Jak samemu wykonać samochodową antenę CB o dobrym zasięgu?
Da się to zrobić, ale w praktyce często bardziej opłaca się kupić gotową antenę, bo do samoróbki trzeba jeszcze dokupić bat, podstawę, kabel i materiał na cewkę, a przy tym dochodzi ryzyko mechaniczne podczas jazdy [#2718925][#2721563] Najprostsza sprawdzona kopia to Lemm AT1200/AT1500/AT1700: 44 zwoje drutu DNE 0,8 na rdzeniu/izolatorze o średnicy 15 mm, cewka ma mieć 60 mm, a promiennik około 120 cm; w kolejnych wersjach zmienia się liczba zwojów i długość bata [#2719049] Antenę trzeba podłączyć tak, aby oplot kabla stykał się z karoserią auta, a żyła środkowa z promiennikiem [#2719049] Jeśli montujesz ją na uchwycie, samo dokręcenie do lakieru nie wystarczy — trzeba zapewnić dobre masowanie uchwytu i anteny do blachy, np. dodatkowym grubym przewodem do karoserii [#3433876][#3526486] Jako inną koncepcję podano promiennik przechodzący przez izolator i układ dopasowujący pod karoserią (indukcyjność + pojemność), gdzie cewkę można zrobić jako spiralę na laminacie dwustronnym i stroić przez zwieranie zwojów [#2791288] W antenie magnesowej ekran kabla jest podłączony do metalowego elementu podstawy z magnesem, a „masa” jest uzyskiwana pojemnościowo względem karoserii [#4764672]
Witam. Mam pytanie, czy można zrobić sobie samemu jakąś antenę CB z dobrym zasięgiem do samochodu. Jeśli tak, to proszę o jakiś schemat lub jakieś instrukcje jak wykonać taką antenę? Z góry dziękuję.
Oczywiście że możliwe, ale policz: kupić musisz: promiennik (bat), podstawę, kabel, materiał na wykonanie cewki, zapłacić tokarzowi .... itd. A więc jak to się ma do dobrej anteny w cenie 150-200zł? Marek
Można zrobić kopię popularnych anten lemm: 44zwoje drutu DNE 0.8 na rdzeniu (izolatorze) o średnicy 15mm. Cewka powinna mieć 60mm. Promiennik (bat) tej anteny powinien mieć 120cm. Jest to odwzorowanie anteny lemm AT1200, zmniejszając liczbę zwojów cewki i wydłużając tym samym promiennik można przejść do kolejnych wersji tej anteny AT1500 i AT1700.
Antena musi być tak podłączona ,że oplot kabla ma się stykać z karoserią samochodu a sama antena z żyłą gorącą kabla antenowego.
Jeśli chcesz mogę wrzucić kilka fotek jak to wszystko wygląda, ale ja także namawiam cię do kupienia fabrycznej anteny, bo z samoróbką więcej zabawy niż to warte. Z czystym sumieniem mogę ci polecić model AT1500 lub dłuższą AT1700, na pewno będziesz zadowolony z jej pracy, a kupisz nową za niecałe 100zł http://www.alle... Pozdrawiam.
Załączniki:
lemm AT1500..JPG(88.9 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Robienie anteny jest troche niebezpieczne. Zrobiłem kiedyś dwie kopie anteny boston, jedna pracuje bardzo dobrze, ale w drugiej takiej samej którą zamontował mój kumpel na samochodzie urwał sie podczas jazdy promiennik i wbił w inny samochód. Kosztowało go to 500 zeta, wiec sam oceń co się bardziej opłaca.
witam.
jeśli interesują cię szczegóły co do wymiarów to naniosłem je na tą samą fotkę (innych narazie nie mam)
do gwintu cewki dochodzi jeszcze tylko element umożliwiający przykręcenie anteny do stopki typu DV
Załączniki:
lemm AT1500.wym.JPG(88.9 KB)
Czy to ,,ILE'' które dorysowałem do twojego rysunku ma jakieś znaczenie, czy długość karkasu może być różna i czy długość promiennika mierzyłeś od gwintu do końca, czy tylko sam ,,drut''??
Załączniki:
lemm_at1500.wym_2833.jpg(88.9 KB)
Tylko kolego janik_89 jak będziesz robił nowe fotki i je umieszczał na tym forum, to rozwiń cewkę oraz wyczyść tą śniedz. Karkas tej cewki oraz wymiary to nie ta bajka. Nawet osoba słabo widząca zauważy że w połowie uzwojenia jest... Fotki są naprawdę super!!!.
Zaraz będę w koszu ponownie lub co gorsze załapie kare ale moje zdanie to: Nawet tania antena (w miarę dobrze zestrojona) jest lepsza od domyślnej.
A ten temat powinien być w dziale: "Projekty i fantazje".
Co złego to przepraszam ale teraz w 100% wiem dlaczego tak często siada TX w CB. Oby tak dalej,.
Klient Pan. Klient płaci.
73 oraz 88 dla pań
widzę ,że trafił się rasowy znawca tematyki CB. Gdybyś znał anteny firmy Lemm to byś wiedział dlaczego w połowie cewki widać to co widać, ale ty wiesz najlepiej co to jest.
Co do śniedzi, to mi ona zupełnie nie przeszkadza, bo:
- jest to jedna z wielu części antenowych jakie posiadam w swoim garażu, a przez kilkanaście lat nazbierało się tego trochę.
- gdyby to była moja jedyna antena to również by mi to nie przeszkadzało, bo rozmowy na CB dawno temu przestały mnie bawić, sprzęt został zdemontowany i leży w szafce. Pozdrawiam.
oj oj widze że ktoś tu jest nie grzeczny. Kazdy potrafi krytykować a nie potrafi sam pokazać co zrobi
!
Teoretyzować każdy może.
Wracając do tematu ta antenka ładna nie powiem.
Tylko mi powiedz z czegho jest ten karkas bo albo nie doczytałem albo zjuz zapomnialem i co podłożyłes pod te cewke?
...A może zastosować inną konstrukcję? ...pytanie było: czy można samemu.. anie z czego skopiować?
Może coś takiego: antena to kawał promiennika wypuszczonego przez jakiś izolator przez karoserię (może być typowe mocowanie)
Pod karoserią układ dopasowujący: indukcyjność, pojemność.
Cewka może być wykonana na laminacie dwustronnym jako spiralna. Zmiana jej indukcyjności polega na zwieraniu zwojów...? Podrzucam pomysł, coś podobnego w wykonaniu dwupasmowym obecnie używam... Marek
Załączniki:
ant-cb.PDF(24.06 KB)
Witam Kolegów.
karkas http://www.slownik-online.pl/kopalinski/76D2026CE28A5059C12565E20050B3F6.php Jakiego izolatora użył producent? niestety nie wiem, ale myślę, że spokojnie można to wykonać z tarnamidu, tekstolitu ? itp. materiałów elektroizolacyjnych.
Co jest pod cewką ? (chodzi o tą deformacje zwojów).
producent zastosował taką mosiężną tulejkę która kończy się w połowie cewki; ma ona nieco mniejszą średnicę niż izolator i stąd ta deformacja.
Na fotkach niżej jest również porównanie cewki anteny AT71 MAGNUM do AT1500. jak widać cewki różnią się jedynie o jeden zwój, oraz sposobem mocowania górnej części trzymającej promiennik, no i oczywiście wyglądem zewnętrznej plastykowej osłonki. Długość promiennika w obu antenach jest prawie identyczna. Całkowita długość at71 wynosi 165cm, a at1500 167cm, więc skąd różnica w "zysku" 1dB jak podaje producent ?
Na fotkach widać również antenę lemm colt, której cewka nie kryje już takich tajemnic jak poprzednie modele. Antena jak widać jest przystosowana do innego typu główki, ale na upartego da się ją przykręcić do tej którą posiadam. Z tego co pamiętam (próby robiłem dawno i nie posiadam oryginalnego bata do niej) promiennik tej anteny ma mieć około 1550mm.
i jeszcze link do anteny którą mozna wykonać chyba w najprostrzy sposób .tylko wymiary cewki trzeba by tak na oko. to już oczywiście ciekawostka ,ale jesli ktoś ma ochotę kombinować z kawałkiem sprężyny, to czemu nie.
http://www.szafirek.pl/index.php/,details,id_pr,6396.html
Załączniki:
colt.JPG(89.75 KB)
colt el..JPG(92.8 KB)
lemm colt.JPG(91.79 KB)
wym AT1500.JPG(90.54 KB)
elem..JPG(90.17 KB)
deformacja.JPG(92.78 KB)
AT71 i AT1500.JPG(92.18 KB)
Kolega dał mi cewkę jakiejś anteny Lemm i wygląda tak jak te powyższe.
Tylko, że ma 34 zwoje i długość cewki wynosi 44 mm a nie 42 mm, natomiast karkas fi 14 mm.
Ponieważ darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby i chciałbym wykorzystać jakoś tą antenę, więc pytanko czy któryś z Kolegów mógł by mi pomóc i powiedzieć jaką długość winien mieć promiennik ?
Inaczej pozostaje żmudne cięcie długiego promiennika i w ten sposób wstępne dopasowanie.
Chciałbym wykorzystać tą antenę na 10 m jako mobilówkę wymienną z tą na 11 m CB.
Tak myślałem, że mi to pozostanie. Obcinanie i mierzenie.
Nawet próbowałem to na mobilku zrobić, ale.....
Wziąłem drut miedziany fi 3 mm (około) bo taki maksymalnie wejdzie do otworu i ...... mimo wszystko niechce utrzymać pionu.
Muszę coś wymyśleć aby ewentualnie czymś podwiązać od góry aby trzymał pion.
Zabawa na cały dzień (prawie), ale cóż innego pozostało.
.......no tak temat dla " znawców tematu" i dodatkowo wypowiedzi kolegów którzy "próbują pomóc" w budowie antent CB - co znaczy to ............? ? przy opisie cewki np. anteny LEM ?. Może ktoś poprostu napisze że jest to istotne że przy konstrukcji tej ant. -połowa cewki na części mośiężnej to nic innego jak pojemność wł. cewki która jest jak najbardziej ważna w takiej konstrukcji.
pozdrawiam budowniczych anten.
Oczywiście że ten fragment mosiądzu jest ważny. Co do stopki to wprawny śluzarz powinien to zrobiś bez problemu. Jeśli nie to powinno udać się to kupić w każdym sklepie z CB.
Do "generator", nareszcie ktoś to napisał to co ja miałem na myśli pisząc mój post.
"Może ktoś po prostu napisze że jest to istotne że przy konstrukcji tej ant. -połowa cewki na części mośiężnej to nic innego jak pojemność wł. cewki która jest jak najbardziej ważna w takiej konstrukcji. "
Pozdrawiam. Wiele serdeczności w tym nowym 2007 roku dla wszystkich.
szukam opisu jak zrobić najprostszą a jednocześnie skuteczną antenę do odbiornika (antena tylko do odbioru) (do kitu - AVT2807 B Miniodbiornik CB-19 30.00 brutto )
borąc pod uwagę że nie będzie ona służyła do nadawania, czy budowa byłaby prostsza?
Chciałbym zbudować antenkę w rodzaju tych stosowanych w radyjkach ręcznych, potem ją wykończyć izolacją termokurczliwą i korkiem, a może nawet wtyczką bnc
Witam po tym co przeczytałem odnosnie budowy anten nasuwa mi sie pytanie czy oplot przewodu koncentrycznego musi być połączony z karoserią auta,wpływa to na zasieg lub jakość sygnału ? .Bede wdzieczny za podpowiedż , gdyz cały czas jeżdze bez tego łączenia. A napewno znajdą sie osoby ktore mają więkdze doświadczenie niż ja .POZDRAWIAM
Dzięki za odpowiedż yes2mike wiec jak mam to zrobic czy wystarczy samo zmasowanie z karoserią mocowania anteny ,posiadam uchwyt antenowy bagaznikowy SF-40 mocuje sie go do auta za pomoca dwoch srob imbusowych czy przy porzadnym dokreceniu bedzie o.k ? czy musze w jakis inny sposob polaczyc oplot koncentryka z blachą ? Bede wdzięczny za podpowiedż !!!!!!!
"posiadam uchwyt antenowy bagaznikowy SF-40 mocuje sie go do auta za pomoca dwoch srob imbusowych czy przy porzadnym dokreceniu bedzie o.k ?" nie będzie ok . jestem wprawdzie początkującym użytkownikiem CB, lecz z wawodu elektryk . wiec tak - po pierwsze skręcając na śróbki imbusowe w uchwycie generalnie przykręcasz uchwyt do LAKIERU pokrywającego karoserię, i który jest izolatorem. Ja rozwiązałem ten problem następująco - do uchwytu anteny przykręciłem przewód ( dałem gruby głośnikowy z miedzi beztlenowej) , który następnie przykręciłem również do karoserii auta - tym sposobem masz idealne masowanie uchwytu i anteny , pozdrawiam.
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ Dyskusja dotyczy samodzielnej budowy anteny CB do samochodu o dobrym zasięgu. Użytkownicy potwierdzają możliwość wykonania anteny własnoręcznie, jednak zwracają uwagę na koszty i trudności techniczne, takie jak konieczność zakupu promiennika, podstawy, kabla i wykonania cewki. Podano schematy i wymiary cewki oraz promiennika na przykładzie anten firmy Lemm, m.in. modeli AT1200, AT1500 i AT1700, z zaleceniem prawidłowego połączenia oplotu kabla z karoserią pojazdu dla zapewnienia masy. Omówiono konstrukcję cewki z rdzeniem izolacyjnym (np. tekstolit, tarnamid) oraz zastosowanie mosiężnej tulejki w połowie cewki, co wpływa na pojemność własną i parametry anteny. Poruszono kwestie materiałów promiennika (stal, nierdzewka) oraz mechanicznej wytrzymałości i korozji. Wskazano, że antena magnesowa uzyskuje masę pojemnościowo przez podstawę, a połączenie oplotu z karoserią jest kluczowe dla anten montowanych na stałe. Podkreślono, że zasięg anteny zależy od długości promiennika i warunków propagacyjnych, a praktyczny zasięg jest zwykle mniejszy niż teoretyczny. Omówiono także metody strojenia anteny poprzez dobór liczby zwojów i rozstawu cewki, a także znaczenie jakości kabla i zestrojenia radia. Wskazano, że najlepsze efekty daje zakup fabrycznej anteny, jednak samodzielne wykonanie jest możliwe i może być satysfakcjonujące przy odpowiedniej wiedzy i staranności. Wygenerowane przez model językowy.