Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Fabryka prądu
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

unitra ws-354 - ścieżki...

11 Cze 2006 15:12 1934 6
  • Poziom 14  
    Witam, mam problem ponieważ nabyłem ten wzmacniacz i są w nim pourywane ścieżki przy tranzystorach... nie wiem które idą do której nóżki. Byłbym bardzo wdzięczny gdyby mógłby mi ktoś powiedzieć kilka wskazówek dotyczących ścieżek i tychże nóżek :/
  • Fabryka prądu
  • Poziom 37  
    Mógłbym coś powiedzieć, ale najlepsze byłoby zdobycie instrukcji
    serwisowej lub chociaż schematu. Domyślam się, że problem dotyczy
    tranzystorów mocy mocowanych do radiatora. Jeżeli wskutek nieumie-
    jętnego wylutowywania ścieżki zostały zniszczone należy wykonać nowe
    połączenia przy pomocy wiązki przewodów (przewody zasilające i sygna-
    łu wyjściowego muszą mieć odpowiedni przekrój). Przynajmniej wymiana
    tranzystorów po takiej operacji znacznie się uprości.
  • Fabryka prądu
  • Poziom 14  
    I tak właśnie zrobiłem... wzmacniacz pograł jakieś 30sekund poczym poleciał gęsty dym z okolic tranzystora i 'dziwnego' opornika... załącznik jest zdjęciem gdzie dokładnie miało to miejsce. Siadły również dwa bezpieczniki na płytce którą wpina się w płyteke główną. Wie może ktoś co może być padnięte? Jedno mnie dziwi, że gdzieniegdzie brakuje małych kondensatorów, które są blisko tranzytorów... może to przez to tak sie przegrzał?
  • Poziom 30  
    Pełna instrukcja serwisowa do tego wzmaka jest na elektrodzie. Co do sfajczenia się rezystorow to na 75% poleciał któryś z tranzystorów mocy. Do wymiany masz wszystkie tranzystory w uwalonej koncówce (tranzystory mocy, sterujące oraz termiczny) - koszt nie jest duży. Dodatkowo do wymiany para różnicowa i zródła prądowe - profilaktycznie i dla pewności. Wzmacniacz napewno nie przegrzał się przez brak tych kondensatorów, one sa tylko po to ażeby wzmacniacz się nie wzbudzał. Wstaw tam kondensatorki ceramiczne po 100pF. Dodatkowo po uruchomieniu wzmacniacza trzeba ustawić prąd spoczynkowy - w serwis manualu masz opisane jak to zrobic, tylko ustaw go nie na 30mA tak tam jest napisane tylko na 20-25mA
  • Poziom 37  
    Nie. Fabryka nie montowała C503...C505 (100pF) może z oszczędności
    i nie to jest przyczyną problemu. Spalone są rezystory emiterowe, bez-
    piecznik w zasilaniu (3,15 A, zwłoczny). Świadczy to o ponownym
    uszkodzeniu stopnia mocy. Trzeba pomierzyć wszystkie tranzystory
    porównując ze sprawnym kanałem. Fakt, że awaria wystąpiła po czasie
    wskazuje, że montaż był poprawny. Zawsze w takich wypadkach zalecam
    uruchamianie z zasilacza warsztatowego, co zabezpiecza układ przed
    ponownym uszkodzeniem. Przy uruchamianiu należy obowiązkowo
    ustawić prąd spoczynkowy a przed pierwszym włączeniem potencjometry
    R515(R516) ustawić na maksimum rezystancji (skręcone w lewo)
  • Poziom 10  
    Witam.

    Problem co prawda dotyczy nieco innej rzeczy, ale mając wyżej załączone zdjęcie, mogę łatwiej wytłumaczyć co się stało.

    Tak więc przypadkiem zwarły się (nie same oczywiście... jeden został nagięty tak, że dotknął drugiego) rezystory R527 R525 [na zdjęciu to akurat ta para po lewej stronie].
    Przy włączeniu wzmacniacza, bez podłączonego obciążenia [zaciski rozwarte] coś mi błysnęło. Okazało się , że upalił się kabelek zasilający diodę wskazującą zasilanie... To zlutowałem i nie ma problemu.

    Problem jest w tym, iż wzmacniacz niestety stracił jeden kanał.
    Bezpieczniki wszystkie są całe.
    Teraz pytanko - czy muszę wymieniać wszystkie tranzystory czy może najpierw sprawdzić coś innego?
  • Spec od sprzętu Unitra
    Użyj "szukaj",było wiele tematów o tym sprzęcie.