logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprogramować częstotliwości w CYBERCOM H112BT i H112L?

amd 11 Cze 2003 14:11 2502 8
REKLAMA
  • #1 245490
    amd
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Chcialbym sie dowiedziec jak zaprogramowac czestotliwosci kanalow i inne parametry w CYBERCOM – H112BT i CYBERCOM H112L ?
    Jest do tego jakis programik i interfejs ?
    Zauwazylem ze dosyc czesto sie rozprogramowuje i narazie stosuje metode programowania eepromu w programatorze.
  • REKLAMA
  • #3 246174
    amd
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Nie jestem pewien czy to Merx gdyz te radia z ktorymi sie spotkalem mialy umieszczona nazwe CYBERCOM. Byly to male przenosne radia z wyswietlaczem LCD i 4 przyciskami przezroczystymi w prawym gornym rogu obudowy. Te konkretnie mialy zaprogramowane czestotlwosci okolo 160 Mhz. Przypominaly ksztaltem np. Ericssona A1018s czy S868. Pojemnik na akumulatorki stanowil tylna polowe obudowy. Po rozkreceniu obudowy widac bylo na co zwrucilem uwage 2 pola oznaczone C i chyba U
    czyli CLK i DATA z eepromu. Nic wiecej nie moge powiedziec. Gdy trafi mi sie zrobie zdjecie i przesle. Trafiaja mi sie najczesciej z powodu utraty danych w eepromie a ze fizyczny dostep do eepromu jest trudny chcialbym wiedziec czy jest inny sposob ich programowania.
  • REKLAMA
  • #4 412543
    Radek007
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    No właśnie, może ktoś ma schemat interfejsu i program do tych radyjek? :D
    Oba radyjka to jedno i to samo, tylko robione przez inną firmę.
  • REKLAMA
  • #6 419057
    Radek007
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Dzięki za info, programik już działa, pozostał jeszcze problem interfejsu, może ktoś taki posiada i mógł by zrysować schemat, bądź wykonać skany płytki po ubu jej stronach? Z góry wielkie dzięki. Pozdrowienia
    RADEK.
  • REKLAMA
  • #7 459703
    jkk
    Poziom 20  
    Ocena: 40
    Sofcik to nie problem,moźna znaleść na stronie. Gorzej z programatorkiem. W oryginalnym, (który podłącza się do PC-ta przez RS232 i trx-em przez gniazdo mikrofonowe) siedzi sobie konwerter MAX 232 i procek AT89C51 -zaprogramowany. Coś takiego trzeba kupić (jest w ofercie merxa) lub pożyczyć od kogoś bo raczej nie opłaca się robić układu samemu. A tak swoją drogą mam h112 już 3 lata i ani razu sam mi się nie rozprogramował choć już raz kąpał się w kałuźy i nie wiem ile razy zaliczył glebę... Fajne radyjko tylko ma fatalnie cichy głośniczek i strasznie delikatne gniazdo antenowe. Trzeba szybko zastąpić odcinkiem linki drut łączący gorący pin gniazda z płytką, bo wyłamuje się i grozi spaleniem nadajnika juź po krótkim okresie użytkowania.
  • #8 459743
    jkk
    Poziom 20  
    Ocena: 40
    I jeszcze jedno. Moźna sklonować zawartość pamięci jednego h112 na drugi. Potrzebny jest tylko kabelek 2x mini jack stereo. Dokładny opis - guzikologia obu radyjek przy klonowaniu dostępny jest w helpie do softu. Na pewno jest też w serwisówce, ale takiej sam poszukuję. Tylko trzeba uwaźać, w którą stronę się klonuje. Miłej zabawy ;)
  • #9 609147
    Dulan
    Poziom 26  
    Ocena: 246
    Semco, tak brzmi nazwa tego radiotelefonu. Ja posiadam profesjonalną wersję SHT-312 i programatorek też by mi spasił. Jak narazie jest taki u nas dostępny na stronie http://maycom.pl/pages/cennik.htm w cenie 180zł. Drogawo :(

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy programowania częstotliwości i parametrów radiotelefonów CYBERCOM H112BT oraz H112L. Użytkownicy wskazują, że oba modele są bardzo podobne, prawdopodobnie klonami Standard 112, a także mogą być powiązane z marką Merx. Program do programowania tych radiotelefonów jest dostępny, m.in. na stronie merx.com.pl, jednak problemem pozostaje interfejs programujący. Oryginalny programator łączy się z komputerem przez RS232 i z radiem przez gniazdo mikrofonowe, wykorzystując konwerter MAX232 oraz mikrokontroler AT89C51. Wymaga on specjalistycznego sprzętu, który można kupić lub pożyczyć, gdyż samodzielne wykonanie jest nieopłacalne. Alternatywnie można programować pamięć EEPROM bezpośrednio, choć dostęp do niej jest utrudniony. Możliwe jest również klonowanie zawartości pamięci jednego radia na drugie za pomocą kabla 2x mini jack stereo, z zachowaniem odpowiedniej kolejności klonowania. Wspomniano także o modelu Semco SHT-312, który posiada własny programator dostępny komercyjnie. Dodatkowo zwrócono uwagę na konstrukcyjne wady radiotelefonów H112, takie jak delikatne gniazdo antenowe i cichy głośnik.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA