logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat czujnika ruchu IR z diodą LED na odległość 5 cm

misza91 15 Mar 2008 10:44 7965 9
  • #1 4911032
    misza91
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Mógł by ktoś zamiescic schemat do czujnika ruchu, dioda na podczerwień + jakiś odbiornik, mniej więcej by działał na odległość 5 cm, by zapalał diodę led jeśli będzie jakiś ruch.
    z góry dzięki za odp.
  • #2 4911290
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    Ocena: 83
    Czujnik ruchu nie do końca tak działa, to ma wykrywać ruch? Czy tylko pojawienie sie jakiegos obiektu przed czujnikiem? Do czego to ma byc?

Jak na 5cm to zrobisz na czyms takim http://tme.pl/dok/optoelektronika/TCRT5000.pdf , sterowanie dioda ired jakimkolwiek generatorem prostokata np na ne555 a fototranzystor na ne567 ustawionym na ta sama czestotliwosc - tak chyba najprosciej.
  • #3 4911397
    misza91
    Poziom 14  
    Chodzi o to ze jeśli coś sie zbliży do czujnika by led sie świeciła.
    A co do TEGO to nie wiem jak to podłączyć, nie jestem zbyt zaawansowanym elektronikiem.
  • #4 4914346
    misza91
    Poziom 14  
    Wyciągłem odbiornik podczerwieni z starego dvd i podłączyłem tak jak na rysunku i jeszcze moje pytanie co zrobić z ta dioda ir bo odbiornik wogule na jej światło nie reaguje, reaguje tylko na sygnał np z pilota od tv.
    Załączniki:
    • Schemat czujnika ruchu IR z diodą LED na odległość 5 cm IR.GIF (4.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 4914499
    chrisi
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Bo pilot wysyla sygnaly o odpowiedniej czestotliwosci (36-40khz).
    a dioda zasilana z baterii emituje swiatlo nie modulowane
    -ciagle
    Gruß
  • #6 4915813
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    misza91 napisał:
    moje pytanie co zrobić z ta dioda ir .

Witam.
    Zasilić poprzez tranzystor (np. NPN) z generatora zbudowanego np. na NE555.
  • #7 4918624
    misza91
    Poziom 14  
    Jarema napisał:
    misza91 napisał:
    moje pytanie co zrobić z ta dioda ir .

Witam.
    Zasilić poprzez tranzystor (np. NPN) z generatora zbudowanego np. na NE555.

Jak go podłaczyc ?
  • #8 4929670
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4249
    Tranzystor jest zbędny - NE555 daje prąd do 200mA, mało która dioda LED, nawet IR, wytrzyma więcej.
    Ale dużo większym problemem jest odbieranie sygnału i rozpoznawanie ruchu z tego, co się odbierze
    - jeśli podłączenie LED-a do generatora jest problemem, to nie poradzisz sobie z odbiornikiem.
  • #9 4934280
    misza91
    Poziom 14  
    To wkoncu jak to złozyc ??
  • #10 4934333
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4249
    16 Mar 2008 02:33 :arrow: jak do baterii podłączyłeś odbiornik, to trudno, żeby coś to odebrało
    - musi być nadajnik i odbiornik. No i poza tym, żeby TV to zauważył, trzeba nadać sygnał
    o odpowiedniej modulacji, i z zakodowaną informacją, którą TV "zrozumie".

A jak zrobić napisałem skrótowo w innym temacie - ale proponuję najpierw sięgnąć do książek,
    i poczytać tyle, żeby dokładnie rozumieć to, co tam napisałem - wtedy będziesz mógł poradzić
    sobie ze zrobieniem tego - bez tego się nie da, bo dawanie komuś wskazówek na odległość
    to gorzej jak montowanie z zawiązanymi oczami - nawet nie da się dotknąć tego układu...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu czujnika ruchu na podczerwień działającego na odległość około 5 cm, który miałby zapalać diodę LED w przypadku wykrycia ruchu lub pojawienia się obiektu. Proponowanym rozwiązaniem jest użycie modułu TCRT5000, składającego się z diody IR i fototranzystora, gdzie dioda IR jest sterowana generatorem prostokątnym, np. na układzie NE555, a odbiornik (fototranzystor) jest podłączony do układu detekcji częstotliwości, np. NE567, dostrojonego do tej samej częstotliwości modulacji. Podkreślono, że dioda IR musi być modulowana (np. 36-40 kHz), ponieważ odbiornik reaguje tylko na sygnał modulowany, a nie na światło ciągłe. Zasilanie diody IR można realizować bezpośrednio z NE555, który dostarcza prąd do 200 mA, bez konieczności stosowania tranzystora. Problemem jest jednak detekcja i rozpoznawanie ruchu na podstawie odbieranego sygnału, co wymaga bardziej zaawansowanej elektroniki i wiedzy. Wskazano, że samodzielne złożenie układu wymaga zrozumienia zasad działania i lektury literatury elektronicznej, gdyż proste wskazówki mogą być niewystarczające do poprawnego działania systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA