logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Użytkownicy programatora PROGAT z Praktycznego Elektronika 4/99 - Wasze doświadczenia?

tronic 14 Paź 2005 22:04 6589 32
REKLAMA
  • #1 1899340
    tronic
    Poziom 14  
    Tak z ciekawości pytam :)
    Czy ktoś jeszcze korzysta z tego programatora, jakiego programu używa (oryginalny z PE czy progatXP, progatmel).

Proszę niech się dopisują osoby które używały, używają albo mają zamiar używać programatora Progat (Praktyczny Elektronik 4/99).
  • REKLAMA
  • #3 1899715
    malon
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Witam, ja używam tylko i wyłącznie z Twoim oprogramowaniem. Jak do tej pory jest bezawaryjne, bezbłędne, niezawodne, po prostu super. Dzięki.
    No i pamiętaj o nas w przyszłości :D

Pozdrawim
  • #4 1900007
    tronic
    Poziom 14  
    Ta przyszłość właśnie zależy od tego ile osób zadeklaruje że korzysta z tego programu. :)

PS. jest juz nowa wersja programu z obslugą pamieci EEPROM 24Cxx. Na razie można tylko odczytać zawartość do pliku i zapisać pamięć danymi z pliku.
  • #5 1901821
    malon
    Poziom 14  
    Witam ponownie, też jestem ciekaw ilu jest użytkowników PROGAT'a, bo sądząc po ilości zapytań na forum o ten programator, to powinno ich być dużo więcej niż się do tej pory odezwało. Obserwując zainteresowania użytkowników prockami AVR, zwłaszcza prostotę programowania ISP, to sądzę, że byłoby idealnym rozwiązaniem przystosowanie Twojego oprogramowania do programowania równoległego AVR'ów na bazie tego programatora. Jeśli taka sztuka Ci się uda, w co nie wątpię, to wtedy gdy za "drobną" opłata go rozpowszechnisz, to ludzie docenią w myśl zasady (niestety większości konsumentów) że im droższe to wartościowsze.
    Życzę owocnych wyników w pracy.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 1902161
    tronic
    Poziom 14  
    Co do równoległego programowania AVR w tym programatorze to kiedyś miałem taki pomysł ale jakoś mi się rozeszło. :) Widzę jednak że trzeba będzie ten pomysł wdrożyć. Z tego co pamiętam to na 99% można by w tym programatorze programować rownolegle AT90s2313. Z resztą pewnie jest podobnie, miałem tylko ten jeden do testów. Na razie chce dokończyć moduł programowania EEPROM bo też się czasem przydaje. Zastanawiałem się też nad pamięciami EPROM (ktoś jeszcze tego używa??) i FLASH ale do nich potrzebny by był dodatkowy licznik adresu bo ten programator potrafi zaadresować tylko 8kB pamięci.
    W kwestji pobierania opłat za program... Na samym początku sprzedawałem go na allegro. Dochód był... hmm marny :) więc niech pozostanie Freeware.
    Z resztą na razie aż jedna osoba deklaruje, że korzysta z tego programu więc fortuny na nim nie zbije. :)
  • #7 1904319
    michalk2
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    tronic napisał:

Z resztą na razie aż jedna osoba deklaruje, że korzysta z tego programu więc fortuny na nim nie zbije. :)

To jest deklaracja w tym tylko poście, założe się że korzysta wiele więcej i pewna część osób niestety nie kupiła go od Ciebie. Takie są smutne fakty. Ale ja kupiłem i byłem zadowolony. Pozdrawiam.
  • #8 1916033
    tronic
    Poziom 14  
    Widzę, że zainteresowanie jest marne. Nie uwierzę, że tylko 2 osoby używa tego programatora.
  • #9 1916931
    malon
    Poziom 14  
    Witam, tak patrzę na tematy postów i wierzyc się nie chce, że nikt sie tym nie interesuje. Widze takich, co poszukują softu do progata ale nie są w stanie ruszyć myszką w celu uzycia "Szukaj". Nie wspominając aby jeszcze przeczytali i ZROZUMIELI o czym się mówi. LOL. Wydaje mi się, że inna nazwa postu mogłaby spowodować większe zainteresowanie.

Pozdrawiam

Jeszcze przyszła mi taka myśl, że użytkownicy po prostu sie nie chcą sie ujawnić z jakiejś tam obawy przed niewiadomo czym.

Pozdrawiam
  • #10 1917407
    piotrg85
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam, od dwóch tygodni używam tego programatora z softem pod XP i jak narazie jestem zadowolony :D
    Łatwa obsługa i niski koszt wykonania, są niewątpliwie DUŻYM plusem.
    Fajnie, że ktoś pracuje nad udoskonalaniem tego oprogramowania. Dzięki Tronic :D

Pozdrawiam
  • #11 1917904
    Jaco18
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    Witam, mi się też zdarza czasami urzyć tego programiku. Chociaż już rzadko stosuję proce z rodziny '51 to czasami się przydaje choćby do serwisu w przypadku zminay uszkodzonego proca na inny i wiążęcej się z tym koniecznosci zaprogramowania. Poza tym mam jeszcze parę proców 2051 i 89C5 w zapasie i szkoda żeby się zmarnowały :D A dla Ciebie należą się słowa uznania - wszystko dobrze i pewnie działa co nie zawsze było oczywiste w przypadku oryginalnego softu. Niewiem czy jest sens dodawać tam na siłę obsługę np 2313 skoro on ma ISP i czy nie lepiej zostac przy rodzinie '51. Do takiej był stworzony i do niej sie bardzo dobrze nadaje - jest prosty w budowie - (pomijając kilkadziesiąt przelotek) i tani.
  • #12 1918163
    PIOTR111
    Poziom 16  
    Ocena: 47
    Witam
    Kiedyś to zmontowałem bo się napaliłem na taki programator do starych procków 51 Ale nie udało mi się tego uruchomić.
    Płytka sprawdzana wiele razy. Przypuszczam , że program który dostałem był uszkodzony. I nadal jestem tym zainteresowany.
    Może ktoś podeśle sprawdzony program do tego na win 98
    Piotr
  • #13 1918188
    Owsik
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    Mnie sie ten programator ciagle przydaje, duzo jest w sieci ciekawych konstrukcji na starszych atmelach :)
  • #14 2388909
    Marcin8051
    Poziom 19  
    Witam mam ten programator i korzystam z oryginalnego programy na 486 :) i win98. Mam po prostu starego kompa który wyłącznie do programowania służy ;).

A może ma ktoś tą płytkę np w eaglu? Bo przydało by się parę poprawek typu miejsce na w lutowanie gniazda lpt (a nie taśma którą trzeba kombinować) i stabilizator 7812 żeby podłączać nie stabilizowany zasilacz.
  • #15 2531463
    KBCH
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    tronic napisał:
    Tak z ciekawości pytam :)
    Czy ktoś jeszcze korzysta z tego programatora, jakiego programu używa (oryginalny z PE czy progatXP, progatmel).

Proszę niech się dopisują osoby które używały, używają albo mają zamiar używać programatora Progat (Praktyczny Elektronik 4/99).
  • REKLAMA
  • #16 2533474
    DarekMich
    Poziom 15  
    Ocena: 44
    Wiatam, ja używam tego programatora, juz od kilku miesięcy, gniazdo drukarki wyjąłem ze starego HP, i teraz używam nawet oryginalnego kabla ze sklepu komputerowego(dl. 1.8M), chodzę do elektryka, układ został u mnie w szkole w ramach zajęć dodatkowych odpowiednio przerobiony, dwie zwory, tak, aby programował jeszcze dodatkowo układy z serii 89SXX. POZDRAWIAM

PS. Ja używam programu MukroLuk 1.0 oraz 2.0, oba powinny być dostępne na elektrodzie, działają pod WIN 98/ME/XP/2000, sa niestety zgrzyty pod windą 95. poza tym plusem tego układu jest to, ze programuje procesorki właśnie tzw klony '51, asm do nich jest bardzo prosty, datasheety są łatwo dostępne i prosto napisane, a układy powszechnie stosowane i również łatwo dostępne. POLECAM
    Z góry dzięki za informację, błędy zostały już poprawione
  • #17 2534630
    cybergood
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    ja korzystam z progata oraz z programu napisanego przez cibie tronic.
    jak narazie najlepszy soft do wpółpracy z tym programatorem.
    a jeszcze pytanie : w czym jest napisany ten program ? chodzi mi o język programowania?
  • #19 2540199
    Hornet60
    Poziom 18  
    www.tronic.xt.pl <- tu masz pełną wersję i do tego lepszy od oryginalnego progata bo nie wywala błędu odrazu tylko wraca się i poprawia... poprostu wypas...
  • #21 2549583
    simonel
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Programator urzywam czesto do 89C51-52 ale z programem Flash Programator , i działa bez problemu. Progatmel 1.0 - 1.5 nie chce pracowac z nim . Z pod dosa pracowal rewelacyjnie ale klawiatura się poszła .... naprawiać.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #22 2549846
    Hornet60
    Poziom 18  
    simonel napisał:
    Progatmel 1.0 - 1.5 nie chce pracowac z nim .

Hmm nie wiem czemu, u mnie jest ok, byćmoże tylko na dużych atmelach, bo na tych nie próbowałem...

W załączniku zamieszczam to co udało mi się znaleźć w tym całym bałaganie na dysku :P

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • PROGAT DOS.EXE (30.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 2570597
    tronic
    Poziom 14  
    cybergood napisał:
    ja korzystam z progata oraz z programu napisanego przez cibie tronic.
    jak narazie najlepszy soft do wpółpracy z tym programatorem.
    a jeszcze pytanie : w czym jest napisany ten program ? chodzi mi o język programowania?

Progatmel jest napisany w Borland C++ 6.

Pozdrawiam
  • #24 2571251
    Hornet60
    Poziom 18  
    Witam
    tronic:
    Pamiętasz? pisałem do ciebie odnośnie funkcji programowania pamięci c512 i c1024, poczyniłeś coś w tym kierunku? chyba nie jest to trudne...
    Pozdrawiam
  • #26 3175887
    robertododo
    Poziom 13  
    Ocena: 65
    Witam wszystkich serdecznie. W ostatnim czasie zbudowałem progata z PE4/99. Wydaje mi się, że wykorzystałem już wszelkie możliwości sprawdzenia tego układu. Sprawdziłem programy pod Win98SE, XP , w tym również "mikroluk". Spradziłem , bo w zasadzie od tego zacząłem płytkę , połączenia , napięcia. Wszystko wydaje się być OK. Mimo to programator nie programuje , stale wyrzuca błędy na każdym bajcie jak mu zniosę weryfikację, a przede wszystkim nie identyfikuje procka AT89C51. Jednocześnie sprawdziłem napięcie Vpp, podawane na 31 nóżkę scalaka. Tu chyba tkwi błąd bo nigdy na tej nodze nie ma 5 woltów , tylko zawsze albo zero , albo przedział od 9v z hakiem do 11,67, czyli tyle ile daje stabilizator, przy czym tranzystory i dzielnik działa OK.Przestawiałem w BIOSIe port LPT na kilka możliwości i dalej nic , jedynie to napięcie Vpp zmieniało sie w nieznacznych granicach. Zaznaczam, że mam kompa Celerona 2,53GHz. Może tu leży przyczyna. Sam nie wiem co mam zrobić, żeby go uruchomić. Czytałem wszystkie posty Wasze i wiem ,że wiele problemów jest z tym progatem, ale są tam też recepty na wyleczenie go , które wykorzystałem i dalej bez efektu. W jaki sposób można sprawdzić czy programator komunikuje się w pełni z kompem?
    Pozdrawiam
  • #27 6510559
    Piotr59mb
    Poziom 19  
    Ocena: 99
    Witam.

Hmm... odkopie trupa i powiem, że zbudowałem ten programator, ale nie wykrywa mic AT89C52... AT89C2051 bez problemu wykrywa... Nie wiem gdzie leży problem... Prawdopodobnie w scalaku
  • #28 6511046
    Marcin8051
    Poziom 19  
    wykrywa wykrywa ale nowego gdy raz go zaprogramujesz to wtedy już nie a 89c2051 wykrywa zawsze nawet gdy je się nagra ;). Ale zawsze lepiej ręcznie wybrać i jest z głowy ;).
  • #29 7079887
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1841
    Witam
    Zbudowałem progata wraz z proponowanymi ulepszeniami (eeprom i zasilanie).
    dodałem kontrolki zasilania , zasilania procesora i napięcia programującego.
    Całość zmontowałem na dwustronnej płytce własnego projektu (jeśli kogoś interesuje mogę udostępnić) i zamknąłem w obudowie.
    Użytkownicy programatora PROGAT z Praktycznego Elektronika 4/99 - Wasze doświadczenia?
    Czy kolega Tronic rozwija nadal oprogramowanie ? ostatnia znaleziona wersja ma kilka problemów choć programuje całkiem ładnie.
    najuciążliwsze to:

- nie kasuje at89c4051 (1051u i 2051 kasuje bez problemu)
    - po uruchomieniu programu pozostawia napięcie programujące na podstawkach
    (trzeba wykryć układ bez układu żeby je zdjął) co jest dość uciążliwe.

Pomimo powyższych program to kawał dobrej roboty.Bardzo ładnie dał się zintegrować z uVision3 keila.
    Kolego Tronic jeśli projekt nie jest już rozwijany czy mogę prosić o udostępnienie źródła programu (bcb6 nie jest mi obce)?

pozdrawiam
  • #30 7585189
    tronic
    Poziom 14  
    Ktorej wersji kolega uzywa?
    Moja strona niestety zniknela w niewyjasnionych okolicznosciach. Ponizej nowy adres.

www.tronic.kgb.pl

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programatora PROGAT opisanego w Praktycznym Elektroniku 4/99, używanego głównie do programowania mikrokontrolerów z rodziny 8051 (AT89C51, AT89C52, AT89C2051) oraz pamięci EEPROM 24Cxx. Użytkownicy korzystają zarówno z oryginalnego oprogramowania z PE, jak i z alternatywnych wersji, takich jak progatXP, progatmel czy programy autorstwa Tronica (np. MukroLuk). Programy działają pod systemami DOS, Windows 98, ME, XP i 2000, choć zdarzają się problemy z kompatybilnością, zwłaszcza pod Windows 95 i XP (wymagane uruchamianie z uprawnieniami administratora).

Wielu użytkowników docenia prostotę konstrukcji i niski koszt wykonania programatora, jednak pojawiają się problemy techniczne, takie jak błędy przy programowaniu niektórych układów (np. AT89C4051), pozostawianie napięcia programującego po zakończeniu pracy, czy problemy z wykrywaniem mikrokontrolerów. Dyskutowano także o możliwościach rozszerzenia funkcji programatora o programowanie równoległe AVR (np. AT90S2313) oraz obsługę pamięci EPROM i FLASH, co wymagałoby dodatkowego sprzętu (licznik adresu).

Autor oprogramowania rozwija program, dodając nowe funkcje, np. obsługę EEPROM 24Cxx, i udostępnia go jako freeware. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, schematami i płytkami PCB, także wykonanymi w Eagle, oraz zgłaszają sugestie dotyczące ulepszeń konstrukcji, takich jak stabilizator 7812 czy gniazdo LPT zamiast taśmy. Program progatmel napisany jest w Borland C++ 6, a oprogramowanie Tronica jest chwalone za stabilność i poprawki błędów oryginalnego softu.

Podsumowując, PROGAT pozostaje popularnym, prostym i tanim programatorem do mikrokontrolerów 8051, z aktywną społecznością użytkowników i rozwijającym się oprogramowaniem, choć z pewnymi ograniczeniami sprzętowymi i programowymi, które są przedmiotem dalszych prac i dyskusji.
REKLAMA