logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV THOMSON 25DG22E - Pasy na ekranie przy niektórych kanałach po zmianach operatora

markoza 11 Cze 2006 13:22 3079 17
REKLAMA
  • #1 2719062
    markoza
    Poziom 11  
    Telewizor Thomson 25DG22E chodził bez problemów do czasu aż operator kablówki wprowadził pakietyzacje i zamieszał kolejnością programów Od tej pory na czterech i tylko na tych czterech programach mam dziwny objaw . Discovery, Discovery Civilisation, Discovery Sci-Trek , Animal Planet Pasy na górze i na dole ekranu Ale nie cały czas . Pasy znikają na przykład jak wchodzi reklama a jak się skończy to są znowu Albo jeden program ma pasy a inny nie na tym samym kanale I nic dziwnego by w tym nie było Gdyby to wyglądało tak jak na foto po lewej A wygląda tak jak na foto po prawej Obraz jest przykryty tymi pasami Np. logo programu po prawej
    Czyli są generowane przez telewizor ? Tylko co mu karze je generować ? Serwis TV Thomson mówi że to wina operatora kablówki A Ci Twierdzą że winny jest telewizor .
    Gdzie jest pies pogrzebany ? Czy ktoś spotkał się z takim zjawiskiem ?
    Nie pomaga ustawienie kontroli formatu 4/3 czy 16/9 A na innym TV w tym samym czasie jest OK. np. tuner TV w kompie Fotka po lewej
    Link do kilku przykładowych zdjęć z tym zjawiskiem http://markoza.fotosik.pl/albumy/23720.html

TV THOMSON 25DG22E - Pasy na ekranie przy niektórych kanałach po zmianach operatora
  • REKLAMA
  • #2 2719213
    wojtex1111
    Poziom 21  
    Ocena: 69
    cześć,to wygląda jakby się nakładały na siebie dwa silne sygnały
    leżące blisko siebie,które przesterowują TV,a więc może by pomógł
    jakiś oporowy tłumik antenowy,pozdrawiam.
  • #3 2719295
    markoza
    Poziom 11  
    Raczej nie Pasy są czarne Tylko na fotce tak wygląda że coś przebija
    A może mu się coś pomieszało w ustawieniach i mozna by to usunąć w trybie serwisowym Ale nie wiem co mogę tam zmienić
  • #4 2719342
    wojtex1111
    Poziom 21  
    Ocena: 69
    no nie wiem, skoro serwisanci powiedzieli że TV jest OK,to ja bym szukał
    wad po stronie kablówki,pozdrawiam.
  • #5 2719665
    DziadzioMiecio
    Poziom 27  
    Ocena: 144
    Napewno wina lezy po stronie kablowki wyrazny efekt zbyt blisko ustawionych kanalow twoj tv z tym sobie nie radzi nie dlubac w telewizorku szkoda go rozstroic.
    twoja firma oszczedza na sprzecie i laduje uzadzenia dwowstegowe .co powoduje takie zaklocenia przy dokladnym ustawieniu kanalow i wzmacniaczy da sie to naprawic ale ty tego nie usuniesz zreszta w moim miescie jest ten sam operator kablowy i wystepuja tego samego typu problemy .
  • REKLAMA
  • #6 2720721
    markoza
    Poziom 11  
    DziadzioMiecio Moim operatorem kablówki jest Gawex http://www.gawex.pl/www/strona/index.php Częstotliwości na kanałów na których to występuje to 703,25 719,25 Potem są 3 kanały bez tego efektu 735,25 751,25 767,25 i znowu jeden z efektem 783,23 znowu jeden bez 799,23 i następny z efektem 815,25
    Dalej są jeszcze dwa bez problemu
    Chciałem jeszcze zwrócić uwagę że efekt ten nie występuje stale ale i nie włącza się przypadkowo na przykład w czasie emisji jakiegoś programu Musi się zmienić nadawana audycja Na przykład reklama A przy przełączaniu kanałów przez sekundę jest OK. Potem wchodzą pasy albo nie i jeśli nie to już nie wejdą dopóki nie zmieni się nadawany program Nigdy w czasie emisji danej audycji obraz się nie zmieni Czyli nie są to zakłócenia przypadkowe One kierują się określonymi regułami Moim zdaniem coś w sygnale co telewizor źle interpretuje
  • #7 2815701
    ersw
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!
    Zmieniłem niedawno operatora kablówki na UPC i zamierzałem pisać do UPC w tej sprawie ale widze że sprawa nie jest taka oczywista. Mój telewizor to THOMSON 29DJ42E ICC20, i występuje na nim dokładnie takie samo zjawisko jak opisane w postach powyżej. Zauważyłem jeszcze coś co wydaje się potwierdzać że sprawa może być związana ze złą interpretacją sygnałów przez odbiornik TV: a więc po wejściu w opcje strojenia np. ręcznego i automatycznym dostrojeniu do kanału jest OK, wystarczy jednak wyjść z trybu strojenia i "pseudo-panorama" pojawia się. I jeszcze jedno na DISCOVERY SCIENCE efektu "pseudo-panoramy" nie ma na pozostałych kanałach tematycznych DICOVERY jest. A może jednak operator kablówki może coś z sygnału wyłączyć i wtedy THOMSON-o podobne telewizory nie będą głupiały?
  • #8 2889045
    markoza
    Poziom 11  
    Tak jak pisze ersw po wejściu do menu i ustawienia efekt znika Po wyjściu z menu pojawia się znowu . Jak obniżę poziom sygnału tak że obraz mam zaśnieżony też znika . Po nagraniu audycji na magnetowid i odtwarzaniu z taśmy czasem jest a czasem nie I jak sobie z tym poradzić ????
  • #9 2889176
    robiel
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    witam
    kamyczek do ogródka
    mam tez thomsona na icc 20
    korzystam z tunera cyfra i polsatowskiego
    w obu tunerach tylko na discovery wystepują takie zjawiska
    myślę ze coś jest w emisji sygnału a nie winny operator
    nie mam 16/9 więc nie mogę sprawdzić jak by wygladało w takim przypadku.
    myslę że coś jest w sygnale i powoduje to błędną interpratację zachowania się dekodera trybu 16/9 i 4/3
    pozdrawiam
  • #10 2892238
    markoza
    Poziom 11  
    Dzięki robiel To cenna informacja Nie miałem możliwości sprawdzenia tego na antenie satelitarnej . Jeszcze mam to zjawisko na Animal Planet A facet z servisu Thomsona coś wspominał że to wina dekodera Polsatu
    Ale kiedyś tego nie było Co oni nakombinowali ?
  • REKLAMA
  • #11 3457076
    lewciu
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam!!!
    Mam takie same objawy na Thomsonie 25dg22e z tv kablowej tylko na dwóch kanałach Discovery i Animal Planet.Natomiast odbiór z tunera Polsatu Echostar 616 jest jak najbardziej normalny.Tylko że tuner polsatowski nie posiada wyjścia antenowego i jest połączony eurozłączem.Więc gdzie szukać przyczyny"czarnych pasów"?
  • #12 3457132
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Można jeszcze tak:
    naciskając jednocześnie na klawiaturze TV Pr- i Vol- załączyć wyłącznikiem przytrzymując w/w.
    Pojawi się tryb serwisowy i w nim trzeba przejść do Setup i odznaczyć WSS zaznaczając Store.Wyjście z trybu poprzez wyłączenie TV wyłącznikiem.
  • #13 3457176
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Mając klienta z takim problemem (pracuje w kablówce) zwykle:
    - sprawdzam poziom sygnału
    - ide do sąsiada i sprawdzam u niego
    - przywoże do klienta własny telewizor

Dwie ostatnie metody rozwiązują wątpliwości, gdzie leży wina.
  • #14 3457232
    CHACA
    Poziom 43  
    Opisane przypadki przerabiałem wielokrotnie i napewno nie jest to wina kablówki.
  • REKLAMA
  • #15 3457497
    danao
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    I ja się dołączę, że nie jest to wina kablówki.Po pierwsze serwisuję RTV, a po drugie tak jak koledzy powyżej sie wypowiadający udowadniam klientom uszkodzony TV po podstawieniu "naszego" tv i wcześniejszym sprawdzeniu sygnału...powinna pomóc podpowiedz _OBCY_ego...
  • #16 3460953
    lewciu
    Poziom 11  
    OBCY dziękuje ci bardzo!!!Zrobiłem jak pisałeś i obraz mam na tych kanałach NORMALNY!!!Problem rozwiązany.
  • #17 3463838
    CHACA
    Poziom 43  
    Nie ma za co. Zamykaj temat.
  • #18 3475200
    lewciu
    Poziom 11  
    Problem rozwiązany można zamknąć temat.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Thomson 25DG22E zaczął wyświetlać czarne pasy na górze i dole ekranu tylko na wybranych kanałach tematycznych (Discovery, Discovery Civilisation, Discovery Sci-Trek, Animal Planet) po zmianie operatora kablówki i wprowadzeniu pakietyzacji oraz zmiany kolejności programów. Pasy pojawiają się nieregularnie, znikają podczas reklam lub w trybie serwisowym, a także przy obniżeniu poziomu sygnału. Problem nie występuje na innych telewizorach podłączonych do tej samej sieci kablowej ani przy odbiorze z tunera satelitarnego Polsatu Echostar 616. Ustawienia formatu obrazu 4:3 lub 16:9 nie wpływają na problem. Sygnał kablowy zawiera kanały o częstotliwościach blisko siebie, co może powodować interferencje lub błędną interpretację sygnału przez dekoder telewizora. W trybie serwisowym telewizora Thomson można wyłączyć funkcję WSS (Wide Screen Signaling), co usuwa efekt pasów. Eksperci serwisowi i pracownicy kablówki wskazują na uszkodzenie lub nieprawidłową interpretację sygnału przez telewizor, a nie na problem operatora. Problem został rozwiązany przez wyłączenie WSS w trybie serwisowym telewizora.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA