logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Combo Samsung SV-DVD440 - brak odczytu DVD, CD działa, wymiana pickup i ESS6603 bez efektu

michalk2 11 Cze 2006 22:42 2897 6
REKLAMA
  • #1 2720913
    michalk2
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Witam!
    W takim combo nie działa odczyt płyt DVD. Cd odczytywane są poprawnie. Wstawiałem nowy pickup - bez zmian. Wstawiałem nowy ESS6603 i nadal nic. Pokusiłem się o wymianę zawartości pamięci flash (miałem przypadek w kinie domowym tej marki, że problem z pamięcią był powodem braku odczytu płyt) i nadal nic.
    Czy ktoś z kolegów spotkał i może poradził sobie z takim problemem? Jakieś wskazówki gdzie szukać?
  • REKLAMA
  • #2 2722768
    MORTEM
    Specjalista techniki DVD
    Ocena: 195
    Czy laser świeci ?
  • REKLAMA
  • #3 2723079
    michalk2
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Wstawiałem mechanikę z tego dvd do drugiego sprawnego i czyta zarówno cd jak i dvd więc problem jest w elektronice. Co do regulacji to wiem o tym, ale nie ma takiej potrzeby regulować ogniskowej kiedy płyty cd są odczytywane bez problemu a dvd kręci ta płytą, przestaje i po około minucie pokazuje w końcu "no disc". Ten laser skłąda się z dwóch odrębnych części do cd i dvd.
    Na początku laser zaświeci lecz po chwili gaśnie.
  • REKLAMA
  • #4 2723923
    bc108
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    tasiemke podstawiales ?
  • REKLAMA
  • #5 2724071
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 138
    michalk2 napisał:
    Wstawiałem mechanikę z tego dvd do drugiego sprawnego i czyta zarówno cd jak i dvd więc problem jest w mechanice. Co do regulacji to wiem o tym, ale nie ma takiej potrzeby regulować ogniskowej kiedy płyty cd są odczytywane bez problemu a dvd kręci ta płytą, przestaje i po około minucie pokazuje w końcu "no disc". Ten laser skłąda się z dwóch odrębnych części do cd i dvd.
    Na początku laser zaświeci lecz po chwili gaśnie.

Prawie jak każdy to normalne , tylko kompletnie nie rozumiem pierwszych zdań , jeśli problem w mechanice to jaki problem? , może komplet zespołu nie pasuje i tu problem ?
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #7 2726383
    MORTEM
    Specjalista techniki DVD
    Ocena: 195
    Chyba mam gdzieś taką płyte tyle że do 640 (ma jeszcze wyjście optyczne audio). Jak nie dasz rady to napisz na priva może się dogadamy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W urządzeniu combo Samsung SV-DVD440 występuje problem z odczytem płyt DVD, podczas gdy płyty CD są odczytywane poprawnie. Wymiana mechanizmu laserowego (pickup) oraz układu ESS6603 nie przyniosła poprawy. Próba wymiany zawartości pamięci flash również nie rozwiązała problemu. Mechanika z uszkodzonego DVD działa poprawnie w innym sprawnym urządzeniu, co wskazuje na usterkę w elektronice. Laser DVD początkowo świeci, lecz po chwili gaśnie, a odczyt DVD kończy się komunikatem "no disc". Podejrzewane są problemy z elektroniką sterującą, a nie z mechaniką czy regulacją ogniskowej. W dyskusji pojawiła się sugestia sprawdzenia taśmy łączącej elementy oraz możliwość wymiany całego zespołu, jednak brak jednoznacznego rozwiązania. Jeden z uczestników oferuje pomoc i ewentualną wymianę płyty głównej z modelu SV-DVD640.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA