logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ALCATEL 9226MX - Jak przeprogramować radio na pasmo 70cm?

SP7SEC 28 Paź 2003 18:48 85015 359
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak przeprogramować Alcatela 9226MX, żeby pracował w paśmie 70 cm?

Da się to zrobić głównie przez wgranie zmodyfikowanego softu z francuskiej strony, bo fabryczny firmware Alcatela nie przewiduje pracy w 430–440 MHz [#8741414][#8857565] Po flashu radio uruchamia kilka trybów pracy, w tym zakres 430–440 MHz, a częstotliwość można wpisywać z klawiatury i zatwierdzać `*`; dostępne są też ustawienia mocy P1–P4, skanera i część funkcji serwisowych [#8857565] Do programowania wystarcza prosty interfejs TTL/RS232 na MAX232, podłączony do właściwego gniazda radia; radio ma być wyłączone, a włącza się je dopiero po komendzie odczytu/zapisu z programu [#1563363][#1441935][#3502687] Użytkownicy potwierdzili, że po takim flashu Alcatel działa na 430–440 MHz, choć na górze pasma może być słabsza czułość i czasem trzeba korygować VCO lub obwody wejściowe [#8741414][#7220609][#7369489]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 377970
    SP7SEC
    Poziom 29  
    Ocena: 410
    Witam
    Proszę o jakąkolwiek pomoc w przeprogramowaniu radia Alcatel 9226MX na pasmo 70cm.

Pozdrawiam
    Nie pisz tytułów dużymi literami - REGULAMIN.[h]
  • #3 383272
    SP7SEC
    Poziom 29  
    Ocena: 410
    postaram sie powalczyc o wynikach poinformuje
    dzieki
  • #4 598772
    voltbolt
    Poziom 13  
    Ocena: 26
    Witaj SP7SEC, tu SQ7 LY.
    teraz ten alcatel jest u mnie, i już prawie go przeprogramowałem.
    :)

Tzn. Już jest zaprogramowany, różne opcje itp, ale jeszcze nie na pasmo 70 cm.
    Jak chcesz to mogę podrzucić więcej info.

73 Vy SQ7LY
  • #5 625797
    Voyagerr
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Też jestem zainteresowany.

SP5-025-675
  • #6 626473
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    Soft firmowy Alcatela nie przewiduje pracy w paśmie 430-440. I kiszka.
    Prawdopodobnie zablokowali to aby sprzęt nie cieszył się powodzeniem wśród amatorów i przez to był "bezpieczny" do zainstalowania na stałe w pojazdach Energetyki.
  • #7 626578
    generator
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    Bądzmy dobrej myśli - "polak potrafi" :sm5:
  • #8 626632
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    Tak - oczywiście że potrafi - mój kolega już rozgryzł komunikacje z kontrolerem w panelu alcatela i powoli pisze program na '51 - ale oryginalny proc wylatuje.
  • #9 626667
    generator
    Poziom 20  
    A może ktoś z kolegów spotkał się z alcatelem ręcznym 9226HX ??.
  • #10 634147
    Voyagerr
    Poziom 15  
    Mam takowy
    9226 HXD
  • #11 636126
    generator
    Poziom 20  
    TO może WOYAGER pomożesz w zaprogramowaniu takowego radia ?.
    Głównie chodzi o interfejs.
  • #12 636831
    Voyagerr
    Poziom 15  
    Mój egzemplarz to typowe trunkingowe radio używane w Lubzelu. Nie mam niestety do niego żadnych interfejsów. Widziałem za to jak chłopaki w Lubzelu przestawiali 9220 (wersję bazowo/przewoźną) w tryb zwykłej pracy na 430MHz, więc pewnie i z ręczniakiem da się to zrobić. Robili to jakąś kombinacją klawiszy (nie udało mi się podejrzeć jaką) podczas uruchamiania radia...
  • #13 750250
    zxc
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    dla zainteresowanych daję schemat programatora do 9226 hx
    Załączniki:
    • ALCATEL 9226MX - Jak przeprogramować radio na pasmo 70cm? Scan10005.jpg (29.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 750255
    zxc
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    i opis wejść do hx9226
    Załączniki:
    • ALCATEL 9226MX - Jak przeprogramować radio na pasmo 70cm? Scan10013.jpg (81.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 764801
    Voyagerr
    Poziom 15  
    No i jak tam, GENERATOR, z tym ręczniakiem?
  • #16 766059
    generator
    Poziom 20  
    Na dzień dzisiejszy to bez problemów czytam radio,z zapisem jeszcze mi nie wychodzi (może nie w tym programie próbowalem, zgłasza jakis parametr odnośnie mocy mu nie pasuje) z braku czasu nie podejmowalem dalszych prób .osobiśie używam innego interfejsu niż ten powyżej ale jak nie będzie mój działał to wykonam i ten.
  • #17 774737
    generator
    Poziom 20  
    No i w końcu udało się, radio komunikuje się w obie strony. Swoją drogą nie spodziewałem sie takich problemów ponieważ zakłócić komunikację w tym sprzęcie może każdy komunikat na ekranie i należy wpinać interf. w odpowiednim momencie.
    ( nie może być podłączony na "stałe")Jeśli ktoś będzie miał jakieś problemy oczywiście
    pomogę.

Pozdrawiam.
  • #18 783620
    Voyagerr
    Poziom 15  
    Co więc można zrobić z takim ręcznym 9226 HXD ?
    Da się toto nakłonić do pracy w ciągłym zakresie 70cm?
    Były podawane tu różne interfejsy i programy.
    Możesz wskazać to co potrzebne? Dzięki.
  • #19 1080499
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 322
    Moze ktos (przy pomocy kodow serwisiwych) rozgryzl juz jak te wszystkie zmiany zapamietac ? Troche bawilem sie selektywnymi wywolaniami: CCIR, DTMF, ZWEI (1 i 2) oraz FSK... Szkoda troche tych ustawien, bo niestety sa kasowane przy ponownym odpalaniu radia :(

Mowie oczywiscie o recznym HX i kodach serwisowych...
  • #20 1098323
    Krakers1
    Poziom 2  
    A może ktoś poratuje i wyśle na mail'a (lub napisze) mi te kody serwisowe lub poda link bo na tym kilka postów wyżej nie ma ??? Albo ja nie widzę
  • #21 1100777
    yes2mike
    W HX'ie robisz tak: Odpalasz radio i w momencie, kiedy na wyswietlaczu pojawia sie napis "TEST" wciskasz klawisz z przekreslona sluchawka a nastepnie szybko naciskasz trzy razy przycisk z trzema kropkami :) Radio odpala sie z otwarta blokada, ale mozesz ja zablokowac naciskajac trzy razy klawisz z trzema kropkami az pojawi sie "HP"... Naciskasz trzy kropki - pojawi sie "SQUELCH"... Reszte sam rozgryziesz ;)

No i ktos bawil sie tym w koncu ? ;)

I jeszcze jedna sprawa. Czy aby przypadkiem MAX232 nie jest tanszym zamiennikiem tego dziadowskiego ukladu ?

A moze ktos ma instrukcje obslugi do tego dziadostwa ? Mam na plycie, ale niestety ten plik jest popsiuty :( No i oprogramowanie, bo okazalo sie, ze mam do 9220 mobilnego i recznego... A owe radia niestety smigaja w innym pasmie.
  • #22 1100894
    Krakers1
    Poziom 2  
    Instrukcę mam (angielski i polski) ale to po nowym roku bo muszę poszukać i zeskanować
  • #23 1110496
    radiomechanik
    Poziom 23  
    Ocena: 57
    witam szacowne towarzystwo - na początek najlepszego w nowym roku ;-) miałem kietys to "nieszczęście" pracować własnie w tej dziwnej firmie i przez pewiem czas byłem przydzielony do projektu PMR ... tak więc większość radiotelefonów ręcznych pochodzi z demobilu zakładów energetycznych, i w związku ze specyfiką sprzętu i jego wąskopasmowością niewiele da się zrobić z tym tematem, po za tym zostało już tylko logo firmowe na obudowie bo fabrykę przejął koncer ICR (jeżeli dobrze pamiętam) w dodatku sprawę komplikuje "dziwne" podejście do problemu inżynierów francuskich (bardzo mało komunikatywni ludzie - dokumentację sprzętu przysłali w postaci n-tej kserokopii), z tego co pamiętam najlepsze użytkowo byłyby radiotelefony MX stosowane w Krakowskim MPK (testowo można było odebrać pasmo w zakresie od 420 do 470 MHz)
    z moich doświadczeń pamiętam iz oryginalne interface czasami nie chciało współpracować z niektórymi komputerami (szczególnie laptopy) - chodziło o różnice w poziomach napięć portu RS232 -potrzebny był konwerter ;-)
  • #24 1112409
    SP13360QS
    Poziom 11  
    Witam w nowym roku! Ja ogólnie pracuję na ALCATELU 9226 mx, który (trudno się nie domyśleć) pochodził z energetyki poznańskiej. Kupiłem go na giełdzie w poznaniu za grosze jako uszkodzone (osoba, która mi to radio sprzedawała, nie miała pojęcia o sprzęcie radiokomukikacyjnym i dlatego sprzedała go jako uszkodzone). Radio oczywiście działa i to bardzo dobrze!!! Ma polskie menu z dodatkami ( można nawet włączać rogera beepa i wiele innych bajerów). Radio przerobiła mi warzszawsak firma, zajmująca się zaopatrzeniem w sprzęt radiokomunikacyjny polskie służby tj.: Policje,pogotowie etc. Nie mieli oni problemu z tym radyjkiem i przerobili mi go w tydzień czasu za śmieszne pieniądze! Wszystko jest możliwe!
  • #25 1112481
    yes2mike
    Oooo! Warszawska firma powiadasz ? A co to za firma ? Ja mam HX'a i niebardzo mam czas na zabawe w budowe programatora ;)

BTW. Kolega Krakers poczynil juz jakies postepy w skanowaniu lopatologii (instrukcji)? :)
  • #26 1114083
    radiomechanik
    Poziom 23  
    ja mam tylko pytanie czy ta przeróbka przez ową firmę umozliwia pełne przestrajanie w paśmie (na razie jest to możliwe tylko w teście) oraz czy podcczas pracy przemiennikowej daje ton 1750 Hz ? już nie wspomnę o CTCSS ....
  • #27 1117815
    yes2mike
    Hmmm, HX nie ma CTCSS'a... A MX ma ? Chyba wiele toto sie nie rozni... Chyba.
  • #28 1125357
    radiomechanik
    Poziom 23  
    normalnie to wiadomo że jest to tylko terminnal łaczności tnrunkingowej, mnie (i zapewne nie tylko mnie) interesuje co o ta "owa" warszawska firma wyczynia cuda z HX-em, kolega jakoś się tym pochwalił i "siedzi" cicho nie przedstawiając żadnch szczegółow tej przeróbki sprzętu. Uważam że bez "przefleszowania" oraz ingerencji w VFO się nie obędzie chociaż to jest pasmo tylko 10 MHz w górę ...
  • #29 1129223
    yes2mike
    A ja mysle, ze wystarczy grzebnac w samym programie...

Panowie, czemu ten pasjonujacy temat umarl ?
  • #30 1136597
    gladoski
    Poziom 11  
    Witam może się przyda opis Alcatela 9226hx po Polsku prześle na i-meil bo troche zajmuje.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy przeprogramowania radiotelefonu Alcatel 9226MX na pasmo 70 cm. Fabryczne oprogramowanie nie przewiduje pracy w paśmie 430-440 MHz, co jest prawdopodobnie blokadą producenta, aby ograniczyć zastosowanie sprzętu do służb energetycznych. Użytkownicy wymieniają się informacjami o interfejsach programujących, schematach programatorów opartych na układach LT1181 i MAX232 oraz problemach z komunikacją i zasilaniem programatora. Programowanie wymaga podłączenia do portu szeregowego TTL na złączu mikrofonowym lub akcesoriów, zasilania stabilizowanego 5 V pochodzącego z radia i odpowiedniego momentu włączania radia (zwykle radio jest wyłączone podczas nawiązywania komunikacji, a włączane dopiero przy komendzie odczytu/zapisu). Wskazano, że oryginalne oprogramowanie i interfejsy są trudne w obsłudze, a niektóre funkcje programowania są ukryte lub częściowo zablokowane. Pojawiły się też informacje o przeróbkach sprzętowych, takich jak wymiana procesora w korpusie na własny, oraz o możliwości zmiany pasma za pomocą kombinacji klawiszy, choć ustawienia te nie są trwałe i resetują się po wyłączeniu radia. Wątek obejmuje także dyskusje o modelu 9226HX, który jest wersją ręczną, oraz o innych modelach z serii 9220. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z budową interfejsów, problemami z kompatybilnością oprogramowania, a także poszukują oryginalnych plików konfiguracyjnych (.CCT) i instrukcji obsługi. Wspomniano o firmach zajmujących się przeróbkami radiotelefonów dla służb oraz o ograniczeniach wynikających z konstrukcji sprzętu i oprogramowania. Dodatkowo poruszono temat anten i możliwości ich dostosowania do pasma 70 cm oraz kwestie związane z trunkingiem i sygnalizacją CTCSS.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA