logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

THOMSON 29DJ42E ICC 20 - poziome linie na kanałach kablówki UPC

ersw 25 Mar 2007 19:43 2517 10
REKLAMA
  • #1 3718479
    ersw
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam problem, od jakiegoś czasu pojawiły się dwa cienkie poziome paski, które położenie zmieniają w zależności od wybranego kanału w TV (są wyżej albo niżej) na niektórych kanałach są bardziej widoczne na niektórych mniej. Przy jasnych sekwencjach obrazu telewizyjnego paski robią się bielsze i nieznacznie rozszerzają. Przy sygnale z DVD pasków nie ma. Założyłem nawet separator galwaniczny na wejściu z kablówki ale jest bez zmian. A może sprawa jest po stronie kablówki? Mam UPC. Zdjęcie pozimych pasków z załączonym *.jpg-u
    Załączniki:
    • THOMSON 29DJ42E ICC 20 - poziome linie na kanałach kablówki UPC Paski_ICC20_small.JPG (60.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3718505
    romanw51
    Poziom 18  
    Ocena: 31
    Witam
    Wymień elektrolity wokól TDA8177F,jeśli to nie pomoże to podstaw scalak.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3719103
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    Jeśli ten sygnał nie wchodzi po niskiej to sprawdź czy jest przy zwykłym sygnale antenowym "naziemnym" czy tylko z kablówki. Na pewno jest zakłóceniem zewnętrznym, wchodzącym przez wejście antenowe. Podobne efekty daje lekko wzbudzony wzmacniacz (lub zasilacz) anteny naziemnej. Może to być przedłużacz pilota lub videosender u sąsiadów pracujący na dużo wyższej częstotliwości (blisko komórek) ale ze sporą mocą. To nie okolice TDA
  • REKLAMA
  • #4 3725674
    ersw
    Poziom 11  
    No więc sprawa wygląda tak, nie mam podłączonej anteny TV naziemnej, sygnał mam tylko z kablówki wprowadzony do TV poprzez wejście antenowe. Przed wszystkim znajduje się modemem, TVK do którego jest podłączona linia telefoniczna (VOIP) też z UPC. Robiłem nawet próby ominięcia modemu, (wyłączałem go nawet z zasilania) nie ma to związku z paskami - czy z modemem czy bez są paski. Została mi do zrobienia jedna próba - właczę sygnał po wejściu antenowym np. z VHS-a i jeżeli nie będzie pasków to chyba wykluczę usterkę telewizora.
    A jeżeli chodzi o ten VIDEOSENDER lub przedłużacz pilota, można to jakoś zobaczyć z powietrza np. analizatorem widma radiowego?
    Czy uszkodzony wzmacniacz budynkowy kablówki może dać podobny efekt?
  • REKLAMA
  • #5 3726060
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Pod warunkiem,iż ta usterka będzie występowała u wszystkich lokatorów.
  • #6 3850708
    ersw
    Poziom 11  
    No więc podszedłem do tematu poważnie, pożyczyłem na chwilę analizator sygnału antenowego KWS Electronic AMA30, i po podłączeniu analizatora do kabla koncentrycznego zamiast TV, poziomych linii nie ma (Analizator ma opcję podglądu sygnału). Sygnał wideo jest na poziomie 65dB/uV. Więc poziome linie są generowane w odbiorniku TV. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć od czego zacząć poszukiwania? Charakterystyczną cechą poziomych linii jest wyraźne powiększanie się przy jasnych fragmentach programu TV. Linie robią się szersze, jaśniejsze i zakłócony jest też przez chwilę dźwięk.
  • #7 3850886
    elek555
    Poziom 37  
    Analizując obecność tych 2 linii można wysnuć wniosek że są jakąś harmoniczną otrzymaną z kablówki, najprawdopodobniej z jej wzmacniacza- skoro znikają przy sygnale z DVD. Sprawdzałeś u sąsiadów? Może pętla wzbudzenia zamyka się tylko u Ciebie? -skoro efekt znika też po wprowadzeniu elementu dodatkowego(KWS) i idąc tym tropem należałoby wpiąć odpowiedni tłumik.
  • #8 3852380
    ersw
    Poziom 11  
    Efekt pasków pojawiających się pasków na TV THOMSON 29DJ42E jest zawsze, jeżeli podłączę w to samo miejsce komputer z kartą TV na ekranie komputera obraz jest OK bez pasków, jeżeli podłączę w to miejsce wspomniany wcześniej analizator na podglądzie sygnału w analizatorze pasków nie ma. Stąd wywnioskowałem że paski nie powstają z winy kablówki a winny jest raczej mój THOMSON. Jeżeli sygnał zakłócający pochodziłby z kablówki to dlaczego widać go tylko po podłączeniu mojego telewizora. Załączam jeszcze kilka zdjęć poziomych linii.
    Załączniki:
    • THOMSON 29DJ42E ICC 20 - poziome linie na kanałach kablówki UPC PICT3464_small.jpg (94.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • THOMSON 29DJ42E ICC 20 - poziome linie na kanałach kablówki UPC PICT3461_small.jpg (129.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • THOMSON 29DJ42E ICC 20 - poziome linie na kanałach kablówki UPC PICT3457_small.jpg (133.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • THOMSON 29DJ42E ICC 20 - poziome linie na kanałach kablówki UPC PICT3456_small.jpg (116.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • THOMSON 29DJ42E ICC 20 - poziome linie na kanałach kablówki UPC PICT3448_small.jpg (106.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 3852863
    elek555
    Poziom 37  
    Aby jakaś zrównoważona konstrukcja stała się generatorem wystarczy by został spełniony DLA NIEJ warunek fazy i amplitudy. Ale jeśli zmienisz jej zawartość czy elementy / np. głowicę o innym wzmocnieniu/ to wszystko jest już zupełnie innym układem i wcale nie musi się wzbudzać. Spróbuj założyć zwykły tłumik sygnału na wejście/w. amplitudy:)/
  • #10 3853420
    bemo1
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Należy wyeliminować kablówkę. Podłącz wideo po w.cz. Jeżeli linie znikną zastosuj tłumik antenowy do podłączenia kablówki.
  • #11 3855687
    ersw
    Poziom 11  
    No więc zrobiłem tak, pożyczyłem 3 tłumiki o wartościach 3, 4 i 6dB. Dokręcałem je kolejno pomiędzy telewizor a wejście kablówki. Przy wszystkich tłumikach wkręconych (3+4+6=13dB) paski wyraźnie zbladły a na niektórych kanałach już nie było ich widać. Problem tylko w tym że przy takim tłumieniu niektóre kanały w UPC są już czarno-białe a ogólna jakość ulega znacznemu obniżeniu - sygnał oscyluje w granicach 50-52dB/uV. Czyli rozumiem że mogę z czystym sumieniem wzywać kolegę z UPC?
    P.S.
    Przy podłączeniu sygnału z VIDEO-odtwarzacza po wysokiej obraz jest czysty jak łza.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora THOMSON 29DJ42E, na którym pojawiają się dwa cienkie poziome paski zmieniające położenie w zależności od kanału kablówki UPC. Paski są bardziej widoczne przy jasnych obrazach i nie występują przy sygnale z DVD. Separator galwaniczny oraz wyłączenie modemu UPC nie eliminują problemu. Analizator sygnału antenowego KWS Electronic AMA30 wykazał brak pasków na sygnale, co wskazuje, że zakłócenia generowane są wewnątrz odbiornika TV, a nie w kablówce. Podłączenie innego urządzenia (komputer z kartą TV) do tego samego sygnału nie powoduje pojawienia się pasków. Próby zastosowania tłumików sygnału (3, 4 i 6 dB) między kablówką a telewizorem zmniejszyły widoczność pasków, ale obniżyły jakość obrazu i spowodowały czarno-biały obraz na niektórych kanałach. Sugeruje to, że problem leży w telewizorze, prawdopodobnie w układzie wzmacniacza lub scalaku TDA8177F, którego wymiana może pomóc. Możliwe jest także wzbudzenie układu w telewizorze powodujące generowanie harmonicznych widocznych jako poziome linie. Zalecane jest dalsze testowanie z tłumikami i ewentualne wezwanie serwisu UPC w celu sprawdzenia jakości sygnału kablowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA