logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie są rodzaje (i czym się różnią) tranzystorów mocy

wertyk 11 Cze 2006 18:11 13287 10
REKLAMA
  • #1 2719938
    wertyk
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich, potrzebuje malej pomocy dla poczatkujacego w sprawie tranzystorow mocy. duzo szukalem ostatnio na ten temat i nie mam dalej pewnosci. Wiem, ze tranzystory mocy moga byc bipolarne albo polowe. czym sie roznia? i czy polowe to tylko typu MOSFET czy jakies innego typu jeszcze? i czy wszystkie MOSFETY to tranzystory mocy? i czy wszystkie tranzystory bipolarne BJT i IGBT sa tranzystorami mocy i czy to jedyne typy czy jeszcze jakies? Troche duzo tych pytan, ale sam nie jestem w stanie tego zrozumiec, a duzo czytalem na ten temat. Moze za ciemny jestem :P
  • REKLAMA
  • #2 2720218
    MacGyver 7
    Poziom 21  
    Ocena: 41
    Tranzystory mocy jak sama nazwa wskazuje mają duża dopuszczalną moc nie zależnie od tego czy są to mosfety, bipolarne czy jeszcze jakieś. Sposób ich pracy nie różni sie niczym od odpowiednich tranzystorków małej mocy, elektrycznie można nawet podłączyć tranzystor mocy zamiast małego sterującego. bipolarne są sterowane prądem przepływającym przez złącze baza emiter( napięcie na złączu wynosi ok 0.6V). Mosfety są sterowane napięciem na złączy bramka dren (odpowiednik bazy i emitera).
    Odwrotna polaryzacja (npn i pnp)oznacza odwrotne podłączenie biegunów prądu ( + i -).
  • REKLAMA
  • #3 2721123
    christo
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    No nie zupełnie można je zastępować, bo tranzystory mocy mają zazwyczaj kilku krotnie mniejsze wzmnocnienie niż małe tranzystory bipolarne.
  • REKLAMA
  • #4 2721181
    HONDAS
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 26
    no niestety nie zupelnie mosfet to nie to samo co zwykly tranzystorek uni czy bi polarny
  • REKLAMA
  • #5 2722439
    christo
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    Każdy MOSFET to tranzystor unipolarny, ale nie każdy tranzystor unipolarny to MOSFET, są jeszcze JFETy.
  • #6 2722494
    MacGyver 7
    Poziom 21  
    Ocena: 41
    wiem że są różnice pomiędzy tranzystorami małej i dużej mocy, ale w przybliżeniu pracują one tak samo. Autor postu jest początkującym jak sam napisał więc nie ma sensu zagłębiać sie w szczegóły które dla nieobeznanych mogą zrobić wodę z mózgu.
  • #7 2723274
    wertyk
    Poziom 11  
    wszyscy zapewne dobrze mowicie i probujecie pomoc, za to Wam dzieki, ale chodzi mi o to, co to sa i jakie wyorozniamy te tranzystory mocy (zarowno bipolarne i polowe). bo szukam czegos o tym, ale nigdzie nie ma precyzyjnie podane. to jest tylko wzmianka o tranzystorach mocy a to znow pisze tranzystor mocy MOSFET czy jakis inny.
  • #8 2723420
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    wertyk napisał:
    ...bo szukam czegos o tym, ale nigdzie nie ma precyzyjnie podane. to jest tylko wzmianka o tranzystorach mocy a to znow pisze tranzystor mocy MOSFET czy jakis inny.
    E tam , coś kiepsko szukałeś . Zerknij pod ten link http://www.edw.com.pl/index.php?module=ContentExpress&file=index&func=display&ceid=60&meid=13 . Jest tam metodą "łopatologiczną" opisane co jest co . Miłej lektury .
  • #9 2724035
    wertyk
    Poziom 11  
    nie bardzo wiem w ktorym artykule ale podwoje swoje poszukiwania i moze znajde. dzieki. pozdro
  • #10 3956044
    franio41
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    poruszajac temat :P mam takie pytanko czy tranzystory polarne(polowe) to to samo to tranzystory ubipolarne??:/
  • #11 3956100
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 881
    Nie ma tranzystorów polarnych.
    Tranzystory dzielimy na bipolarne (bjt) typu npn i pnp.
    I tranzystory unipolarne zwane też polowymi (FET).
    I tranzystory unipolarne (polowe) dzielą się jeszcze na:
    Złączowe (JFET) typu n i p
    I z izolowaną bramką MOSFET
    Też typu n i p z kanałem zubożonym lub wzbogaconym (najczęściej stosowane MOSFET).

Podsumowanie tematu

✨ Tranzystory mocy to elementy elektroniczne zdolne do pracy przy dużych mocach, występujące w wersjach bipolarnych (BJT) oraz unipolarnych, zwanych również polowymi (FET). Tranzystory bipolarne są sterowane prądem bazy (złącze baza-emiter, napięcie około 0,6 V), natomiast tranzystory polowe, takie jak MOSFET, sterowane są napięciem na bramce względem źródła (odpowiednik bazy i emitera). Nie wszystkie tranzystory unipolarne to MOSFET-y – istnieją także JFET-y, które są tranzystorami złączowymi. Tranzystory bipolarne dzielą się na typy npn i pnp, a MOSFET-y na typy n i p, z kanałem wzbogaconym lub zubożonym. Tranzystory mocy różnią się od małej mocy przede wszystkim większą dopuszczalną mocą i zwykle mniejszym wzmocnieniem prądowym. Tranzystory bipolarne BJT i IGBT oraz unipolarne MOSFET i JFET to główne typy tranzystorów mocy. Nie istnieją tranzystory "polarne" – termin ten jest błędny. W praktyce MOSFET-y są najczęściej stosowanymi tranzystorami polowymi mocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA