie zakladka sprzet i Menadżer urządeń.

Znajdźcie port LPT i wybierzcie wlasciwosci.
    Z zakładki zasoby spiszcie sobie dane Zakresy We/WY.
    U mnie były to:
    0378-037F i 0778-077A.

Dobrze.

A teraz uruchomcie z katalogu do ktorego rozpakowaliście plik UserPort.zip program UserPort.exe.

W lewej części dodajcie spisany adres (u mnie 0378-037F)
    Tego drugiego nie wpiszecie bo porty są przyjmowane do zakresu 03xx.
    Ja miałem dwa adresy ponieważ w biosie mam ustawiony typ portu LPT na ECP.

Potem kliknijcie START.
    Uruchomcie Progat (bojetnie czy win czy dos) i programator i cieszmy się

P.S. Jeśli port ma więcej zakresów We/Wy ale nie przekraczających 03xx to dodajcie je także.
    P.S 2 - We właściwościach programów Progamator.exe (progat pod WIN) i progat.exe (pod DOS) w zakładkach Zgodność wybrałem Windows98/Me. - Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale przed chwilą na takich ustawieniach po raz pierwszy udalo mi sie uruchomić programator

Aha. Angielska strona UserPort jest pod http://www.vendetta.org/stories/commodore-xe1541.shtml

Pozdrawiam Wszystkich!
  • #9 536387
    bartholos
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Niestety mam ten sam problem z programatorem z PE4/99 :( Programator odczytuje sygnature, pamiec (o ile to wiarygodne, na razie sprawdzalem pustego (nowego) procka 89c52 wiec wypisywal poprawnie - same FF). Niestety przy zapisie sa problemy - zawsze mam blad weryfikacji. Za pomoca programu do testowania LPT doszedlem, ze sam uklad jest prawidlowy (tj. chodzi o napiatko Vpp = 12V podawane dzieki ustawieniu logicznych "0" na wyjsciach trzeciego rejestru '573 na bazy tranzystorkow) - jak podaje je na sztywno z portu lpt to dziala.

Moim zdaniem wine za niezaprogramowanie ponosi program (progat) - byc moze impuls programujacy jest za krotki jak na szybkie kompy. Niestety pod Pentium 100 objaw podobny... zauwazylem ze program tak jakby mial problem z wystawieniem "0" na wejscie D7 trzeciego rejestru (czyli bodajze 4 pin LPT). Niestety programy dla windy wogole mi nie widza procka. Metoda z tym dllem (o ktorej pisze Samsoneer) u mnie nie dziala.

Moze ktos z was ma np. zrodlo tego programu :D

Moglbym napisac ten program, ale troche szkoda zachodu.

Jesli ktos ma jakies propozycje, niech rzuci :-)
  • #10 536421
    krzysiek40
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    jesli chodzi o mnie to pod dosem mi smiga pod winem mam podobne problemy . smiga ale tak jakby nie do konca bo np nie dzilaja mi przerwania a na symulatorze wszystko dziala ok
  • #11 556830
    Przybyłek
    Poziom 14  
    Ocena: 43
    tronic możesz mi przesłać ten twój program który jest zamiast progat'a na maila ziomal.tomek(_at_)interia.pl
  • #12 558837
    Kwiatek X
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Zrobiłem progr. Progat przeszło dwa lata temu i jestem z niego bardzo zadowolony, a od kiedy kolega TRONIC (Pozdrawiam) zrobił wersję softu działającą po XP jestem nim zachwycony :D . Pod Win 98 nigdy mi skubaniec nie działał, wcześniej urzywałem wersji dosowskiej choć czasami trzeba było wyłączyć cache-a bo na szybkich kompach miał kłopoty z uruchomieniem się.
    Szanowny kolego Tronic, jak zrobisz jakieś nowsze wersje softu odwiedź proszę to zacne forum :wink:
    Pozdrawiam
  • #13 1017767
    dixen1986
    Poziom 12  
    Miałem podobny proble. Układ sprawdzałem kilka razy i za rzednym razem nie znalazłem błędów. Po pewnych próbach doszedłem do wniosku, że problem był w sposobie podłączenia masy. Polecam wszystkim sprawdzenie podłączenia masy do układu.
  • #14 1078471
    aristot
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    ja zrobiłem i za zadne skarby nie che działać .
    Jak programuje to same błędy
    a jak odczytam co zaprogramowałem to same FF albo 00 losowo porozrzucane
    co ciekawe odczyt działa dobrze b jak wezmę kasowanie i potem odczyt to
    mam same FF więc nie wiem w czym problem
  • #15 1179926
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 1440273
    tronic
    Poziom 14  
    Witam wszystkich,

Daaawno mnie tu nie było, ale dobrze wiedzieć ze mój program cieszy się takim uznaniem :D.
    Przejżałem kila postów w których różni użytkownicy wypowiedzieli się na temat mojego programu i funcji jakich w nim by oczekiwali.
    Więc tak:
    -nie da sie zwiększyć szybkości odczytu włączając port LPT w tryb dwukierunkowy bo sprzęt tego programatora nie jest zaprojektowany do współpracy z portem dwukierunkowym
    -Zaprogramowac AT89C55 (20KB FLASH), da się ale trzeba by "dorobic" dwie ścieżki
    -Można przy uzyciu tego programatora programować pamieci EEPROM serii 24Cxx (xx = 01 do 256), potrzebna by byla bardzo prosta przejściówka (podstawka DIP8 i 4 kabelki), próby z pamięciami 24C02, 24C32 wypadły obiecująco, testy trwaja :D

Jeśli macie jakiekowiek pomysły udoskonalenia tego programatora to piszcie na mojego maila.

Poniżej zamieszczam najnowsza wersję (na razie bez obsługi EEPROM).
    Załączniki:
    • Setup_260405.exe (865.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 1916471
    1065317
    Poziom 12  
    ten lin który podaliscie do progatxp niestety nie działa :( prosil bym o podanie innego aktualnego
  • #19 1919282
    malon
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    :arrow: Tronic
    Cytat:

a ja poproszę o inny przykład ;)
    Zauważyłem że gwałtownie wzrasta liczba odwiedzin Twojej strony, ale teraz nie ma licznika i zaszło (znowu) kilka zmian na lepsze. Tak trzymaj i bądź wyrozumiały dla nas "darmozjadów". :D

Pozdrawiam
  • #20 1920332
    1065317
    Poziom 12  
    Mam problem obrazy plytek drukowanych progat umieszczanych przez urzytkkowników niestety nie nadają sie do druku na folię a niemam pojęcia jak je odwrucić w PDF-ie (mirror) a bardzo potrzebuje progata na poniedziałek :( zatem proźba jesli ktos ma i mógł by sie podzielić prosze przeslań na adres nolik(_at_)interia.pl
  • #21 1924648
    Luklukowaty
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    Jeżeli chodzi o progat - mam dla Was rozwiązanie: http://mikroluk.prv.pl Dodatkowo aby programować układy AT89S5x, należy zrobić modyfikację dzielnika napięciowego (pobierają większy prąd dla napięcia 12V)
  • #23 1928924
    Kwiatek X
    Poziom 12  
    Witam. Programator Progat zrobiłem jakieś 5 lat temu (chyba) i prze cały ten czas działa bez problemów, w międzyczasie 3 razy zmieniałem komputer. Od dłuższego czasu pracuję na Win XP i zaprogramowałem kilkadziesiąt (jeśli nie więcej Atmeli) Soft oczywiście od kolegi Tronic'a . Tronic, jesteś moim idolem ;-)
  • #24 1929088
    Jarkon
    Poziom 13  
    Chciałbym nieskromnie zauważyć, że sam program komputerowy bez opracowanego przeze mnie układu elektronicznego PROGATa byłby niczym :)
    Układ PROGATa z założenia miał być prosty, tani, zrozumiały i dostępny dla wszystkich i tak się widzę stało.
    Ja już się przesiadłem na AVR-y i nie używam PROGATa i nawet trochę dziwi mnie tak duża jego popularność.
  • #25 1932632
    Kwiatek X
    Poziom 12  
    Sorry Jarkon, nie wiedziałem że ten programator to twoje dzieło ;) Fakt AVRy są lepsze i ciut droższe, ja jednak nadal mam w domu pełną szufladę AT89C52 i nadal będę je chciał do czegoś wykorzystać :D wracając do tematu, dziwi mnie wciąż powracający problem niedziałających progatów, stąd mój post
  • #26 1932717
    Jarkon
    Poziom 13  
    Z drugiej strony sam układ elektroniczny PROGATa bez oprogramowania też na niewiele by się zdał.
    Kwiatek X napisał:
    dziwi mnie wciąż powracający problem niedziałających progatów, stąd mój post

To raczej problem (nie)umiejętności konstrukcji i w pewnym stopniu rozchodzenia się szybkich sygnałów cyfrowych TTL (z LPT) w długich przewodach. Programatory, które mają procka nie mają takich problemów, a PROGAT ma takiego procka w PC-cie, który jest oddalony od całej reszty układu progata i trzeba czasem dobrać inny kabel, aby to wszystko razem pracowało.
    Pozdr.
  • #27 1967595
    telewizory
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    :arrow: tronic, programik jest super. Ale jak w nim zmienić port (z lpt1 na lpt2), bo nigdzie nie znalazłem takiej opcji i w pomocy też nic o tym nie ma.

A przy okazji ktoś wspomniał o 89S51. Czytałem, że od 89C51 różnią się tylko tym, że się je programuje przez ISP. Ale czy można je też normalnie zaprogramować w progacie? I co ewentualnie trzeba by zmienić? Pytam, bo ostatnio w sklepie nie mieli 89C51 i sprzedawca zaproponował mi właśnie 89S51, ale jak zapytałem o różnice to sam nie wiedział.
  • #29 1970148
    tronic
    Poziom 14  
    Szczerze mówiąc to ne ma opcji ustawiania portu w Progatmelu ;-).
    Ale końcem tygodnia bedzie następne wydanie i ta opcja będzie dostępna.
    Naiwnie założyłem że wszyscy używają domyślnego portu LPT1. Jak dotąd nikt nie narzekał. :-)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z programatorem PROGAT do mikrokontrolerów 89C5x/89Cx051, zwłaszcza z wykrywaniem i programowaniem układów. Użytkownicy zgłaszają trudności z działaniem programatora na różnych systemach operacyjnych, szczególnie na Windows NT/2000/XP, gdzie port LPT jest blokowany przez zabezpieczenia systemowe. Rozwiązaniem jest instalacja sterownika UserPort, który umożliwia poprawną komunikację z portem LPT. Wskazano również, że program PROGAT pod DOS działa stabilniej niż wersje pod Windows, a niektóre problemy mogą wynikać z niewłaściwego podłączenia masy lub jakości kabla łączącego. Autor oprogramowania, Tronic, udostępnia nowsze wersje softu kompatybilne z Windows XP, które poprawiają stabilność działania. Programator wymaga prostego układu elektronicznego i jest przeznaczony do programowania mikrokontrolerów AT89C51, AT89C55 oraz pamięci EEPROM 24Cxx po niewielkich modyfikacjach sprzętowych. Wspomniano, że modele 89S51 różnią się od 89C51 i programowanie ich wymaga modyfikacji dzielnika napięciowego oraz odpowiedniego oprogramowania. Problemy z weryfikacją zapisu mogą wynikać z błędów w oprogramowaniu lub zbyt krótkich impulsów programujących na szybkich komputerach. Użytkownicy polecają korzystanie z wersji PROGATxp dostępnej na stronach Tronica, a także zwracają uwagę na konieczność dostosowania portu LPT (np. z LPT1 na LPT2) w nadchodzących wersjach oprogramowania. Ogólnie PROGAT jest ceniony za prostotę i niskie koszty, choć niektórzy przesiadają się na programatory AVR.
REKLAMA