logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podwozie mini-sumo 10x10 cm z silnikami Mabuchi 8,4V i kołami 6 cm – montaż i przekładnie

AZWE 11 Cze 2006 22:24 3488 6
REKLAMA
  • #1 2720823
    AZWE
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Witam
    Poszukuje pomysłu na robocika sumo,a dokładniej na jego podwozie.Przejrzałem już bardzo dużo stron działu automatyka i robotyka.
    Posiadam dwa identyczne silniki(chyba mabushi 8,4V),jak i dwa koła o średnicy 6cm pochodzące z auta terenowego :P .Podwozie mam zamiar wykonać z jednostronnie miedziowanego laminatu.Uprzejmie prosze o zdjęcia z krótkim opisem waszych robocików(standardowe mini sumo10x10cm ),lub wasze sugestie co do zamontowania silników,ewentualnie jakiś przekładni.Prosze o nie pisanie",ponieważ już dość sie naszukałem nic nie wnoszących postów"użyj szukaj",ponieważ juz dość sie naszukałem i nic ciekawego nie znalazłem, ponieważ większość konstrukcji to konstrukcje z lego technic.
    Pozdrawiam Konrad

Dodano po 4 [minuty]:

Przepraszam za błędy ,takie jak przekręcenie i dwukrotne napisanie tego samego zdania
  • REKLAMA
  • #2 2721160
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Od poprawnego pisania jest bardzo użyteczna funkcja pisownia, wyłapuje też braki spacji i inne błędy.

Co do tematu, może być ciężko, we Wrocławiu na zawodach robotów miałem okazje przyjżeć się wszystkim konstrukcjom i praktycznie każde było na swój sposób oryginalne i najczęściej podyktowane dostępnością do materiałów niż odgórnym projektem. Najczęściej wykorzystuje się serwa, gdyż rozwiązany jest automatycznie problem przekładni.

Podwozie z laminatu może być troche słabe, zwłaszcza że chcesz wykorzystać dość potężne silniki (jakiej klasy są to silniki? 300, 400, 480, 600?). Jak wygląda sprawa przekładni? Masz jakieś, czy planujesz? Bo będą potrzebne.
  • REKLAMA
  • #3 2723017
    AZWE
    Poziom 16  
    Nie wiem jakiej klasy są te silniki,a co do przekładni to będzie ciężko.
    Mam troch zębatek.Jedne są z serwo,a inne z mostu napędowego modelu terenówki

Dodano po 3 [minuty]:

A oto i zdjęcia
    Załączniki:
    • Podwozie mini-sumo 10x10 cm z silnikami Mabuchi 8,4V i kołami 6 cm – montaż i przekładnie 073704.jpg (53.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Podwozie mini-sumo 10x10 cm z silnikami Mabuchi 8,4V i kołami 6 cm – montaż i przekładnie 073633.jpg (68.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Podwozie mini-sumo 10x10 cm z silnikami Mabuchi 8,4V i kołami 6 cm – montaż i przekładnie 073623.jpg (59.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 2726439
    AZWE
    Poziom 16  
    Bardzo licze na waszą pomoc.Sądząc po ilości wyświetleń sądze,że każdy liczy na gotowy projekt,więc bardzo,ale to bardzo prosze wtajemniczonych
    w budowie robotów mini sumo o pomysły,zdjęcia i sugestie,by powstał temat bardzo przydatny początkującym, jak i mnie.
    Za wszystkie posty serdecznie dziękuje.
  • REKLAMA
  • #5 2769036
    AZWE
    Poziom 16  
    Czy nie ma na tym forum duszy chcącej pomóc?Chodzi mi głównie o zdjęcia i krótki opis waszych robotów.
  • REKLAMA
  • #7 2772062
    AZWE
    Poziom 16  
    Problem zarzegnany .Bardzo dziekuje Bogdanowi_P.Ten link"uratował mi zycie"

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy konstrukcji podwozia robota mini-sumo o wymiarach 10x10 cm z wykorzystaniem dwóch silników Mabuchi 8,4V oraz kół o średnicy 6 cm pochodzących z modelu terenowego. Autor planuje wykonanie podwozia z jednostronnie miedziowanego laminatu i poszukuje praktycznych wskazówek dotyczących montażu silników oraz zastosowania przekładni. W dyskusji zwrócono uwagę, że podwozie z laminatu może być zbyt słabe dla mocniejszych silników, a przekładnie są niezbędne do efektywnego napędu. Autor posiada kilka zębatek – zarówno z serwomechanizmów, jak i z mostu napędowego modelu terenowego, jednak montaż przekładni może być trudny. Wskazano, że wiele konstrukcji robotów mini-sumo jest oryginalnych i dostosowanych do dostępnych materiałów, często wykorzystując serwa, które eliminują problem przekładni. Jako pomoc udostępniono link do strony z projektami robotów (lynxmotion.com), co zostało uznane za wartościowe źródło inspiracji i rozwiązań konstrukcyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA