logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować detektor ruchu na podczerwień z diodą LED? Schematy i wskazówki

nigga 11 Cze 2006 21:13 2124 4
REKLAMA
  • #1 2720514
    nigga
    Poziom 11  
    Witam! Bardzo chciałbym zrobic detektor ruchu na podczerwień.Coś takiego, że jak ktos przejdzie przez wiązke podczerwieni to układ będzie zapalał diode LED.Prosze o jakieś podpowiedzi,schematy itd.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2720554
    Lukbied
    Poziom 11  
    witam
    a może zwykła czujka ruchu?? tam możesz zmieniać czy ma łapać w dzień czy w nocy... kupywałem takie po 20 zł.. pozdro
  • REKLAMA
  • #3 2720631
    nigga
    Poziom 11  
    Jak ta czujka działa,gdzie moge ją dostac, czy ona moze spowodowac ze jakis tam LED sie zapali??

Jednak wolałbym jakis układ PCB do polutowania
  • REKLAMA
  • #4 2723797
    Lukbied
    Poziom 11  
    Ja je kupowałem w selgrosie(SA TANIE) ma zasięg 110stropni ustawiasz czy ma lapać w dzień czy w nocy,najczesciej one sa przystosowane do podłączenia żarówki ale po malej przerubce morzesz podłaczać co chcesz. musisz odłączyc jeden kabelek zasilający od przekaznika i w to miejsce podłączasz co chcesz.
    pozdro
  • #5 2723838
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 720
    Najtaniej chyba wyjdzie kupic gotowa czujke, sprawdzic, jaki tam IC siedzi (niestety nie pamietam oznaczenia), sciagnac z sieci datasheet do tego scalaka i zbudowac cos wedle swoich potrzeb w oparciu o pozyskane z czujki czesci (glownie uklad scalony i czujnik podczerwieni) :)

Dodano po 3 [minuty]:

Ewentualnie zajrzyj tutaj:
    http://kitsrus.com/kits.html
    kit 30
REKLAMA