Mam samsuna combo sv 40 padł mi laser kupiłem nowy za 70zł.
Ustawiłem szyny weług starego, jeszcze jedno - usunąłem zworkę zabezpieczającą w nowym laserze (taka kropka cyny na druku zwiera ścieżki trzeba ją usunąć ).
Jeżeli to nic nie da trzeba szukać gdzie indziej.
Witam
A jak było na starym laserze?
Identycznie, czy niczego nie czytał a teraz czyta CD ale DVD nie?
Proponuję NA STAREJ OPTYCE pokręcić peerkiem od DVD lub oboma jeśli zadziała to nowy laser jest do bani i trzeba zakupić nowy, lepszy.
Jeśli nie zadziała no to myśleć dalej.
Pozdrawiam Wojtek
✨ Samsung SV-DV640 to urządzenie combo DVD+VCR, które nie czyta płyt DVD mimo wymiany lasera. Nowy laser poprawnie odczytuje płyty CD i MP3, jednak DVD jest cały czas obracane bez odczytu, a laser świeci intensywnie. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie i ewentualne usunięcie zworki zabezpieczającej na nowym laserze, co może wpływać na jego działanie. Inne możliwe przyczyny to uszkodzony silnik napędu talerzyka DVD, który po wymianie może przywrócić odczyt płyt DVD. Również wskazano na konieczność sprawdzenia taśm łączących laser z elektroniką pod kątem przerwań. Dodatkowo, testowanie starego lasera poprzez regulację potencjometru (peerka) może pomóc ocenić, czy problem leży w nowym module optycznym. W przypadku braku efektu po tych działaniach, konieczne jest dalsze diagnozowanie. Wygenerowane przez model językowy.